DOOR je nacionalni koordinator Europskog klimatskog pakta! 

Zvonimir Anić

17/10/2023

Nacionalni koordinator Europskog klimatskog pakta podržava rad klimatskih veleposlanika i pruža pomoć u organizaciji aktivnosti i događaja u sklopu inicijative Europskog klimatskog pakta.   

Kao dio Europskog zelenog plana, Europska komisija pokrenula je 2020. godine incijativu Europski klimatski plan kako bi se izazovi i prilike zelene tranzicije približili građanima. Cilj Europskog klimatskog pakta jest informiranje i jačanje podrške zelenoj tranziciji. Europski klimatski pakt je stoga platforma za upoznavanje, umrežavanje i dijeljenje informacija i primjera dobrih praksi o klimatskoj akciji za sve zainteresirane dionike.

Europski klimatski pakt ima 3 glavna cilja:

  • Podizanje svijesti o klimatskim promjenama i sveprožimajućim utjecajima koje one imaju na naše svakodnevne živote
  • Informiranje građana o politikama i incijativama Europske unije
  • Poticanje i osnaživanje građana kako bi se uključili u borbu protiv klimatskih promjena kroz svoje svakodnevne privatne i profesionalne živote te inspirirali i druge oko sebe

Važnu ulogu u Europskom klimatskom paktu imaju veleposlanici Klimatskog pakta. Veleposlanici vode klimatske akcije, nadahnjuju druge i podupiru klimatsku politiku i aktivnosti u svojim zajednicama i mrežama.

Glavna uloga DOOR-a, kao koordinatora Europskog klimatskog pakta za Hrvatsku, jest poticanje umrežavanja stručnjaka i organizacija koje se aktivno bave klimatskim politikama, organiziranje radionica i drugih aktivnosti koje doprinose ispunjavanju Europskog zelenog plana. U sljedećih osam mjeseci organizirat ćemo nekoliko događaja informiranja i osnaživanja građana za borbu protiv klimatskih promjena, okrugle stolove za javnost s donositeljima politika, razne radionice za javnost i klimatske veleposlanike, a glavni događaj u našem radnom planu rezerviran je za 19.4. u sklopu Dana planeta Zemlje.

Prvu aktivnost Klimatskog pakta organiziramo u subotu, 11. studenog: akcija sadnje stabala u parku Maksimir. U pošumljavanju će nas podržati Znanstvenici za klimu, Greenpeace Hrvatska i mreža Metar do bolje klime. Međutim, svi su pozvani da nam se pridruže i pomognu u pošumljavanju ovog gradskog parka.

Više vijesti o akciji sadnje stabala u parku Maksimir donosimo ubrzo!

Objavljene su nove LIFE brošure

Objavljene su nove LIFE brošure

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavilo je tri brošure o Programu LIFE namijenjene potencijalnim hrvatskim korisnicima i svima...

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora