CMCC organizira webinar o utjecaju zelenih politika na lokalno gospodarstvo
10/05/2023

Politike zaštite okoliša poput Sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova Europske unije (EU ETS) zabrinjavaju javnost zbog utjecaja takvih politika na zapošljavanje i konkurentnost.

Postojeće studije o Sustavu trgovanja emisijama fokusiraju se na rezultate na razini poduzeća i početne faze programa. Napravljen je skup podataka za oko 15.000 europskih pokrajina razine NUTS3 između 2005. i 2019. godine, kako bi se procijenili utjecaji EU ETS-a, a posebno njegove faze III, na lokalni gospodarski učinak, bruto dodanu vrijednost (BDV), zapošljavanje i produktivnost po zaposleniku (PPE) europskih pokrajina.

Korišteni su podaci o emisijama obuhvaćenim EU ETS-om za izradu kontinuiranih mjera izloženosti na lokalnoj razini. Otkriveno je da je veća izloženost EU ETS-u povezana s negativnim rezultatima na zapošljavanje i značajnim povećanjem produktivnosti, počevši od faze II. Ovi su rezultati potvrđeni i na sektorskoj i na općoj razini NUTS3, što sugerira da su lokalna gospodarstva općenito uspjela povećati svoju produktivnost kao odgovor na ograničenja koja postavlja EU ETS sustav.

Webinar se održava 11. svibnja u 15 sati, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti prijavnicu

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora