Zelena akcija, uz podršku mreže Zeleni forum, održala je akciju ispred zgrade novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Zvonimir Anić

14/06/2024

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije izveli su jučer, 13.lipnja, performans kojim su prikazali zatvorenost Ministarstva prema javnosti.

Novo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije treba opravdati svoj naziv i konačno biti transparentno u odnosu na svoja prethodna dva sastava.

Marija Mileta (Zelena akcija)

Sve države članice EU-a moraju poslati Europskoj komisiji ažurirani nacionalni klimatski i energetski plan (NECP) do kraja lipnja, no javnost ga, kako se poručilo na današnjem performansu, dosad nije ni vidjela. Stoga je Zelena akcija pozvala ministricu Mariju Vučković da što prije pokrene javno savjetovanje o klimatskom planu i to u zakonskom trajanju od minimalno 30 dana. Marija Mileta je također istaknula kako se nada da će nova ministrica klimatsku krizu shvatiti ozbiljno i razmjerno hitnoći ovog problema predlagati mjere i politike.

Zelena akcija je i 2018. i 2020. godine tražila javnu raspravu o klimatskom planu. No, Ministarstvo se na to praktički oglušilo i održalo pro forma savjetovanje u trajanju od četiri dana, protivno Zakonu o zaštiti okoliša.

Naše je pravo kao građanki i građana da sudjelujemo u formiranju ovako važnih politika koje će utjecati na naše živote. A dužnost ministarstva i Vlade jest uključivanje i uvažavanje mišljenja javnosti.

Marija Mileta (Zelena akcija)

Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora