EU primila ponude za 13,4 milijardi kubičnih metara plina u prvom zajedničkom natječaju za kupnju plina
16/05/2023

Zahvaljujući zajedničkom gospodarskom djelovanju Europska unija uspjela je privući ponude ukupno 25 opskrbljivača plinom u vrijednosti većoj od 13,4 milijardi kubičnih metara plina (milijuna m³), čime je premašeno 11,6 milijardi kubičnih metara zajedničke potražnje koju su poduzeća iz EU-a podnijela u okviru nedavno uspostavljenog mehanizma AggregateEU.

Pružatelji usluga PRISMA već su povezali međunarodne dobavljače s europskim klijentima na platformi AggregateEU, s ukupno 10,9 milijardi kubičnih metara od čega 8,7 milijardi kubičnih metara cjevovodom i 2,2 milijarde kubičnih metara UPP-om.

Poduzeća iz EU-a moći će pregovarati o uvjetima ugovora o opskrbi izravno s dobavljačima, bez sudjelovanja Komisije. Time će se poduprijeti nastojanja država članica EU-a da ispune obveze skladištenja plina za sljedeću zimu, uz istodobno jačanje zajedničke energetske sigurnosti po konkurentnim cijenama. Daljnji natječaji objavljivat će se svaka dva mjeseca do kraja godine. Očekuje se da će sljedeći krug natječaja biti pokrenut u drugoj polovini lipnja.

Objedinjavanje potražnje i zajednička kupnja vodeće su inicijative u okviru Platforme EU-a za energiju koja je osnovana kako bi se diversificirala opskrba plinom u EU-u nakon napada Rusije na Ukrajinu, a Europa je odlučila okončati ovisnost o uvozu ruskih fosilnih goriva. Više informacija možete pronaći ovdje.

Izvor: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/platforma-eu-za-energiju-eu-primio-ponude-za-134-milijardi-kubicnih-metara-plina-u-prvom-zajednickom-2023-05-16_hr

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora