Klimatski i energetski planovi moraju biti dorasli iznimno teškom zadatku

Zvonimir Anić

06/03/2024

Što su niže ambicije članica do 2030., to će EU teže postići cilj za 2040. – smanjenje (neto) stakleničkih plinova od 90%.

Ljubljana, 28. veljače 2024.  Do kraja lipnja države članice Europske unije imaju vremena raditi na ažuriranju svojih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP). Riječ je o izuzetno važnim dokumentima za suočavanje s klimatskom krizom na nacionalnoj razini, a bez jačanja ciljeva članica ni EU neće ostvariti svoje ambicije na području klime i energije. Vlade imaju odgovornost pripremiti konačne verzije NECP-ova u sljedeća četiri mjeseca tako da na najbolji mogući način odgovore na hitnost klimatske krize. Neki od izazova pripreme istaknuti su na međunarodnoj konferenciji Put do 1,5 °C: Klimatsko i energetsko planiranje u srednjoj i istočnoj Europi, koja je također ponudila preporuke i primjere mjera koje bi trebale poslužiti kao primjer.

Vremena je malo, ali ipak dovoljno

Približavamo se ciljanoj razini pripreme NECP-ova, koji će značajno obilježiti smjer razvoja zemalja EU do 2030. godine. Kritički pregled ažuriranih nacrta NECP-ova, koji su dostavljeni Europskoj komisiji u roku, pokazao je da još uvijek imaju značajne nedostatke. Nekoliko zemalja nije ispunilo ni minimalne klimatske i energetske zahtjeve EU do 2030. godine, koji ni sami (još) nisu u skladu s Pariškim sporazumom i ograničenjem porasta prosječne globalne temperature na 1,5 °C.

Četiri mjeseca je relativno kratko razdoblje, ali vremena je još uvijek dovoljno, jedna je od poruka na međunarodnoj konferenciji posvećenoj procesu izrade NECP-a. U posljednjih godinu dana većina članica već je postigla napredak, no sada su na redu posljednji koraci za jačanje ciljeva, poboljšanje planiranih mjera i transparentnijeg uključivanja javnosti. Pozitivne promjene moraju ići u smjeru koji je prošlog prosinca naznačila Europska komisija u svojoj evaluaciji NECP-ova i preporukama za njihovo poboljšanje.  Saznanja nevladinih organizacija u projektu TogetherFor1.5, u okviru kojeg je održana spomenuta konferencija u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani, također pokazuju smjer za poboljšanje tih dokumenata.

„Unatoč nekim poboljšanjima u usporedbi sa starom verzijom, nacrti ažuriranja NECP-a još uvijek nisu ambiciozni i kvalitetni. Kako ih države članice mogu prilagoditi svrsi? Uključivanjem ambicioznijih ciljeva u području klime, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, osmišljavanjem odgovarajuće politike i mjera za njihovo postizanje te jasnim identificiranjem investicijskih potreba i financiranja. Ne zaboravljajući osnove: konačna ažuriranja NECP-a moraju uključivati ​​planove za postupno ukidanje fosilnih goriva i subvencija za fosilna goriva, kao i planove koji se bave društvenim aspektima i aspektima pravedne tranzicije”. 

Federico Mascolo, Climate Action Network (CAN) Europa

Recept za uspjeh: uključivanje i sudjelovanje javnosti

Pravedna zelena tranzicija i klimatska neutralnost EU neće se postići bez temeljitog planiranja i sveobuhvatnog uključivanja javnosti. Naglasak drugog od tri dijela konferencije pod nazivom  Put do 1,5°C: klimatsko i energetsko planiranje u srednjoj i istočnoj Europi bio je da je dijalog – na više razina i unutar regije – vrlo važan, a ključna je prije svega bolja integracija javnosti te institucija i zajednica koje će provoditi definirane mjere.

Europska komisija također je u preporukama iz prosinca preporučila svim državama članicama da poboljšaju proces uključivanja javnosti, pri čemu je važan i transparentan proces razmatranja prijedloga. Potonji je dosad bio slaba točka u procesu pripreme slovenskog NECP-a.

Državna tajnica u Ministarstvu okoliša, klime i energije Tina Seršen u uvodnom je govoru najavila da će zadnje javno savjetovanje u Sloveniji vjerojatno biti održano u travnju. Inače, Slovenija je svijetli primjer na ovom području u regiji, zbog čega je Danijel Crnčec iz Ministarstva okoliša, klime i energije predstavio koncept sudjelovanja javnosti u ažuriranju slovenskog NECP-a, u kojem su se, među ostalim, ciljano održane radionice s određenim dionicima. Ocijenio je da je proces vremenski i kadrovski intenzivan. Na prvo savjetovanje stiglo je više od 1000 komentara više od 100 dionika, a na tom iskustvu treba se nadograđivati ​​i treće javno savjetovanje.

Na konferenciji su sudjelovali i Tomislav Novosel iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koji je predstavio provedbu višerazinskih dijaloga u procesu revizije NECP-a u Hrvatskoj. Ti su se dijalozi provodili u suradnju sa Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), a u sklopu projekta NECPlatform. Također, Vjekoslav Jukić, načelnik sektora za energetsku politiku i planiranje u MINGOR-u predstavio je hrvatski NECP i pozitivne, novo definirane mjere u njemu te je sudjelovao na završnoj raspravi i okruglom stolu.

Brže djelovanje nije samo potrebno, već donosi i brojne prednosti

Zelena tranzicija ima smisla i s ekonomskog stajališta te donosi mnoge dugoročne koristi za društvo i gospodarstvo. Države članice se u procesu izrade NECP-a moraju oslanjati na tu viziju, a ne na uvjerenje da su ulaganja u klimatske aktivnosti skupa i negativna za gospodarstvo, također je jedan od naglasaka sudionika okruglog stola kojim je zaključena konferencija.

Polazište okruglog stola bilo je izvješće  Pariški sporazum i scenarij od 1,5°C: Ubrzanje zelene tranzicije i koristi za društvo i gospodarstvo  objavljeno u siječnju, a koje je nastalo pod pokroviteljstvom mreže CAN Europe. U njemu se procjenjuje da bi slijedeći scenarij od 1,5°C do 2030. godine EU mogla ostvariti izravne koristi u iznosu od najmanje milijardu eura, a Slovenija gotovo četiri milijarde. Nadalje, koristi daleko nadmašuju troškove.

“Ne postoji jeftinija, pouzdanija i pravednija alternativa za odlučnu i ubrzanu klimatsku akciju od praćenja Pariškog sporazuma i cilja ograničavanja porasta globalne temperature na 1,5°C, na što upozorava i znanost. U skladu s upozorenjima IPCC-a i uzimajući u obzir svoju povijesnu odgovornost i sposobnost djelovanja, EU bi do 2030. godine trebala smanjiti svoje emisije za najmanje 65% u odnosu na 1990. godinu. Države članice to moraju podržati svojim ambicijama. NECP-ovi su njihov temeljni strateški alati u kojima će odrediti ključne reforme za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva te za mobilizaciju ključnih ulaganja.”

Taj Zavodnik, ekološka organizacija Focus

Konferenciju je organizirala ekološka organizacija Focus uz potporu mreže CAN Europe koja okuplja više od 200 organizacija iz 40 europskih zemalja te ostalih partnera iz projekta TogetherFor1.5: DOOR iz Hrvatske, CDE iz Češke, ISD iz Poljske, MTVSZ iz Mađarske, ELF iz Estonije i ZaZemiata iz Bugarske. 

Program možete pronaći  ovdje, a slovensko priopćenje za javnost ovdje .

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora