Odgovornom potrošnjom do bolje klime 3: održana nova radionica s osnovnoškolcima

Zvonimir Anić

23/01/2024

​Održali smo 4. radionicu o održivom razvoju i klimatskim promjenama u Osnovnoj školi Špansko – Oranice u sklopu projekta „Odgovornom potrošnjom do bolje klime 3“.

Na zadnjoj radionici na projektu „Odgovornom potrošnjom do bolje klime 3“, učenicima i učenicama sedmih razreda pojasnili smo kako živjeti na održivi način, štititi prirodu i biti odgovorni potrošač. Pokazali smo im navike, znanja i vještine o održivoj potrošnji, od prehrane do korištenja energije u domu i osvjestili ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu.

Učenicama i učenicima smo pokazali koje korake moraju napraviti da preuzimu odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive i potaknuti ih da promišljaju o pozitivnim promjenama i postanu dio održive budućnosti. Educirali smo ih i o klimatskim promjenama i kako je dio globalnog zagrijavanja povezano s potrošnjom energije u kućanstvima i sagorijevanjem fosilnih goriva.

Također, zajedno smo sastavljali vremensku stanicu koja mjeri količine padalina, brzinu i smjer vjetra i temperaturu, te služi i kao staklenik za uzgoj biljaka. Pri tome smo im objasnili kako se mjeri količina padalina i koliko zapavo litara padalina padne po metru kvadratnom tijekom velikih pljuskova. Pokazali smo im koliku štetu i koliko jako puše jak, olujni i orkanski vjetar koji su sve češći uslijed klimatski promjena.

Fokusirali smo se i na najtoplije godine od početka mjerenja i istaknuli da je prema Copernicusu Europske unije 2023. bila najtoplija kalendarska godina od 1850. (0,60 °C toplija od prosjeka 1991.-2020. i 1.48 °C toplija od predindustrijske razine 1850.-1900.).

Projekt je financiran iz proračuna Grada Zagreba za 2023. godinu.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora