Održali smo Nacionalnu konferenciju o energetskom siromaštvu: Energetsko siromaštvo postaje sve veći problem

Anja Vulinec

02/06/2023

Pored svih izazova s kojima se države i građani suočavaju u posljednje dvije godine, energetsko siromaštvo postaje sve veći problem, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi.

Rečeno je to na Nacionalnoj konferenciji o energetskom siromaštvu u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koja se održala u petak, 2. lipnja u Novinarskom domu u Zagrebu. Na konferenciji su sudjelovali eminentni stručnjaci iz sektora energetike, raznih ministarstava, javnog sektora te nevladinih organizacija.

Iako još ne postoji službena definicija, energetsko siromaštvo nastaje kada kućanstvo ne može osigurati minimalnu razinu potrošnje energije potrebne za zadovoljenje osnovnih potreba i učinkovito sudjelovanje u društvu. A takvih kućanstava u Hrvatskoj svakim danom je sve više.

Izvršna direktorica DOOR-a Miljenka Kuhar istaknula je da se uzroci energetskog siromaštva ne mogu promatrati isključivo kroz trijadu ‘niski prihodi – loša energetska učinkovitost – visoki rashodi’, za koju se tradicionalno smatra da postavlja kontekst za rješavanje energetskog siromaštva.

– Pokretači energetskog siromaštva su strukturniji i dublje ukorijenjeni te obuhvaćaju trenutnu ekonomsku, socijalnu politiku, politiku zapošljavanja, energetske politike, porezni sustav, sustav socijalne skrbi, stambene i zdravstvene politike – napomenula  je Kuhar i upozorila kako posljednja istraživanja pokazuju da gotovo 47 posto građana živi u  kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski trošak.

Osim toga, Miljenka Kuhar je predstavila programe u razdoblju 2021-2027 koji imaju direktan i indirektan utjecaj na smanjenje energetskog siromaštva. Također, istaknula je da DOOR u narednom razdoblju želi mapirati energetsko siromaštvo na nacionalnoj razini, prikupiti nacionalno relevantne podatke, izraditi indeks energetskog siromaštva, ojačati ulogu centra za energetsko siromaštvo te potaknuti relevantna ministarstva da usvoje alat za prikupljanje podataka i da izrade monitoring sustav za praćenje ušteda.

Na Nacionalnoj konferenciji o energetskom siromaštvu održane su dvije panel rasprave. Prva je bila na temu ‘Rješava li energetska obnova energetsko siromaštvo?‘ na kojoj su sudjelovale Marija Kelava iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Marija Džaja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Vesna Bukarica iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Na panelu se raspravljalo o aktualnim javnim pozivima vezanim za energetsku obnovu i o tome kako bi se građane moglo potaknuti da i bez obzira na javne pozive i sufinanciranje samostalno krenu u energetsku obnovu svojih obiteljskih kuća ili višestambenih zgrada. Zaključeno je da je edukacija građana izrazito važna kako bi im se ukazalo na benefite energetske obnove. Osim toga, svaki pozitivan primjer može potaknuti građane da se i sami angažiraju.

Na drugoj panel raspravi na temu ‘Siromaštvo i žene’ sudjelovali su Katica Lažeta iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvoje Vindakijević iz Ureda pučke pravobraniteljice, Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Aleksandar Džakula iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

Više puta je na panelu istaknuto da su u najvećem riziku od siromaštva općenito, pa tako i energetskog siromaštva, starije osobe, među kojima posebice žene, a potom samohrane majke te samci, odnosno jednočlana kućanstva.

Oba panela iznjedrila su brojne zaključke, no najvažniji je svakako da energetsko siromaštvo neće nestati samo od sebe, ni povećanjem dohotka ni energetskom obnovom, nego je potrebno sustavno rješavanje tog problema.

Na konferenciji je predstavljen  ENPOR projekt. Riječ je o mjerama za ublažavanje energetskog siromaštva u sektoru privatnog najma, a cilj je skrenuti pozornost na energetsko siromaštvo u tom sektoru, uzimajući u obzir potrebe najmodavaca i najmoprimaca te ih uključiti u širi politički kontekst.

Isto tako, predstavljen je i projekt EmpowerMed – Osnaživanje žena da djeluju protiv energetskog siromaštva na Mediteranu kojemu je cilj doprinijeti dokidanju energetskog siromaštva na Mediteranu.

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora