Okrugli stol: Reforma vodnih usluga je nužna unatoč različitim shvaćanjima

Monika Menčik

15/06/2023

Okrugli stol na temu reforme vodnih usluga održan je u srijedu, 14. lipnja 2023. godine, u zagrebačkom Novinarskom domu, a organizirali su ga udruga Pravo na grad u ime tematske mreže JEDRO te konzorcij 10 udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti kojeg vodi Zelena akcija.

Kriteriji propisani Zakonom o vodnim uslugama rezultat su političke trgovine što je kompromitiralo povjerenje u proces i otežalo samu provedbu reforme sektora vodnih usluga koje je nužna, zaključeno je na ovom okruglom stolu.

 

Reforma sektora vodnih usluga, koja traje već niz godina, u posljednje je vrijeme došla u fokus javnosti radi inicijative niza jedinica lokalne samouprave koje su pred Ustavnim sudom osporavale njenu ustavnost. U javnosti se govorilo i o pobuni jedinica lokalne samouprave protiv okrupnjivanja vodnih poduzeća, piše Zelena akcija.

Na okruglom su stolu govorili predstavnici resornog ministarstva – ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, načelnica Sektora javne vodoopskrbe i odvodnje, Vesna Trbojević i predsjednik Vijeća za vodne usluge, Vladimir Šimić – gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i direktor VIRKOM d.o.o.-a iz Virovitice, Damir Marenić, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava.

Cilj je ove reforme omogućiti postizanje obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, a one se tiču dostupnosti usluge vodoopskrbe, pročišćavanja otpadnih voda, smanjenja gubitaka vode u mreži i priuštivosti cijene vodnih usluga.

Nakon odluke Ustavnog suda, kojom je izvan snage stavljena Uredba o novim uslužnim područjima, Ministarstvo je objavilo prijedlog nove uredbe s detaljnim obrazloženjem kako bi zadovoljilo zahtjeve Suda. Obrazloženje uz prijedlog Uredbe detaljno objašnjava razloge za predloženo objedinjenje postojećih 156 isporučitelja vodnih usluga u 41 uslužno područje. Javna rasprava otvorena je do 20. lipnja, a kako bi se izbjeglo stvaranje pravnog vakuma, usvajanje nove uredbe planira se do 15. srpnja.

Inicijativom udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti, ovaj okrugli stol poslužio je kao mjesto okupljanja svih relevantnih dionika reforme, a čija je nedovoljna uključenost u dosadašnje procese bila jedna od ključnih primjedbi gradova, općina i vodnih komunalnih poduzeća.

Izvor: https://zelena-akcija.hr/hr/vijesti/reforma-vodnih-usluga-je-nuzna-unatoc-razlicitim-shvacanjima 

 

 

Tekst je  objavljen u okviru projekta “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zelene akcije.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora