Projekt EmpowerMed dobio nagradu EU za društvene inovacije u 2023.!

Zvonimir Anić

17/11/2023

Europska komisija objavila je 14. studenog pobjednike Europske nagrade za društvene inovacije u 2023. godini. Konzorcij projekta EmpowerMed, kojim je koordinirala slovenska organizacija FOCUS, a DOOR je bio jedan od partnera, jedan je od tri dobitnika nagrade.

Konzorcij projekta EmpowerMed dobio je nagradu za alat EmpowerTOOL te uspostavu javnih rasprava s građanima koje su doprinijele informiranju građana o faktorima energetskog siromaštva i osnaživanju građana za borbu protiv energetskog siromaštva.

Javne rasprave o energetskom siromaštu koje je uspostavio EmpowerMed projekt djelovale su kao zajednički prostor za vršnjačku podršku i osnaživanje. Cilj je bio osnažiti građane uspostavom mreže solidarnosti i otpornosti, a sve u cilju borbe protiv energetskog siromaštva.

Metodologija ovih javnih rasprava inicijalno je uspostavljena 2014. u Barceloni te ih je dosada održano 250 diljem Europe. Metodologiju je dodatno unaprijedio konzorcij projekta EmpowerMed pa je za vrijeme trajanja projekta od 2019. do 2023. godine održano ukupno 127 javnih rasprava u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Albaniji. Ukupno je bilo uključeno 2380 ljudi, od kojih su 1500 bile žene. Projekt je posebno bio usmjeren na žene, jer su žene i kućanstva koje vode žene disproporcionalno pogođena energetskim siromaštvom. Stoga je projekt prepoznao uključivanje, osnaživanje i djelovanje žena kao nužan faktor za smanjivanje razine energetskog siromaštva.

Poveznica na EmpowerMed projekt: https://www.empowermed.eu/

Završni izvještaj projekta: https://www.empowermed.eu/wp-content/uploads/2023/09/EmpowerMed-report_final.pdf

Europska nagrada za društvenu inovaciju 2023: https://eic.ec.europa.eu/news/european-social-innovation-competition-meet-15-finalists-fighting-energy-poverty-2023-08-31_en

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora