Otvoren je ReHABITA ured u Gospiću

Zvonimir Anić

15/01/2024

Energetsko siromaštvo je duboko ukorijenjen problem u Europskoj uniji. Približno 50 milijuna europskih kućanstava teško održava svoje domove adekvatno toplim ili hladnim, odnosno ne uspijeva osigurati ugodnu temperaturu tijekom zimskih ili ljetnih mjeseca. Cilj LIFE ReHABITA projekta jest energetski renovirati kućanstva kako bi se stvorila veća udobnost življenja te smanjili energetski izdaci.

ReHABITA uredi osnovani su u svim pilot područjima na projektu (Bugarska, Hrvatska, Latvija, Rumunjska i Španjokska). U Gospiću, ured je službeno osnovan 1. siječnja ove godine. Ideja osnivanja ReHABITA ureda jest obučiti savjetnike koji će voditi građane kroz cijeli proces renovacije, od planiranja do implementacije.

Koje su usluge sluge ReHABITA ureda?

Podići svijest te pružati znanje o energetskom siromaštvu te pružiti stručnu pomoć, savjete i ostale resurse za borbu protiv energetskog siromaštva građanima

Edukativne radionice i individualni susreti s ugroženim građanima glavne su aktivnosti ReHABITA ureda. Ured je otvoren za sve građane, a pruža i individualne sastanke svima zainteresiranima.

Tijekom trajanja projekta, ured će organizirati radionice i druženja odnosno grupne sastanke kako bi se prenijele informacije, resursi i savjeti relevantni za ublažavanje energetskog siromaštva i mjera energetske učinkovitosti.

Osim savjeta o jednostavnim mjerama povećanja energetske učinkovitosti, ured građanima pruža ostale vrijedne resurse i savjete poput informativnih materijala (brošura, letaka, priručnika i sl. sa savjetima o, primjerice, kako očitati račun za pojedini energent) te o jednostavnim mjerama za poboljšanje energetskih prilika u kućanstvima.

Podržavati i pružati pomoć kroz sve korake procesa energetske renovacije

Ured prikuplja podatke i potrebe građana tijekom individualnih sastanaka odnosno na grupnim sastancima i radionicama.

Prikupljeni podaci omogućuju uredu i Gradu odrediti prioritete u borbi protiv energetskog siromaštva te sukladno tome odrediti glavne aktivnosti i resurse za ciljana područja odnosno pojedince.

ReHABITA ured prati i traži dostupne mogućnosti financiranja i sufinanciranja mjera energetske učinkovitosti i obnove od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ured je centralna točka za borbu protiv energetskog siromaštva u gradu Gospiću i okolici

Ured nudi jednostavan i sveobuhvatni pristup uspostavom ureda kao „One-Stop-Shop-a“ (OSS) koji pruža rješenja za energetsku obnovu doma na jednom mjestu. Cilj je pojednostaviti proces obnove i time potaknuti veći broj projekata energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada diljem Gospića i okolice. Ured služi kao platforma za okupljanje tehničkih, financijskih i pravnih stručnjaka u partnerstvo s ciljem lakše distribucije informacija zainteresiranim ciljanim skupinama.

Provoditi kontininuiranu suradnju i razmjenu znanja, primjera dobre prakse i informacija s organizacijama koje su uključene u borbu protiv energetskog siromaštva

ReHABITA ured okuplja ključne interesne dionike za smanjenje energetskog siromaštva: organizacije civilnog društva, volonterske organizacije, mala i srednja poduzeća, energetske agencije, obrazovne ustanove, centri za socijalnu skrb i lokalne samouprave.

Kad god je to moguće, ured uključuje dionike u aktivnosti i inicijative ostalih relevantnih ključnih dionika te održava redovite sastanke sa svim identificiranim organizacijama koje se bave temom energetskog siromaštva.

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora