Put do cilja od 1,5°C: Planiranje u energetici i klimi u srednjoj i istočnoj Europi 

Zvonimir Anić

08/02/2024

Srijeda, 28, veljače, 2024. godine, od 9:30 do 16:30 sati 

Muzej sodobne umetnosti (Muzej suvremene umjetnosti) Metelkova (Maistrova 3, Ljubljana, Slovenija) i ZOOM 

Nacionalni energetski i klimatski planovi (NECP) značajno će obilježiti smjer razvoja zemalja EU-a i važna su prilika za poboljšanje klimatskih i energetskih mjera do 2030. godine. Pravedna zelena tranzicija i klimatska neutralnost ne mogu se postići bez temeljitog planiranja i cjelovitog uključivanja javnosti. NECP-ovi predstavljaju središnje strateško oruđe u tom pogledu, budući da definiraju ključne reforme na nacionalnoj razini za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva te za mobilizaciju ključnih ulaganja. 

Trenutni nacrti planova još uvijek imaju značajne nedostatke. Nekoliko zemalja ne ispunjava ni minimalne klimatske i energetske zahtjeve EU-a do 2030. godine, a ukupne ambicije EU-a nisu u skladu s obvezama iz Pariškog sporazuma i ne osiguravaju odgovarajuću zaštitu stanovništva od razornih učinaka klimatske krize. Zabrinjava i izostanak sveobuhvatnog i transparentnog uključivanja javnosti u proces obnove NECP-ova. 

No, još ima vremena za pozitivne promjene. Države članice moraju podnijeti konačne verzije revidiranih NECP-ova Europskoj komisiji do kraja lipnja 2024. godine, što donosi mogućnosti za jačanje ciljeva, poboljšanje mjera i transparentnije uključivanje javnosti. 

S tim ciljem ekološka organizacija Focus iz Slovenije, zajedno s partnerima projekta TogetherFor1.5 (Climate Action Network Europe, DOOR, CDE, MTVSZ i ZaZemiata), organizira međunarodnu konferenciju „Put do cilja od 1.5 °C: Planiranje u energetici i klimi u srednjoj i istočnoj Europi“. 

PROGRAM KONFERENCIJE

U prvom dijelu konferencije rasvijetlit ćemo ključne izazove i potrebe u reviziji NECP-ova. Slijedi prezentacija trenutnog stanja, preporuka i dobrih praksi integriranog i transparentnog uključivanja javnosti, a posljednja cjelina bit će posvećena prezentacijama dobrih praksi mjera iz revidiranih NECP-ova te poticajnim klimatskim i energetskim mjerama koje mogu poslužiti kao primjer dobre prakse. Konferenciju ćemo zaključiti okruglim stolom na kojem će predstavnici nevladinih udruga i ministarstava raspravljati o potrebi jačanja klimatskog djelovanja te društvenim i financijskim dobrobitima dobro osmišljenih, ambicioznih mjera. 

DOGAĐAJ JE NAMIJENJEN DONOSITELJIMA ODLUKA IZ PODRUČJA UPRAVLJANJA KLIMOM I ENERGIJOM, NEVLADINIM I STRUČNIM ORGANIZACIJAMA TE ZAINTERESIRANOJ ŠIROJ JAVNOSTI. 

Konferencija će se odvijati u hibridnom formatu sa simultanim prijevodom (SLO, ENG). Broj mjesta za gledanje uživo je ograničen. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno. Tijekom konferencije za sudionike će biti osiguran i ručak (veganski ili vegetarijanski). 

Link za praćenje putem Zooma ćemo vam poslati naknadno nakon prijave. 

PRIJAVE SU OBAVEZNE I ZA PRAĆENJE PREKO ZOOM-a! 

PRIJAVI SE OVDJE!

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora