Interlace projekt donosi Atlas urbanog upravljanja

Monika Menčik

26/05/2023

Projekt Interlace objavio je Atlas urbanog upravljanja, prvi atlas takve vrste. Ova online baza podataka prikazuje 250 političkih instrumenata iz 41 države koji podržavaju rješenja temeljena na prirodi te obnovu ekosustava.

Interaktivni dizajn poziva kreatore politike, urbaniste, istraživače, organizacije civilnog društva i druge da istraže više o tome što je izdvojene instrumente učinilo uspješnim, informiraju se o lekcijama naučenim tijekom njihovog dizajniranja implementacije te njihovim pristupima upravljanju.

Atlas urbanog upravljanja razvijan je od veljače 2021. do svibnja 2023. godine u sklopu projekta Interlace. Proces su koordinirale McKenna Davis i Natalia Burgos Cuevas iz Ecologica (Ekološki institut), uz podršku mnogih Interlace partnera i vanjskih suradnika.

Postoji mnogo vrsta političkih instrumenata koji mogu podržati rješenja temeljena na prirodi i obnovu ekosustava. Atlas urbanog upravljanja smjestio je političke instrumente u četiri kategorije:

  1. zakonodavni, regulatorni i strateški instrumenti
  2. ekonomski i fiskalni instrumenti
  3. instrumenti temeljeni na sporazumu ili suradnji
  4. instrumenti znanja, komunikacije i inovacije

Primjeri dobre prakse uključeni su u Atlas u svim ovim kategorijama. Tu su navedeni politički instrumenti koji su uključivi, učinkoviti, služe višestrukim funkcijama, dugoročno su održivi, ​​lokalno prikladni, inovativni i/ili financijski održivi i mogu se primijeniti na drugim mjestima.

Korisnici Atlasa urbanog upravljanja mogu pretraživati političke ​​instrumente koji su najrelevantniji za njihov kontekst ili interese putem naprednog sustava filtriranja (npr. prema vrsti instrumenta, regiji ili izazovima kojima se bavi). Sav sadržaj dostupan je na engleskom i španjolskom jeziku, a uskoro će biti preveden na više jezika.

Projekt Interlace radi na jačanju obnove urbanih ekosustava u Europskoj uniji i Latinskoj Americi. Posjetite njihov Atlas urbanog upravljanja da biste otkrili kako se urbana otpornost, bioraznolikost i društvena uključenost unapređuju kroz politiku!

Izvor: https://www.ecologic.eu/19282

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora