EEA: Europa mora snažnije raditi na implementaciji kružnog gospodarstva i smanjenju stvaranja otpada
18/05/2023

Akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo želi udvostručiti udio recikliranih materijala koji se koriste u gospodarstvu do 2030. godine. Prema novoj procjeni Europske agencije za okoliš (EEA),  tempo napretka potrebno je ubrzati zahtijevajući i više recikliranja i generalno smanjenje korištenja materijala. Drugo, opširno izvješće o prevenciji otpada ističe mogućnosti za snažniji i sustavniji pristup praćenju napretka na razini EU-a.

Udio recikliranih materijala

Novi brifing koji je objavila EEA „Koliko je Europa daleko od postizanja svoje ambicije da udvostruči kružnu upotrebu materijala?“ pokazuje da je 2021. godine oko 11,7% svih materijala korištenih u EU potjecalo iz recikliranog otpada, što je porast u odnosu na 8,3% 2004. godine.

Poboljšanje recikliranja ubrzat će postignut napredak, ali ga treba nadopuniti smanjenjem ukupnog priljeva materijala kako bi se ispunio cilj udvostručenja udjela recikliranog otpada u korištenju materijala do 2030. godine. Približavanje cilju moglo bi se, na primjer, postići povećanjem stope recikliranja cjelokupnog obrađenog otpada sa sadašnjih 40% na 70%, smanjenjem ukupnih unosa materijala za 15% i smanjenjem količine korištenih fosilnih goriva za 34%.

Posebnu pozornost treba posvetiti nemetalnim mineralima, poput građevinskih materijala, jer oni čine oko polovicu svih materijala koji se koriste u EU. S ekološke perspektive također bi bilo korisno usmjeriti napore na materijale s najvećim negativnim učincima u njihovoj proizvodnji, posebno na fosilna goriva i biomasu.

Praćenje prevencije otpada

Sprječavanje stvaranja otpada jedna je od ključnih strategija za postizanje kružnog gospodarstva jer može smanjiti korištenje resursa, maksimalizirati vijek trajanja proizvoda i materijala te potaknuti potražnju za održivijim proizvodima. Međutim, i dalje je teško uspostaviti vezu između politika sprječavanja stvaranja otpada i stvaranja otpada u EU.

Analiza koju je u ožujku objavila EEA „Praćenje napretka u prevenciji otpada” predlaže novi skup pokazatelja posvećenih praćenju dugoročnih trendova u prevenciji otpada. Pokazatelji su usredotočeni na pokretače stvaranja otpada, pokretače politika prevencije otpada te rezultate u smanjenju otpada i emisija. Međutim, da bi se ovaj okvir za praćenje u potpunosti iskoristio, potrebni su specifičniji podaci i informacije prikupljene diljem EU-a na sustavan i usklađen način.

Danas gotovo sve države članice EU-a imaju neke kvantitativne ciljeve i pokazatelje o prevenciji otpada, no ti se ciljevi i pokazatelji jako razlikuju, navodi se u izvješću EEA. Postavljanje ciljeva za sprječavanje otpada na razini EU-a, kao što je cilj smanjenja bacanja hrane koji se trenutno razvija, također može pomoći u određivanju smjera i cilja za mjerenje i jačanje obveza u pogledu sprječavanja otpada.

Europska komisija ranije 15. svibnja objavila je revidirani okvir za praćenje kružnog gospodarstva. Revidirani okvir pomaže u boljem praćenju napretka u prijelazu na kružno gospodarstvo u EU-u i razmatra kako može doprinijeti klimatskoj neutralnosti, otpornosti i globalnoj održivosti.

Izvor: https://www.eea.europa.eu/en/newsroom/news/circular-economy-target-monitoring-waste-prevention

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora