CEESEN-BENDER: radionica za stanare, predstavnike stanara i upravitelje zgrada u Čakovcu

Zvonimir Anić

27/02/2024

DOOR i MENEA su 15.2. u Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje I (TICM I) u Čakovcu na radionici za stanare, predstavnike stanara i upravitelje zgrada predstavili projekt CEESEN – BENDER i aktivnosti koje će se provoditi na području grada Čakovca. 

Na radionici je predstavljeno anketno ispitivanje za vlasnike stanova i stanare kojem je cilj prikupiti informacije o provedbi energetske obnove višestambenih zgrada, potrošnji i uštedi energije u kućanstvima te zadovoljstvu stanara kvalitetom života u obnovljenim i neobnovljenim zgradama u gradu Čakovcu. Anketno ispitivanje će se provesti u obnovljenim i neobnovljenim zgradama te će se usporediti prikupljene informacije i rezultati istraživanja i ustanoviti iskustvene i percepcijske odrednice koje doprinose ili otežavaju provedbu energetske obnove višestambenih zgrada. Također, detektirat će se društvene i ekonomske prepreke za obnovu iz perspektive suvlasnika (stanara) višestambenih zgrada. 

U sklopu projekta odradit će se i ispitivanje kvalitete zraka u stanovima višestambenih zgrada sličnih karakteristika koje su energetski neobnovljene i obnovljene na području grada Čakovca, gdje će se ispitivati koncentracija ugljičnog dioksida (CO2), vlaga i temperatura. Rezultati će se iskoristiti za radionice na kojima će se za stanare, vlasnike stanova, predstavnike stanara i upravitelje zgrada kojima će se, uz fizičke i psihičke dobrobiti, predstaviti i ostale prednosti energetske obnove višestambenih zgrada. 

Na kraju radionice predstavljena su i tehnička rješenja u okviru energetske obnove višestambenih zgrada. Sudionicima su objašnjeni koraci u prijavi za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, tehnički uvjeti, upravljanje projektom i administracija te promidžba i vidljivost projekta tijekom procesa energetske obnove. 

Grad Čakovec je jedan od pet pilot područja uz Spodnje Podravje u Sloveniji, grad Tartu u Estoniji, općinu Alba Iulia u Rumunjskoj i grad Varšavu u Poljskoj u kojima će se kroz projektne aktivnosti pomoći vlasnicima stanova, stanarima, predstavnicima stanar i upraviteljima zgrada kroz proces energetske obnove identificirajući glavnih prepreka i stvaranje pouzdanih sustava podrške. 

Projekt CEESEN – BENDER sufinancira Program LIFE. 

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora