Zelena učionica, svijetla klimatska budućnost!

Zelena učionica, svijetla klimatska budućnost!

Zelena učionica, svijetla klimatska budućnost!

Glavni cilj projekta

Pružiti osnovno razumijevanje o klimatskim promjenama, njihovom uzroku, posljedicama i važnosti prilagodbe na promjene klime učenicima i učenicama osnovnih škola.

Specifični ciljevi projekta

 • Održati 10 edukativnih radionica o prilagodbi klimatskim promjenama (10 školski sat predavanja + 10 školski sat vježbe), po dvije radionice u svakoj osnovnoj školi. U svakoj školi će se održati jedna radionica za niže razrede (3. ili 4. razred) i jedna za više razrede (6. ili 7. razred). Škole koje će sudjelovati na projektu su: Osnovna škola Jurja Habdelića Velika Gorica, Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica, Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad, Osnovna škola braće Radića Kloštar Ivanić i Osnovna škola Čazma.
 • Održati klimatski kviz za sve razrede koji će sudjelovati na projetku i podjela nagrada.
 • Izraditi interaktivnog online modula (alata) za učitelje i nastavnike pomoću kojeg će učenicima i učenicama osnovnih škola lakše približiti tematiku klimatskih promjena, utjecaj klimatskih promjena na okoliš i društvo te mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Interaktivni online alat biti će objavljen na internetskoj stranici DOOR-a i besplatan za korištenje svim zainteresiranim sudionicima.
 • Podjela edukativnih materijala osnvovnim školama: DOOR-ove info-kartice za učitelje i nastavnike koje sadrže jednostavne informacijama u obliku teksta i slika o klimatskim promjenama – uzroku i posljedicama, te mjerama prilagodbe istima, što ih čini učinkovitim edukativnim materijalom za djecu, edukativni strip “Što se to događa s klimom?”

 

Očekivani rezultati projekta

 • Održano 10 radionica (10 predavanja + 10 vježbi) u pet osnovnih škola, dvije radionice u svakoj školi (jedna za 3. ili 4. razred, a druga za 6. ili 7. razred).
 • Izrađen jedan edukativni online modul (alat) za učitelje i nastavnike objavljen na internetskoj stranici DOOR-a.
 • Podijeljeno 100 komada eko stripa „Što se događa s klimom?“, svakoj osnovnoj školi 20 komada.
 • Podijeljeno 50 setova DOOR-ovih info-kartica (1 set 33 komada kartica, ukupno 1650 komada) o klimatskim promjenama. Svaka osnovna škola će dobiti 5 setova kartica.
 • Podijeljeno 30 nagrada za 1., 2. i 3. mjesto na klimatskom kvizu (3 nagrade za svaki razred).
 • Podijeljeno 220 utješnih nagrada za ostale sudionike klimatskog kviza.
 • Educirano minimalno 200 učenika i učenica osnovnih škola 3., 4., 6. i 7. razreda.
 • Objavljeno minimalno 50 vijesti o aktivnostima na projektu na DOOR-ovoj internetskoj stranici i društvenim mrežama (Facebook, Linkedin, Instagram i Twitter).
 • Osim putem društvenih mreža i web stranice, informacije o projektu dijelit će se putem redovitih mjesečnih newslettera. Tijekom godine, ukupno će se pripremiti 12 newslettera, u kojima će, uz ostale informacije, također biti uključeni detalji o aktivnostima i napretku

Uloga DOOR-a:

Vodeći partner na projektu

Ukupna vrijednost projekta:

9.402,78 EUR

Udio DOOR-a u proračunu projekta:

5.641,67 EUR (60%)

Sufinanciranje:

3.761,11 EUR (40%)

Trajanje projekta:

12.3.2024. – 11.3. 2025.

Izvor financiranja:

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Kontakt osoba:

Matija Eppert; matija.eppert@door.hr

Sandra Slivar; sandra.slivar@door.hr 

ENERGIZE

ENERGIZE

ENERGIZEENERGIZEGlavni cilj projekta: Informiranje javnost o mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije koje se mogu...

Europski klimatski pakt

Europski klimatski pakt

Europski klimatski paktEuropski klimatski paktGlavni cilj projekta DOOR je nacionalni koordinator Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj. U toj...

Zajedno do ugodnijeg stanovanja 5

Zajedno do ugodnijeg stanovanja 5

Zajedno do ugodnijeg stanovanja 5 Projekt „Zajedno do ugodnijeg stanovanja 5“ nastavak je istoimenih projekata na temu energetskog siromaštva. Jedan...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora