Udruga Faktograf pokrenula Klimatski portal

Zvonimir Anić

20/03/2024

Faktograf – udruga za informiranu javnost pokrenula je Klimatski portal, prvi portal u Hrvatskoj koji će se sveobuhvatno i sustavno baviti klimatskom krizom.  

Redakcija Klimatskog portala navodi da će u svom radu razotkrivati dezinformacije vezane za klimatske promjene, s posebnim fokusom na tvrdnje koje minoriziraju realnost problema s kojima smo suočeni. Sama borba protiv klimatskih dezinformacija nije dovoljna da bi se osigurala kvalitetna javna rasprava o klimatskoj krizi. 

Klimatski portal, tvrdi redakcija portala, svoje buduće čitateljice i čitatelje želi učiniti otpornima na manipulaciju i propagandu. Želja im je ukazivati na relevantne činjenice, a građane osnažiti za donošenje kvalitetnih i informiranih odluka. Vjeruju da će odmak od apokaliptičnih scenarija donijeti nadu, a nadaju se i kvalitetnom društvenom dijalogu utemeljenom na činjenicama i znanstvenim spoznajama. 

Klimatski portal pokrećemo jer vjerujemo da danas nema važnije teme, da nam je potreban fokus na rješenja. Želimo izgraditi zajednicu čitatelja i čitateljica, oslanjati se na stručnjake i stručnjakinje, nuditi nešto novo i drugačije u medijskom prostoru. Želimo razgovarati o klimatskoj krizi bez širenja straha i dizanja panike, pristupiti ovoj važnoj temi onako kako to i zaslužuje – znanstveno utemeljeno, inovativno i uključivo.

Petar Vidov, urednik Klimatskog portala.

Kroz pet rubrika, portal će pružiti relevantne i kvalitetno novinarski obrađene informacije o klimatskim promjenama i tehnološkim mogućnostima za prilagodbu i nošenje s klimatskom krizom, razmatrajući pritom i pravednost, a ne samo efikasnost predloženih rješenja.

Klimatski portal već ima svoj WhatsApp kanal. No osim WhatsApp kanal, portal se može pratiti i na Facebooku i Instagramu, a audio verzije ključnih članaka bit će dostupne na Spotifyju u Klimatskom podcastu.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora