Proveli smo radionicu o rodnim aspektima energetskog siromaštva i jednostavnim mjerama energetske učinkovitosti u kućanstvu

Zvonimir Anić

29/02/2024

U utorak, 27.2., zajedno s udrugom CESI proveli smo radionicu o rodnim aspektima energetskog siromaštva i jednostavnim mjerama energetske učinkovitosti u kućanstvu.

Radionica je provedena u sklopu projekta „Zajedno do ugodnijeg stanovanja 5“, financiranog sredstvima Grada Zagreba, u prostorijama udruge Seniori Studentskog grada čijih je 17 članova sudjelovalo na radionici. Glavni cilj projekta jest suzbijanje energetskog siromaštva na području Grada Zagreba kroz adresiranje povećane ranjivosti žena od ovog oblika siromaštva. 

Nakon kratkog predstavljanja svrhe i glavnih ciljeva petog u nizu gradski financiranog projekta „Zajedno do ugodnijeg stanovanja“, u prvom dijelu radionice DOOR je predstavio koncept energetskog siromaštva te su prikazani neki rezultati DOOR-ovih projekata suzbijanja energetskog siromaštva. Pritom, prikazani su i relevantni podatci o opsegu i intenzitetu energetskog siromaštva i povezanih aspekata potrošnje energije u RH i Zagrebu prikupljenih kroz DOOR-ove projekte. Nakon toga su prikazane velike i srednje investicije kojima građani mogu ostvariti uštedu na troškovima za energiju, a zatim su predstavljene i jednostavne mjere uštede energije u kućanstvu u područjima potrošnje vode, električne i toplinske energije koje većina građana može ostvariti minimalnim ulaganjima i promjenama navika u kućanstvu. Rasprava koja je popratila prvi dio radionice usredotočila se na problematiku uočenu od strane sudionika pri pokušaju ostvarivanja energetskih ušteda u višestambenim zgradama zbog nemogućnosti utjecaja na regulaciju intenziteta grijanja pri određenim sustavima isporuke toplinske energije. Također, pitanja upućena DOOR-ovim predstavnicima na radionici uključivala su i pitanja o tehničkim rješenjima konstrukcijskih nedostataka povezanih s potrošnjom energije u kućanstvu te o potrebnim ulaganjima za ugradnju solarnih elektrana na krovovima stambenih objekata. Na kraju, polaznici su se interesirali o mogućnostima, visini iznosa i postotka javnog sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća.

U drugom dijelu radionice predstavnica udruge CESI predstavila je povezanost rodne problematike energetskog siromaštva s drugim ekonomskim, društvenim i političkim aspektima rodnih nejednakosti, pri čemu su polaznicima predstavljeni temeljni koncepti, spoznaje i relevantni podatci u navedenim područjima, u europskom i hrvatskom kontekstu. Kroz interaktivnu vježbu prepoznavanja tvrdnji uvjetovanih društvenim normama koje definiraju uloge žena i muškaraca u suvremenom društvu, polaznici su potaknuti na osvještavanje i otvorenu raspravu o društvenoj uvjetovanosti tradicionalnih rodnih uloga u kućanstvu u hrvatskom društvu. Na taj način sudionici su potaknuti na promišljanje o rodnoj uvjetovanosti u pristupu dostupnim resursima u domaćem kontekstu, radnim mjestima, kao i potrošnji resursa i donošenju odluka u vezi njihove potrošnje u kućanstvu.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora