Predstavljen nacrt Strategije biogospodarstva do 2035. 

Zvonimir Anić

13/09/2023

DOOR je prisustvovao prezentaciji nacrta Strategije biogospodarstva do 2035. koja se održala u ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine, u hotelu International u Zagrebu. 

Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. ističe biogospodarstvo kao značajan ekonomski model s visokim potencijalom, posebno u ruralnim područjima. Ministarstvo poljoprivrede igralo je ključnu ulogu u koordinaciji izrade ove strategije, a važan doprinos dali su i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao partneri u procesu izrade. 

Biogospodarstvo u Hrvatskoj čini 9% bruto dodane vrijednosti (BDV). Drugim riječima, u 2020. godini, biogospodarstvo je generiralo dodanu vrijednost od 3,7 milijardi eura, što je otprilike 9% ukupne BDV-a. 

Najveći doprinos ovom sektoru dolazi od onih koji se bave obradom, unaprjeđivanjem, čuvanjem ili eksploatacijom kopnenih ili morskih bioloških resursa. Nakon njih, slijede oni koji te resurse koriste za preradu i proizvodnju hrane, uključujući hranu za životinje i slično. 

Također, mnogi su prepoznali važnost biogospodarstva i aktivno rade na tome. Sada je potrebno identificirati strateške projekte koji će poslužiti kao osnova za pokretanje i razvoj niza manjih poduzetničkih inicijativa. 

Istaknuto je kako će se biogospodarstvo će se do 2035. godine ubrzano razvijati kao dinamična i diverzificirana djelatnost, koja daje značajan doprinos ukupnim gospodarskim aktivnostima u Hrvatskoj i njihovoj održivosti što je, uz smanjenje ovisnosti Hrvatske o sirovinama iz neobnovljivih izvora, posebno važno za ruralna područja. Kroz ovu strategiju žele se ostvariti mogućnosti za razvoj drugih proizvoda u biogospodarstvu, farmaceutskoj i kemijskoj industriji, jaču proizvodnju energije iz obnovljivih izvora što je sve predviđeno nacrtom. 

DOOR također trenutno provodi projekt BIOLOC (Biobased and social innovation to revitalise European local communities – hrvatskog naziva „Revitalizacija europskih lokalnih zajednica kroz biološke i društvene inovacije“) koji je vezan za kružnu bioekonomiju. 

Cilj projekta je unaprijediti ulogu i utjecaj bio-temeljenih i društvenih inovacija kako bi se revitalizirale europske lokalne zajednice i ubrzao sveobuhvatni prijelaz na resursno učinkovit i kružni biološko temeljen sustav proizvodnje i potrošnje, čime se postiže socijalna, ekonomska i okolišna održivost. 

Više o samom projektu možete saznati na sljedećim poveznicama: 

https://www.door.hr/project/bioloc/ 

https://bioloc.eu/ 

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora