Studija slučaja i izvedivosti – Centar za borbu protiv energetskog siromaštva

25/08/2023

U sklopu projekta „Održivim poslovanjem do bolje klime“ DOOR je izradio studiju slučaja i izvodljivosti za Centar za borbu protiv energetskog siromaštva.

Centar je pilot projekt u Hrvatskoj kojeg DOOR osnovao i pokrenuo u sklopu istog projekta. Centar nudi savjete i alate svim građanima Grada Zagreba, a posebno energetski siromašnima i koji su u riziku od energetskog siromaštva, za povećanje energetske učinkovitosti s ciljem smanjenja potrošnje energije i mjesečnih računa za energiju.

Pomoć građanima pruža se kroz različite usluge:

  • očitavanjem i analizom računa,
  • jednostavnim energetskim pregledima kućanstava,
  • savjetovanjem o jednostavnim mjerama za smanjenje potrošnje energije i povećanje životnog standarda,
  • savjetovanjem o mogućim tehničkim rješenjima, kao i trenutno dostupnim sredstvima i mogućnostima financiranja za energetski siromašna kućanstva,
  • dijeljenje energetskih paketa i
  • individualna savjetovanja ranjivih kućanstva.

Međutim, Centar ne pomaže dovoljno velikom broju građana kojima je pomoć najpotrebnija. Pretpostavlja se da je razlog strah od društvene stigmatizacije energetski siromašnih u društvu i nerazumijevanje pojma energetskog siromaštva kod onih kojima je pomoć najpotrebnija, jedni su od razloga nedovoljne učinkovitosti Centra. Osim toga, nejasno je koji od građana, kojima je Centar pružio pomoć, su zapravo energetski siromašnima i u riziku od energetskog siromaštva. Savjeti i energetski paketi mogu djelomično pomoći u borbi protiv energetskog siromaštva, dok energetska obnova kućanstva je dugoročno i učinkovitije rješenje. Centar trenutno dijeli informacije u vezi natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, no ne pomaže građanima u daljnjem procesu prijave i prikupljanja dokumentacije za sufinanciranje energetske obnove koja je za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva u iznosu od 100%.

Rješenje je u one-stop-shopu („sve na jednom mjestu“) zamijenit će rad Centra na istoj lokaciji tako da će uz postojeće sluge Centra proširiti podršku građanima online tržišnom platformom. Cilj je olakšati proces dubinske, sveobuhvatne energetske obnove kućanstava, a vlasnicima nekretnina će se pojednostaviti donošenje odluka, čime će se potaknuti potražnja za energetskom obnovom zgrada i poboljšanjem energetskih svojstava.

Više o tome pročitajte u Studiji: https://www.door.hr/wp-content/uploads/sites/8/2023/08/STUDIJA-SLUCAJA-I-IZVODLJIVOSTI.pdf

 

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora