Novosti na projektu CEESEN-BENDER

Zvonimir Anić

27/03/2024

DOOR je s partnerima na projektu „CEESEN – BENDER – Intervencije na višestambenim zgradama u ranjivim četvrtima s ciljem borbe protiv energetskog siromaštva“ održao dvodnevni sastanak u Zagrebu 19. – 20. ožujka 2024.

Na sastanku smo raspravljali o ostvarenim aktivnostima u sklopu radnih paketa od početka projekta u rujnu 2023. te smo predstavili planirane aktivnosti u nadolazećem razdoblju.

U kontekstu provedenih i budućih aktivnosti u pilot području projekta u Hrvatskoj, tj. u gradu Čakovcu, raspravljali smo o metodologiji provedbe mjerenja kvalitete zraka u obnovljenim i neobnovljenim višestambenim zgradama te o pristupu provedbi mjerenja u ostalim pilot regijama projekta u Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Estoniji.

Najavili smo i provođenje anketnog upitnika u nadolazećim mjesecima o energetskoj učinkovitosti kućanstava i kvaliteti stanovanja na uzorku suvlasnika u obnovljenim i neobnovljenim zgradama izgrađenih u socijalističkom razdoblju u Čakovcu.

Na sastanku fokus je stavljen i na izradu Studije izvodljivosti za osnivanje energetskih zajednica u višestambenim zgradama u pilot regijama i Planova na razini zgrada za energetsku obnovu i strategije investiranja koji će olakšati vlasnicima stanova, predstavnicima stanara i upraviteljima zgrada energetsku obnovu.

Prezentirali smo i ostvarene korake u identificiranju i analizi relevantnih nacionalnih propisa iz područja energetske obnove višestambenih zgrada koji se odnose na energetski siromašna kućanstva, iz područja najma, regulacija obnovljivih izvora energije, osnivanje energetskih zajednica, stambenih zadruga, prava stanovnika i prepreke s kojima se vlasnici stanova i najmodavci suočavaju na nacionalnoj razini. Ovom analizom obuhvaćeni su i javni pozivi za energetsku obnovu višestambenih zgrada na nacionalnoj razini u 5 zemalja partnera srednje i istočne Europe.

Dvodnevni sastanak partnera projekta zaključili smo kratkim pregledom ostvarenog u pojedinim pilot regijama projekta te planiranjem sljedećih koraka provedbe do kraja kalendarske godine.

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora