Objavljeno novo izdanje POWERPOOR-ovog biltena
Powerpoor

Monika Menčik

20/07/2023

Projekt POWERPOOR – Osnaživanje energetski siromašnih građana kroz inicijative energetskih zajednica objavio je novi bilten.

Peti bilten projekta POWERPOOR donosi ključne rezultate rada na projektu, te ističe kako su države u kojima se projekt provodio znatno napredovale u svojim nastojanjima da se uhvate u koštac s energetskim siromaštvom. Države u kojima se provodio projekt su Bugarska, Hrvatska, Estonija, Grčka, Mađarska, Latvija, Portugal i Španjolska.

Kakvi su rezultati projekta u Hrvatskoj?

Hrvatska je prednjačila na putu smanjenja energetskog siromaštva kroz provedbu projekta POWERPOOR. Kroz inicijative kao što su edukacija Energetskih savjetnika i mentora, terenski obilasci kućanstava i provedbu jednostavnih energetskih pregleda, te uspostavu Centra za borbu protiv energetskog siromaštva Hrvatska je postigla nekoliko ključnih rezultata.

Grad Križevci postao je predvodnik u projektima obnovljivih izvora energije te je aktivno sudjelovao u natječajima za sufinanciranje. Više o ključnim rezultatima projekta u Hrvatskoj pročitajte ovdje, a o rezultatima drugih država u kojima se projekt provodio pročitajte ovdje.

Ciljevi projekta POWERPOOR

Ciljevi projekta POWERPOOR su osigurati platformu za razmjenu iskustava i znanja, olakšati provedbu manjih mjera energetske učinkovitosti i ugradnju obnovljivih izvora energije te povećati aktivno sudjelovanje građana kroz osnivanje energetskih zajednica koristeći alternativne sheme financiranja.

Tijekom projekta ciljevi su bili i:

  • pružiti alat koji će poticati energetski siromašne građane, posebno u uštedi energije, ali i aktivnijem uključivanju u energetske zajednice te korištenju inovativnih metoda financiranja
  • povećanje kapaciteta projektnih partnera, kao i osposobljavanje i certificiranje mentora koji će pružiti podršku grupama siromašnih građana
  • ocijeniti utjecaj POWERPOOR projekta i osigurati da se rezultati projekta i naučene lekcije reproduciraju u Europi, tako da EU ima širu korist od projekta za vrijeme i nakon njegovog trajanja.

Bilten projekta POWERPOOR pronađite na poveznici.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora