Na seminaru “Sunčeva energija ” DOOR predstavio Projekt ESI Europe 2.0
19/05/2023

U Zagrebu, u kongresnom centru Antunović, 18. svibnja 2023. godine održan je Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije pod naslovom “Sunčeva energija”.

Zanimanja za sunčevu energiju ne nedostaje, pa je samo u prva tri mjeseca ove godine operator distribucijskog sustava zaprimio broj zahtjeva za priključenje novih sunčanih elektrana kao u cijeloj 2022. godini. S druge strane, do priključenja izvedenog postrojenja na mrežu može proći i 6 – 8 mjeseci.

Za povećanje primjene sunčeve energije svakako je nužan kvalitetan i stabilan zakonski okvir, školovani i obučeni instalateri. Također bi poticanje ugradnje sunčanih elektrana za građane i male poduzetnike trebalo biti kontinuirano i razvidnije. Istodobno, ulaganja u sunčane elektrane su u sadašnje vrijeme rastućih cijena energije vrlo brzo isplativa.

Najveća prepreka kod primjene sunčeve energije jest slabost nadležnih državnih tijela za izradu zakonskog okvira i sporost izdavanja potrebne dokumentracije, što značajno otežava ostvarivanje projekata. To je jedan od zaključaka drugog ovogodišnjeg seminara o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije, posvećenog sunčevoj energiji.

Na seminaru je bilo riječi o energetskim zadrugama, predstavljene su mogućnosti sinergije energetike i poljoprivrede u projektima agrosunčanih elektrana, pojašnjeno je što u ‘novoj’ energetici znači agregiranje i pokazan odličan primjer Križevaca kao grada posvećenog energetskoj tranziciji

U sklopu Seminara predstavljen je i „Projekt ESI Europe 2.0 – Poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost kroz osiguranje ušteda energije” koji provodi DOOR u suradnji s partnerima iz Švicarske (BASE), Slovačke (SIEA) i Grčke (CRES).

Cilj prezentacije bio je educirati sudionike kako funkcionira ESI model. Kroz prezentaciju predstavljena su četiri glavna elementa modela koja uključuju standardizirani ugovor, osiguranje, tehničku validaciju i financiranje.

Više o samom projektu možete saznati na sljedećim poveznicama:

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora