Poslušajte ENPOR-ov seminar “Smanjenje energetskog siromaštva u sektoru privatnog najma: Kako doprijeti do podstanara?”

Monika Menčik

25/05/2023

ENPOR je u travnju održao tematski seminar koji se fokusirao na to kako doprijeti do energetski siromašnih podstanara i savjetovati ih o mjerama za uštedu energije, od ulaganja vlastitih sredstava, ili kroz subvencije iz javnih poziva, do nekih promjena u njihovom ponašanju.

Na seminaru pod nazivom “Smanjenje energetskog siromaštva: Kako doprijeti do podstanara?” predstavljene su ispješne metode povezivanja sa podstanarima u sektoru privatnog najma, koje je moguće replicirati u budućnosti.

Utjecaj energetskog siromaštva na sektor privatnog najam je u porastu

Energetsko siromaštvo je društveno-ekonomski fenomen uzrokovan trijadom niskih prihoda, visokih troškova za energiju i loše energetske učinkovitosti u zgradama. Procjenjuje se da 2020. godine oko 36 milijuna ljudi u Europskoj uniji nije bilo u mogućnosti održavati svoje domove adekvatno toplima. Time je najviše bio pogođen sektor privatnog najma,  energetski najmanje učinkovit među svim stambenim sektorima, koji također ima najviše razine energetskog siromaštva. Smanjenje energetskog siromaštva dobiva sve veću pozornost i važnost unutar klimatskih ambicija diljem EU-a i država članica, što se može vidjeti u Europskom zelenom planu, paketu Fit-for-55 i ažuriranim nacionalnim NECP-ovima za 2023. godinu. Zbog toga se sektor privatnog najma treba gledati i kao jedan od načina postizanja pravednog prijelaza prema klimatskoj neutralnosti, budući da tržište privatnog najma nekretnina raste i da njegov utjecaj na energiju i klimu u EU-u proporcionalno rasti.

Bolje razumijevanje problema pojave jaza između najmodavca i najmoprimca u odnosu enregetskih troškova, prebacivanje financijskog tereta obnove na najmoprimce podizanjem rente i slični problem mogu pomoći zakonadavnim tijelima zaduženim za kreiranje politika i mjera  u energetskom siromaštu da stave foksu na privatni sektor najma pogovo najamoprimce.

Prezentacije održane na seminaru

Temtaski seminar se stoji od četiri prezentacije  na temu meteodlogije pristupanja podstanarima u sektoru privatnog najama:

 1. Anamari Majdandžić (DOOR) govorila je o tome kako provesti terensko istraživanje u sektoru privatnog najma koristeći iskustva projekata ENPOR, POWERPOOR, EPAH i EmpowerMed.
 2. Christos Tourkolias (CRES) i Vicky Tzega (EKPIZO) objasnili su grčko iskustvo pristupa podstanarima iz sektora privatnog najma.
 3. Martijn Rietbergen (HU) govorio je o metodama pristupanja podstanarima u Nizozemskoj i prenio iskustva Energy Boxa (energetski paket).
 4. Paula Damaška (ZEZ, CREES) govorila je o crowdfundingu za Energy Boxes i podijelila svoje iskustvo pristupanja energetski siromašnim kućanstvima.

  Cijeli seminar možete pogledati na poveznici.

  Objavljene su nove LIFE brošure

  Objavljene su nove LIFE brošure

  Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

  20 godina DOOR-a

  Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

  VIJESTI /

  Vijesti

  PROJEKTI /

  Projekti

  DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
  Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
  Tel: +385 (0) 1 4655 441

  OIB: 19904220725

  Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora