DOOR predstavio energetske zajednice građana i Logyco projekt na radionici za LAG-ove u Bjelovaru

Anja Vulinec

27/07/2023

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne ruralne mreže u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, održana je radionica za Lokalne akcijske grupe (LAG-ove) u Republici Hrvatskoj. Na događaju je u fokusu bila tema energetskih zajednica građana, a jedan od ključnih sudionika bio je i DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja.

DOOR je na radionici predstavio koncept energetskih zajednica građana te njihovu važnost i poveznicu s LAG-ovima. Energetske zajednice građana predstavljaju inovativan pristup u području energetike, potičući aktivno sudjelovanje građana u proizvodnji, distribuciji i potrošnji energije iz obnovljivih izvora. Ovaj model potiče lokalnu zajednicu i građane da postanu “prosumeri” – aktivni sudionici tržišta energije, što može rezultirati smanjenjem ovisnosti o tradicionalnim energetskim sustavima i većom samoodrživošću.

Na radionici je predstavljen projekt Logyco koji ima za cilj educirati građane o prednostima sudjelovanja u energetskim zajednicama te osvijestiti njihovu ulogu kao ključnih aktera u promicanju održive energetike. Kroz Logyco projekt, DOOR želi potaknuti ljude da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici te da zajedničkim snagama doprinesu energetskoj tranziciji prema održivijoj budućnosti.

Ova važna radionica okupila je predstavnike različitih LAG-ova iz cijele Hrvatske, a sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i najbolje prakse u vezi s energetskim zajednicama.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora