GOOD školica: Klimatska pravednost – klimatske promjene i jednakost

Zvonimir Anić

19/09/2023

Cilj ove GOOD školice je predstaviti pitanje klimatske pravednosti, ne samo kao pitanje vezano uz okoliša već i kao važno društveno-političko i etičko pitanje.

Svi ovisimo o stanju okoliša, onečišćenju, dostupnosti pitke vode i hrane i zraku koji udišemo. Dostupnost istih ovisi o našem ekonomskom i društvenom položaju, mjestu gdje živimo i slično.

Koncept klimatska pravednost je važan jer nam pomaže da posljedice klimatskih promjena koje danas osjećamo stavimo u društveni kontekst. Naime, potrebno je prepoznati utjecaje klimatskih promjena na ljudske živote, posebno na siromašne, ranjive skupine  i zemlje u razvoju. Želimo naglasiti da klimatske promjene ne utječu jednako na sve, već je bitan faktor socio-ekonomski položaju ljudi. Također, želimo promovirati pravednu distribuciju resursa za sve ljude, bez obzira na njihov status.

Pitanje pravednosti i etičnosti u okviru klimatskih i energetskih politika i tema često je na marginama rasprave iako je prisutna u svim sferama života. Stoga bi se u okviru ove teme uz teorijski pregled, sudionike željelo potaknuti na promišljanje o klimatskoj pravdi i promjenama, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Govorit ćemo o postupcima i djelovanjima i odnosu s okolišem, a propitkivat ćemo posljedice na zajednicu i ljude, posebno ugrožene skupine.

Tijekom radionice bavit ćemo se temama:

  • Definicija pravednosti i etičnosti u okviru klimatskih promjena
  • Klimatske i okolišne promjene
  • Socijalne i politički aspekti klimatske pravednosti
  • Pitanje osobne odgovornosti u svakodnevnom životu i djelovanju spram okoliša
  • Klimatske akcije u Hrvatskoj i svijetu

Edukacija će se održati u srijedu, 20. rujna od 15:00 do 17:00 sati na ZOOM platformi te je prvenstveno namijenjena odgojno – obrazovnim djelatnicima srednjih škola, odnosno isti će imati prednost pri selekciji. Molimo vas da u prijavnici obrazložite svoju motivaciju te postavite eventualna pitanja na koja želite dobiti odgovore tijekom edukacije.

Edukaciju će provesti starija stručna suradnica, prof. sociologije Sanda Brumen, iz udruge DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja).

Nakon selekcije, odabranim sudionicima/ama poslat ćemo potvrdu o sudjelovanju i poveznicu za ZOOM na dan održavanja edukacije.

Prijaviti se možete do srijede 20.9. (do 12.00)  na ovom linku: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe1mAgucx8HpgzT8d4QnOZz7yljzvPW_gXRj3AXkocVMXHLnQ/viewform

Photo by Jan Kahánek on Unsplash

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora