Anketa JTP-a pokazala da je nužno podizanje svijesti o pravednoj tranziciji
18/05/2023

Tijekom proljeća 2023. godine radna skupina JTP-a za horizontalnu strategiju dionika provela je istraživanje kako bi prikupila informacije od aktera uključenih u proces pravedne tranzicije u Europi.

Anketa je bila dio zajedničkog Plana provedbe JTP radnih skupina, čiji je cilj osmisliti alate za komuniciranje o pravednoj tranziciji s građanima i općinama.

Ovaj skup alata podržavat će prvenstveno vlasti na lokalnoj razini u komuniciranju prema građanima o pravednoj tranziciji i podizanju svijesti među građanima o tome što radi Fond za pravednu tranziciju i kako ga koristiti.

Kao prvi korak, Radna skupina provela je anketu kako bi bolje razumjela potrebe dionika u pogledu učinkovite komunikacije o pravednoj tranziciji i podizanja svijesti. Upitnik je bio podijeljen na web stranici i biltenu JTP-a i dostupan na sva 24 jezika EU-a.

Istraživanje je pokazalo:

  • Definicija pravedne tranzicije dijeljena je u općenitom kontekstu
  • Nedostatak informacija ključna je prepreka razvoju ili podnošenju projekata
  • Poželjna je osobna komunikacija jer pruža više mogućnosti za umrežavanje (za razliku od samo pasivne komunikacije)
  • Važno je uzeti u obzir lokalne stavove i mišljenja mladih
  • Nedostatak komunikacije na lokalnoj razini često je povezan s niskom razinom sudjelovanja na lokalnoj razini, što rezultira planovima odozgo prema dolje koji nisu ukorijenjeni u lokalnom znanju i mogu se činiti prijeteći lokalnoj zajednici
  • Ispitanici u anketi izvijestili su o poteškoćama u uključivanju u procese pravedne tranzicije u svojim regijama
  • Povjerenje je važno: komunikacija mora dolaziti iz provjerenog (posvećenog i službenog) izvora
  • Jasne, jednostavne i dosljedne poruke ključne su za izgradnju i zadržavanje povjerenja dionika

Na anketu su odgovorili dionici iz 15 zemalja. Najviše odgovora dali su predstavnici Mađarske, Rumunjske i Hrvatske, a dobro su zastupljene Irska i Grčka. Iako nalazi nisu obuhvatili sve zemlje, odgovori pružaju korisnu osnovu za razumijevanje potrebe za poboljšanom komunikacijom o pravednoj tranziciji u regijama. Ove će informacije također biti od velike pomoći u izradi kratkog vodiča pod naslovom „Što je pravedna tranzicija: za regije EU-a”.

Članak je preuzet iz biltena Platforme za pravednu tranziciju.

 

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora