DOOR je proveo posljednji informativni dan o društvenom poduzetništvu u sklopu projekta „Odgovornom potrošnjom do bolje klime“
Održivim poslovanjem do bolje klime

08/09/2023

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) završava dvogodišnji projekt koji je započeo 09.03.2021. i traje do 09.09.2023.) kojem je opći cilj uspostava održivog društvenog poduzetništva udruge DOOR.

Ukupna vrijednost projekta je 1.120.444,43 HRK (148.708,53 EUR), od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85% projekta u iznosu od 952.377,77 HRK (126.402,52 EUR). Cilj projekta se ostvario provedbom poduzetničkih aktivnosti kako bi se osigurao društveni utjecaj na polju borbe protiv energetskog siromaštva i klimatskih promjena, edukacijom i kapacitiranjem DOOR-ovih zaposlenika za jačanje poduzetničkih aktivnosti i transferiranje u socijalno poduzetništvo, te uspostavom poduzetničkih aktivnosti i promocija društvenog poduzetništva.

Sudionicima na informativnom danu u Osijeku je pojašnjeno koje su karakteristike društvenog poduzetništva i kojim ciljevima doprinosi te kako se razlikuje od tradicionalnog i korporativnog poduzetništva. Predstavljena je udruga DOOR kao primjer dobre prakse provođenja društveno poduzetničkih aktivnosti. U sklopu uspostavljanja poduzetničkih aktivnosti DOOR-a predstavljeni su SECAP-i (Akcijski planovi za energetski održivi razvitak i prilagodbu klimatskim promjenama), zašto su bitni, u sklopu koje inicijative se izrađuju, koliko je gradova i općina u Hrvatskoj izradilo SECAP-e i koje su najčešće mjere za ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu klimatskim promjenama, te za borbu protiv energetskog siromaštva.

Predstavljen je i Centar za borbu protiv energetsko siromaštva, koji je osnovan u sklopu projekta „Održivim poslovanjem do bolje klime“, na koji način funkcionira Centar, koje se mjere povećanja energetske učinkovitosti savjetuju građanima, koliko je energetski siromašnih u Hrvatskoj i Europi, te energetsko siromaštvo u hrvatskom zakonodavstvu.

Predstavljeni su primjeri dobre prakse u borbi protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj i EU. Zatim je objašnjeno kako se pokušava ublažiti energetsko siromaštvo u sektoru privatnog iznajmljivanja stanova i kuća, detalji Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća – 2021 i Javno poziva za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama – 2022 (postupak prijave, minimalni uvjeti, mjere koje se sufinanciraju i obavezna dokumentacija).

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora