Hrvatske udruge podupiru važne rasprave Europske inicijative za klimu

Zvonimir Anić

26/03/2024

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja – Argonauta i Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR uz podršku organizacije Brodoto, prošlog su tjedna u Zagrebu organizirale dva okrugla stola na temu obnovljivih izvora energije, u kontekstu provedbe Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP-a).

Aktivnosti su to projekta “Od planova do stvarnosti – obnovljiva prilika za budućnost”, kojeg podržavaju Europska inicijativa za klimu (EUKI) i Njemačko savezno ministarstvo za gospodarska pitanja i klimatske akcije.

Stručnjaci iz područja civilnog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice analizirali su praktičnosti korištenja obnovljivih izvora energije; poticanja energetskih zajednica u okviru NECP-a; i kritičnu potrebu za poboljšanjem fleksibilnosti elektroenergetske mreže, kako bi se smjestio sve veći udio obnovljive energije – korak koji je ključan za održivu energetsku budućnost kontinenta.

Prijelaz na obnovljivu energiju nije bez velikih izazova. Aktivnosti projekta, kroz ovu i sljedeću godinu, zamišljeni su kao doprinos široj raspravi unutar javnih politika i praksi, analizirajući prepreke i davajući preporuke za njihovo prevladavanje. Time se želi ne samo podići svijest među javnim institucijama, stručnjacima, civilnim društvom i širom javnošću o pitanjima obnovljive energije i održivosti već i posljedično doprinijeti ostvarivanju ciljeva iznesenih u Nacionalnim energetskim i klimatskim planovima. Ti strateški dokumenti postavljaju smjer prema postizanju energetske učinkovitosti, masovnijoj upotrebi obnovljive energije, smanjenju emisija stakleničkih plinova, i sve to u sljedećih šest godina, odnosno do 2030. godine.

Sljedeći okrugli stolovi, “Energetska učinkovitost – scenariji i mjere u okviru NECP-a” te “Kako javnosti komunicirati izradu i provedbu NECP-a” predviđeni su za kraj travnja, s održavanjem u Zagrebu.

Kontakt:

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora