Održana konferencija INSPIRA LEADER 2 na kojoj je DOOR predstavio projekt BIOLOC

Anja Vulinec

31/05/2023

U Mošćeničkoj Dragi od 24.-26. svibnja ove godine održana je konferencija INSPIRA LEADER 2, u organizaciji LEADER mreže Hrvatske, LAG-a “Terra liburna”, LAGUR-a Vela vrata i Riječke razvojne agencije PORIN u okviru projekta EUROPE DIRECT. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, a financirana je putem Ministarstva poljoprivrede.

Konferencija je imala za cilj predstaviti znanja i iskustava o tranziciji prema zelenim, održivim i otpornim zajednicama za građane iz ruralnih područja RH te potaknuti lokalne dionike na implementaciju inovativnih rješenja i tehnologija za prijelaz prema kružnom gospodarstvu. Kako bi ruralne i ribarske zajednice mogle započeti svoj put spram pune zelene tranzicije, neophodno je lokalnim dionicima pružiti dodatna znanja i približiti im nove okvire za provedbu njihovih projekata, kao i pružiti uvid u setove vještina kojima će, u narednom razdoblju, morati ovladati, pa je INSPIRA LEADER mjesto gdje se ujedno obilježila Europska godina vještina.

Tijekom konferencije održavao se i izložbeno-promidžbeni Salon pametnih ideja gdje su sudionici mogli, iz prve ruke, vidjeti inovativne proizvode, usluge i uspješne projekte te se upoznati s pokretačima zeleno-plave i digitalne tranzicije u Republici Hrvatskoj.

U sklopu Konferencije predstavljen je projekt BIOLOC (Biobased and social innovation to revitalise European local communities) hrvatskog naziva „Revitalizacija europskih lokalnih zajednica kroz biološke i društvene inovacije“. Cilj projekta je unaprijediti ulogu i utjecaj bio-temeljenih i društvenih inovacija kako bi se revitalizirale europske lokalne zajednice te kako bi se ubrzao sveobuhvatni prijelaz na resursno učinkovit i kružni biološko temeljen sustav proizvodnje i potrošnje, čime se postiže socijalna, ekonomska i okolišna održivost.

Više o samom projektu možete saznati na sljedećim poveznicama:

https://www.door.hr/project/bioloc/

https://bioloc.eu/

 

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora