EUKI 2023 studijsko putovanje u Bruxelles: Ostvarenje klimatskih ambicija i pravedne energetske tranzicije u Europi

Anja Vulinec

07/06/2023

Klimatski i energetski stručnjaci iz Europe okupili su se u Bruxellesu na studijskom putovanju organiziranom od strane European Climate Initiative (EUKI) u suradnji sa Climate Action Network Europe (CAN Europe).

Kako bi se ojačao dijalog između organizacija civilnog društva iz srednje i istočne Europe (CEE) i donositelja odluka u Bruxellesu, energetski stručnjaci CEE-a i predstavnici nevladinih organizacija su imali prilike podijeliti svoje nacionalne perspektive s dionicima EU-a.

Tijekom prvoga dana, DOOR je sudjelovao u predavanjima usmjerenima na jačanje kapaciteta, sastancima s dionicima EU-a o mjerama financiranja i revidiranim nacionalnim energetskim i klimatskim planovima u okviru panel rasprava sa Radnom skupinom Europske komisije za oporavak i otpornost.

Nakon posjeta Europskoj komisiji gdje su sudionici imali prilike istaknuti probleme iz perspektive OCD-ova, sudjelovali smo u okruglim stolovima o NECP-u, energetskoj obnovi, uštedi energije, klimatskim ciljevima EU-a i obnovljivim izvorima energije. Dan je završio večerom kojoj se pridružila Aleksandra Tomczak – članica kabineta izvršnog potpredsjednika Fransa Timmermansa za Europski Zeleni Plan.

Posljednjeg dana studijskog putovanja imali smo priliku posjetiti Europski parlament, gdje smo zajedno sa zastupnicima Martinom Hojsíkom i Mikulášom Peksom razgovarali o nadolazećim izborima i o tome kako mi kao civilno društvo možemo komunicirati i podržati provedbe za postizanje klimatskih ciljeva u regiji CEE. Naglasili su kako je važno zakoračiti u dijalog, povesti društvo i istovremeno biti u komunikaciji s političkim strankama. Poslijepodne smo istražili grad Eeklo, poznat kao pionir u obnovljivoj energiji u Belgiji i stekli uvid u njihovu uspješnu energetsku zajednicu. Ovaj posjet označio je završetak opsežnog programa tijekom trodnevnog studijskog putovanja, organiziranog od 31.05. do 01.06.2023.

EUKI studijsko putovanje u Bruxelles je poslužilo kao vrijedna platforma za suradnju te razmjenu znanja i angažman, potičući održiviju i otporniju budućnost za srednjoistočnu Europu i širu europsku zajednicu.

LOGYCO je projekt koji je dio Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarstvo i klimu (BMWK).

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora