Agora Energiewende objavila studiju o postupnom ukidanju plina i klimatski neutralnoj EU
Photo by moon-app .com on Unsplash
11/05/2023

Studija koju je Agora Energiewende objavila prošlog tjedna o postupnom ukidanju plina u EU i klimatski neutralnoj EU donosi preporuke za političare o smanjenju emisija stakleničkih plinova od 90% za Europsku uniju do 2040. godine.

Agora Energiewende je think tank koji podržava Energiewende u Njemačkoj, a financira ga Stiftung Mercator i Europska klimatska zaklada. Energiewende je dugoročna energetska i klimatska strategija o preusmjeravanju Njemačke prema energetskom sustavu bez ugljika i nuklearne energije do 2045. godine. Novi sustav namjerava se oslanjati na obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost i upravljanje potražnjom za energijom.

Europski zakon o klimi iz lipnja 2021. godine postavio je pravnu obvezu postizanja klimatske neutralnosti na u Europi najkasnije do 2050. godine, što znači da uporaba fosilnih goriva bez smanjivanja mora prestati do tog datuma.

Planom REPowerEU iz svibnja 2022. godine, EU je postavila cilj eliminacije svoje ovisnosti o uvozu ruskog fosilnog goriva mnogo prije 2030. godine. Ipak, iako je mnogo pozornosti usmjereno na implikacije cilja EU-a o klimatskoj neutralnosti za klimatske ambicije EU-a do 2030. godine i budućnost ugljena, znatno se manje pozornosti pridaje potpunom prijelazu s drugih fosilnih goriva (nafta, fosilni plin) na obnovljive/čiste izvore energije. Usprkos planiranom smanjenju potrošnje fosilnog plina i diversifikaciji opskrbe fosilnim plinom do 2030. godine, tranzicijski put od fosilnog plina prema klimatskoj neutralnosti tek treba definirati i to je od iznimne važnosti s obzirom na potrebne strukturne promjene.

Političke preporuke studije “Breaking Free” su sljedeće: 

1. EU bi trebala uskladiti svoj klimatski cilj do 2040. godine s 90% smanjenja stakleničkih plinova u usporedbi s razinama iz 1990. godine

2. EU bi trebala temeljito preispitati paket EU-a za plin i metan, kao i ciljeve REPowerEU-a za vodik i biometan

3. Vlade i regulatori trebali bi se pripremiti za ubrzani pad potražnje za plinom i temeljito procijeniti taj utjecaj na infrastrukturu za opskrbu i distribuciju plina

4. Prodaja nove opreme za sagorijevanje fosilnog plina u zgradama trebala bi ubrzo prestati

Cijelo izvješće koje je objavila Agora Energiewende pronađite na poveznici.

 

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora