Vijeće za okoliš EU-a napokon usvojilo Zakon o obnovi prirode!

Zvonimir Anić

21/06/2024

Vijeće EU-a  službeno je usvojilo Zakon o obnovi prirode koji ima za cilj uvođenje mjera za obnovu najmanje 20 posto kopnenih i morskih područja EU-a do 2030. i svih ekosustava kojima je potrebna obnova do 2050. godine.

Zakon o obnovi prirode (Nature Restoration Law) postavlja specifične, pravno obvezujuće ciljeve i obveze za obnovu prirode u svakom od navedenih ekosustava – od kopnenih do morskih, slatkovodnih i urbanih ekosustava, te ima za cilj ublažiti klimatske promjene i učinke prirodnih katastrofa. Također, pomoći će EU-u da ispuni svoje međunarodne obveze zaštite okoliša i obnovi europsku prirodu.

Prema prvim informacijama, Nature Restoration Law bi u Hrvatskoj trebao biti implementiran u vidu Uredbe o obnovi prirode.

Zakon o obnovi prirode uključuje:

  • Obnovu kopnenih i morskih ekosustava
  • Zaštitu oprašivača i uvođenje mjera specifične za ekosustav
  • Nacionalne planove obnove

Europska komisija predložila je Zakon o obnovi prirode 22. lipnja 2022. u okviru Strategije o bioraznolikosti za 2030., koja je dio Europskog zelenog plana. Više od 80% europskih staništa je u lošem stanju, a dosadašnji napori uloženi u zaštitu i očuvanje priroda nisu uspjeli preokrenuti ovaj zabrinjavajući trend. Zato se ovim Zakonom prvi put donose mjere ne samo za očuvanje, već i obnovu prirode.

Više na sljedećoj poveznici: NRL

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora