LIFE ReHABITA

LIFE ReHABITA – Addressing local energy poverty through the creation of energy renovation offices (Ublažavanje lokalnog energetskog siromaštva kroz otvaranje ureda za energetsku obnovu)

Pristupačna energija iz čistih izvora jedan je od 17 ciljeva programa održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. . S druge strane, energetsko siromaštvo, odnosno nedostatak pristupa modernim energetskim uslugama i proizvodima, rastući je problem u Europskoj uniji.

LIFE ReHABITA projekt pokrenut je kako bi se analizirala i u konačnici smanjila razina energetskog siromaštva u 5 država sudionica (Španjolska, Latvija, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska). Projekt se temelji na cjelovitom pristupu borbi protiv energetskog siromaštva na lokalnoj razini kroz obnovu energetski ranjivih kućanstava, informiranje lokalnih dionika i implementaciju mjera za povećanje učinaka intervencija.

Specifični ciljevi projekta

Stvaranje lokalnih ureda za obnovu s ciljem povećanja energetske obnove kroz implementaciju postojećih rješenja  

Povezivanje lokalnih dionika u stvaranju plana energetske obnove kućanstava u pojedinim općinama u državama sudionicama 

Obnova najmanje 500 energetski ranjivih kućanstava u 5 općina u pojedinim državama sudionicama  

Jačanje kapaciteta lokalnih stručnjaka, ustanova socijalne skrbi, civilnog sektora te ostalih lokalnih dionika za prepoznavanja i implementaciju mjera za borbu protiv energetskog siromaštva 

Glavne aktivnosti na projektu

Izrada plana energetske obnove kućanstava za svaku državu sudionicu s ciljem borbe protiv energetskog siromaštva. 

Osnivanje 5 lokalnih ReHABITA ureda za borbu protiv energetskog siromaštva i informiranje javnosti o energetskom siromaštvu i energetskoj obnovi. 

Identifikacija ranjivog stanovništva u 5 općina u Španjolskoj, Latviji, Rumunjskog, Bugarskoj i Hrvatskoj, analiza razine energetskog siromaštva u identificiranim domaćinstvima te njihovo uključivanje u plan energetske obnove. 

Obnova najmanje 500 ranjivih kućanstva u suradnji s lokalnim javnim tijelima, građevinskim i financijskim sektorom te ostalim lokalnim dionicima.  

Izrada materijala te provedba radionica za javnost i civilni sektor s ciljem informiranja o smanjivanju energetske potražnje u kućanstvima i promocije projektnih ciljeva te provedba radionica s dionicima u građevinskom sektoru u svrhu opremljenosti za rad s ranjivim grupama. 

Replikacija projektnih aktivnosti u dodatnim općinama u državama sudionicama te jačanje njihovih resursa za borbu protiv energetskog siromaštva. 

Uloga DOOR-a:

Partner na projektu

Ukupna vrijednost projekta:

1.851.537,46 eura

Izvor financiranja:

Program LIFE, LIFE22-CET-LIFE ReHABITA

Trajanje projekta:

48 mjeseci (01. rujna 2023. –  31. kolovoza 2027.)

Kontakt osoba:

 

Partneri na projektu

 1. Grad Lorca – Španjolska 
 2. Suvilor – Španjolska 
 3. EuroVértice Consultores – Španjolska 
 4. Grad Saldus – Latvija 
 5. Ekodoma – Latvija 
 6. Grad Plovdiv – Bugarska 
 7. Energy Agency of Plovdiv – Bugarska 
 8. Grad Ploieşti – Rumunjska 
 9. AE3R Ploieşti-Prahova – Rumunjska   
 10. Grad Gospić – Hrvatska 
 11. Društvo za oblikovanje održivog razvoja, DOOR – Hrvatska 
Održivim poslovanjem do bolje klime

Održivim poslovanjem do bolje klime

Ciljevi projektaOpći cilj projekta je uspostava održivog društvenog poduzetništva udruge DOOR, kojim će se kroz provedbu poduzetničkih aktivnosti...

CEESEN-BENDER

CEESEN-BENDER

CEESEN-BENDER - Building intErventions in vulNerable Districts against Energy poveRtyGlavni cilj projektaGlavni cilj projekta je osnažiti i podržati...

PowerPoor

PowerPoor

Ciljevi projektaPOWERPOOR – Osnaživanje energetski siromašnih građana kroz inicijative energetskih zajednica Ciljevi projekta POWERPOOR su:...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora