Europski parlament usvojio nova pravila za povećanje uštede energije

Monika Menčik

10/08/2023

Direktivom o energetskoj učinkovitosti utvrditi će se novi ciljevi uštede energije u potrošnji primarne (oblik energije uzet iz prirode bez pretvorbe ili procesa transformacije) i konačne (ukupna energija koju je potrošio krajnjih korisnika poput: kućanstva, industrije i poljoprivrede) energije u EU.

Države članice morat će uštedjeti u prosjeku 1,5 % godišnje, odnosno do 2030. smanjiti potrošnju od najmanje 11,7 % na razini EU-a u odnosu na 2020. godinu.

Godišnja ušteda energije započet će s 1,3 % u razdoblju do kraja 2025. i postupno će se povećati na 1,9 % u posljednjem razdoblju do kraja 2030.

Ciljane uštede trebale bi se postići primjernom mjera na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u različitim sektorima, kao npr. u:

  • javnoj upravi,
  • zgradama,
  • poduzećima,
  • podatkovnim centrima itd.

Europski parlament je ustrajao na tome da se posebno obuhvati javni sektor, koji bi svake godine morao smanjiti krajnju potrošnju energije za 1,9 %.

U državama članicama svake godine bi najmanje 3 % javnih zgrada se trebalo energetski obnoviti u zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije ili zgrade s nultim emisijama.

Uz to, Direktivom o energetskoj učinkovitosti se utvrđuju i novi zahtjevi za učinkovite sustave centraliziranoga grijanja.

Izvor: https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20230707IPR02421/parlament-usvojio-nova-pravila-za-povecanje-ustede-energije

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora