PowerPoor objavio Izvješće o aktivnostima certificiranja energetskih savjetnika i mentora
09/05/2023

PowerPoor projekt, koji DOOR kao jedan od partnera provodi u Hrvatskoj, objavio je izvješće o naučenim lekcijama educiranih savjetnika i mentora koji će raditi s energetski siromašnim kućanstvima.

Cilj projekta PowePoor je razviti programe podrške za energetski siromašne građane kroz zajedničke energetske inicijative i korištenje inovativnih shema financiranja. Projekt promiče razmjenu iskustava i znanja potičući aktivno sudjelovanje građana u osam pilot zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Portugalu i Španjolskoj.

Jedan od ključnih elemenata projekta je edukacija zainteresiranih pojedinaca da postanu energetski mentori i savjetnici koji nakon edukacije izravno surađuju s energetski siromašnim građanima i savjetuju ih o poboljšanju energetske učinkovitosti. Zemlje koje sudjeluju u projektu provele su ukupno 66 treninga za osposobljavanje 1174 energetskih savjetnika i mentora. Edukacija se sastojala od četiri modula koji daju sveobuhvatan pregled energetskog siromaštva, demonstraciju korištenja PowerPoor alata za ublažavanje energetskog siromaštva i inovativne financijske instrumente i metode za izradu mjera za ublažavanje energetskog siromaštva, uključujući energetske zadruge, crowdfunding kampanje i druge zajedničke energetske inicijative. Moduli sadrže i informacije prikladne za zainteresirane pojedince te za predstavnike općina o važnosti mjera za ublažavanje energetskog siromaštva kao ključnih mjera za održivu energiju na lokalnoj razini i procese klimatskih djelovanja na lokalnoj razini te identificira ključne alate i metode za klimatske i društvene inovacije za mjere ublažavanja energetskog siromaštva u SECAP-ima.

Naučene lekcije u Hrvatskoj

DOOR je kao partner provodio obuku za energetske mentore i savjetnike u sklopu Programa izgradnje kapaciteta, koristeći sljedeće alate:

  1. Seminari za obuku energetskih savjetnika i mentora  (pet seminara)
  2. Webinar za obuku energetskih savjetnika i mentora (jedan webinar)
  3. Seminari za lokalne urede za energetsko siromaštvo (dva seminara)

DOOR je održao osam edukacija sa 111 sudionika, od kojih je njih 91 polagalo testove i certificiralo se kao energetski mentori i savjetnici postigavši ​​ključne pokazatelje uspješnosti kod 90 certificiranih energetskih savjetnika i mentora u Hrvatskoj.

U izvješću je naglašeno kako je pozitivno što je od ukupno pet treninga njih tri DOOR odradio uživo, dok su samo dva održana online i to oni koji su bili za djelatnike DOOR-a koji su već radili na terenu. Treninzi koji se održe uživo potiču veći angažman sudionika potičući raspravu i razmjenu iskustava, piše u Izvješću.

Opći dojam o edukaciji  – organizacija, predavači, moduli, trajanje edukacije koju je DOOR provodio ocijenjen je najvišom ocjenom (100% sudionika ocijenilo ju je ocjenom 5). Na pitanje „Mislite li da je obuka unaprijedila vaše znanje o energetskom siromaštvu?“ 82% sudionika odgovorilo je potvrdno.

Hrvatskoj je zbog velike potražnje za radnicima bilo teško motivirati volontere, posebice studente, da odvoje dio svog vremena za posjet energetski siromašnim kućanstvima, jer su to vrijeme mogli iskoristiti za rad na poslu koji će biti plaćen. Suradnja s Crvenim križem i sličnim organizacijama pokazala kao najuspješniji pristup za posjete kućanstvima. Organizacije poput Crvenog križa već imaju neke projekte s kojima rade izravno s korisnicima, tako da su mogli pomoći u dosezanju energetski siromašnih kućanstava, a građani u takve organizacije već imaju razvijeno povjerenje.

Cijelo izvješće pronađite OVDJE.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora