Znam što si radila prošlog ljeta – post scriptum Devetoj međunarodnoj konferenciji o odrastu

Zvonimir Anić

03/07/2024

Jelena Puđak i Mladen Domazet, predavanje Znam što si radila prošlog ljeta, post scriptum Devetoj međunarodnoj konferenciji o odrastu.

Utorak, 9. srpnja 2024., 20h, Multimedijalni institut MaMa, Preradovićeva 18, Zagreb

Join us at the Facebook event

Jelena Puđak i Mladen Domazet, prošle su godine bili dio organizacijskog tima 9. međunarodne konferencije o odrastu koja je održana u Zagrebu (29.8. – 2.9. 2023.). Uz veliku posjećenost i raznolikost programa konferencija je naišla na medijski otpor i izazvala niz snažnih reakcija pa čak na porugu u dijelu medijske recepcije unatoč ključnom gostovanju su-predsjedateljice Međuvladinog panela za klimatske promjene (eng. IPCC) i istraživača i aktivista za globalnu pravednost iz svijeta i Hrvatske.

Prethodna istraživanja pokazuju snažnu ekološku zabrinutost stanovništva Zagreba i Hrvatske, iako je djelovanje u sustavnom sprječavanju ekološkog kolapsa niže u usporedbi s zapadnom Europom. Unatoč tome što smo među najsiromašnijim zemljama EU-a, podrška vrijednostima i društvenim normama kompatibilnim s odrastom u Zagrebu je usporediva ili čak veća nego u bogatijim europskim regijama. Ovo predavanje kontrastira način na koji je odrast prikazan u tiskanim medijima s takvim stavovima javnosti. Analiza tekstova o odrastu iz tiskovina i online portala koristi se kako bi se razotkrili različiti konceptualni okviri o odrastu koje nalazimo u medijima, te ih se usporedilo s javnim stavovima. Ova prezentacija temelji se na istraživanju koje izvlači pouke za inicijative koje teže demokratskom prijelazu iz ovisnosti o rastu, ističući jaz između medijskog prikaza i javnih stavova o odrastu. 

Dr. sc. Mladen Domazet jedan je od osnivača i istraživača u Institutu za političku ekologiju. Zaposlen je kao viši znanstveni suradnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu. Njegova privrženost filozofiji i pokretu odrasta seže u doba seminara Grupe 22. Bio je znanstveni direktor 5. međunarodne konferencije o odrastu, u Budimpešti 2016. g. i jedan od organizatora 9. međunarodne konferencije od odrastu, u Zagrebu 2023. g. Objavljivao je znanstvene radove o filozofiji znanosti i stavovima o odrastu u istočnoj Europi. Tvrdi da je još uvijek uvjeren da je odrast trezvena vizija ograničenja klimatske katastrofe.

Dr. sc. Jelena Puđak znanstvena je suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar (Zagreb) od 2008. do 2017. i od 2019. do danas. Predavala je na Sveučilištu u Zagrebu (Odsjek za sociologiju Hrvatskih studija) od 2014. do 2019. Područja interesa su joj socijalna ekologija, održivi razvoj, ekološka ekonomija i društvene dimenzije klimatskih promjena te kvalitativne metodologije istraživanja. Od 2008. godine kontinuirano radi na hrvatskim i međunarodnim znanstvenim projektima te je aktivna članica nevladinih strukovnih udruga, Hrvatskog centra Znanje za okoliš i inicijative Znanstvenici za klimu, koji djeluju u polju održivosti i klimatskih promjena. Objavila je nekoliko znanstvenih radova i dvije knjige.

Razgovor je dio WHW-ovog diskurzivnog programa Povijest umjetnosti i društva: razgovori o odrastu. 

Fotografija: Bojan Mrđenović

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora