Zagrebačka Osnovna škola Središće prezentirala projekta „Budi pametan, kreći se održivo!“
12/05/2023

U srijedu 10. svibnja 2023. godine u Osnovnoj školi Središće u Zagrebu prezentiran je ovogodišnji projekt učenika osmih razreda koji pohađaju građanski odgoj “Budi pametan, kreći se održivo”.

Na izvannastavnoj aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje učenici su raspravljali o aktualnim problemima u Zagrebu, a problematiziranje prometnih gužvi i posljedica sve veće zagađenosti zraka u Zagrebu predtavile su nastavak pametnih rješenja koje su učenici osmislili u svrhu projekta “Kućni ljubimac nije igračka”.

Nakon odabira problema, učenici su pristupili detaljnom prikupljanju informacija, a istraživanjem problema zaključiti su da je smanjenje opterećenosti prometnica, smanjenje nezgoda i zagađenja veliki izazov za Zagreb.

Kada su utvrđeni najvažniji problemi, postavilo se pitanje mogućih rješenja, a kao odgovor predloženo je povećanje pješačkih zona i ograničenja broja automobila te odvajanje javnog prometa od automobilskog, kao i poticaji za korištenje održivih oblika prometa.

Nakon što su se usuglasili oko najboljeg rješenja, učenici su istraživali kako će rješenja provesti u djelo, pa su osmislili plan djelovanja pomoću kojeg će ukazati na problem i pokušati predstaviti rješenja.

Radom na ovom projektu učenici su naučili što znači biti aktivan građanin te na koji način građani svoje prijedloge mogu predstaviti vlasti. Na predstavljanju projekta prisustvovali su brojni učenici škole, predstavnici Grada Zagreba, gradske četvrti te nekolicine udruga.  

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora