Pridružite nam se na Nacionalnoj konferenciji o energetskom siromaštvu
10/05/2023

U cilju podizanja svijesti građana o problemu energetskog siromaštva, DOOR 02. lipnja 2023. godine organizira nacionalnu konferenciju o energetskom siromaštvu.

U Hrvatskoj je energetsko siromaštvo tema s kojom javnost nije dovoljno upoznata. Kao pojam se u javnom prostoru izdvojilo tek nedavno, a još uvijek se nije sustavno pristupilo rješavanju problema energetski siromašnih građana.

Nužno je osvijestiti i educirati građane na tu temu te ih podučiti kako na jednostavan način i promjenom ponašanja mogu pomoći sebi i drugima. DOOR kao udruga kojoj je jedno od strateških područja borba protiv energetskog siromaštva zagovara prema donositeljima odluka važnost zakonskog definiranja i kategoriziranja energetskog siromaštva te radi na edukaciji građana o ovom problemu.

Nacionalna konferencija o energetskom siromaštvu održat će se  u petak, 2. lipnja 2023. godine u Novinarskom domu (Perkovčeva 2), s početkom u 10.30 sati. Prijava sudionika na dan konferencije bit će moguća od 09.30 sati, uz kavu, a za dolazak na konferenciju nužna je registracija.

Na prvom panelu konferencije “Rješava li energetska obnova energetsko siromaštvo?”  govorit će se o programima energetske obnove koji su ključni za smanjenje energetskog siromaštva. Naime, države diljem Europe, pa tako i Hrvatska, raznim modelima sufinanciranja potiču (su)vlasnike nekretnina (kuća i zgrada) na energetsku obnovu. Energetska obnova temelj je smanjenja rizika od energetskog siromaštva, a ujedno je i temelj dekarbonizacije Europe i ostvarenja ciljeva klimatski neutralne Europe do 2050. godine.

Brojni stručnjaci i predstavnici raznih ministarstava sudjelovat će na ovome događanju kako bi poslali jasne poruke ciljeva koji će se i kada realizirati. Analizirat će se modeli financiranja, utjecaj energetske obnove na prihode kućanstva i gospodarstvo.

Isto tako, rizik energetskog siromaštva najviše prijeti ranjivim skupinama ljudi, među kojima su najugroženije žene. Čak 125 milijuna građana EU je na rubu energetskog siromaštva, a najviše žene. Aktualna energetska kriza negativno utječe na ekonomsku i društvenu uključenost žena, njihovo zdravlje, na rizik od obiteljskog nasilja i na njihova temeljna prava. Od najugroženijih žena, studije pokazuju da samohrane majke imaju veću vjerojatnost da će se više boriti s plaćanjem računa nego što je to u slučaju muškaraca.

Žene za jednaki rad, odnosno posao, primaju prosječno 13 posto niže plaće, a čak 30 posto niže mirovine nego muškarci.

Drugi panel ove konferencije Siromaštvo i žene” biti posvećen ženama i njihovom zdravlju te tome kako energetsko siromaštvo utječe na njih.

Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati projekata koje DOOR provodi, a čija je tematika energetsko siromaštvo – EmpowerMed i ENPOR.

Cijeli program konferencije pronađite na poveznici: Nacionalna_konferencija_o_energetskom_siromastvu

Medijski pokrovitelj konferencije o energetskom siromaštvu je Zgradonačelnik.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora