Objavljena je nova verzija DOOR-ovog Priručnika za uštedu energije
Photo by Thomas M. Evans on Unsplash

Monika Menčik

21/07/2023

DOOR je objavio ažuriranu verziju Priručnika sa savjetima za uštedu energije u kojem možete doznati na koje načine možete smanjiti račune za energiju.

Priručnik je besplatan i dostupan svima, a cilj ovog priručnika je građanima pomoći da imaju što manje račune za energiju, ali i da im životni uvjeti budu bolji. Uštede se pojedinačno čine male, u odnosu na ukupne životne troškove, ali sve zajedno mogu činiti velik postotak prihoda kućanstva.

Nova verzija Priručnika nastala je kao posljedica porasta cijene energenata te promjena povrata investicija, kao i cijena koje se sada izraćžavaju u eurima. Novi Priručnik nudi cijene u kunama i eurama kako bi građanima pomogao u što jednostavnijem snalaženju s cijenama.

Sukladno Europskom stupu socijalnih prava svi građani imaju pravo pristupa kvalitetnim osnovnim uslugama, uključujući vodu, kanalizaciju, energiju, prijevoz, financijske usluge i digitalnu komunikaciju. Između ostaloga energija je neophodna za ugodan i kvalitetan život. Iako je suvremeni način života teško zamisliti bez energije – energija u svim svojim oblicima ipak nije lako dostupna svim građanima.

Mnogi građani nemaju problem samo s pristupom nego nisu ni spojeni na elektroenergetsku mrežu, plinsku mrežu, mrežu daljinskog sustava grijanja ili neki drugi sustav. I dok energetsko siromaštvo postaje sve veći problem o kojem se počelo češće pričati tek s porastom cijene energenata, činjenica je da je dio građana i prije ovogodišnjeg poskupljenja energenata teško podmirivao troškove režija.

DOOR-ov priručnik donosi brojne korisne savjete o uštedi energije, a osim u online obliku možete ga pronaći i u tiskanom izdanju u DOOR-ovom uredu u zagrebačkom naselju Špansko, u Centru za borbu protiv energetskog siromaštva. Centar je osnovan u sklopu projekta“Održivim poslovanjem do bolje klime” kojeg u potpunosti sufinancira Europska unije preko Europskog socijalnog fonda.

Priručnik je u online obliku dostupan na poveznici.

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora