crOss renoHome pola godine iza nas – što smo radili u posljednjih 6 mjeseci?

Zvonimir Anić

26/04/2024

Nakon prvih 6 mjeseci provedbe projekta crOss renoHome donosimo vam sažetak ključnih dostignuća i rezultata.

Održali smo Kick-off sastanak u Zagrebu 

Krajem listopada 2023. godine organizirali smo kick-off sastanak projekta LIFE crOss renoHome u Zagrebu. Projekt je pokrenut s ciljem pružanja građanima paketa rješenja uz potpunu energetsku obnovu na jednom mjestu (One Stop Shop – OSS).  

Projekt će: 

  • uspostaviti OSS u Zagrebu na temelju postojećeg Centra za smanjenje energetskog siromaštva i nadograditi postojeći OSS u Križevcima 
  • izraditi 2 standardizirana ugovora o energetskoj obnovi 
  • energetski obnoviti najmanje 135 kućanstava i uključiti 250 dionika poput energetskih konzultanata, dobavljača i banaka u pilot fazi projekta 
  • obučiti 10 energetskih savjetnika 

Više informacija na Kick-off sastanak crOss renoHome. 

Organizirali smo 2 besplatne radionice za građane 

Povodom Natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. održane su dvije besplatne radionice u Zagrebu i Križevcima za građane. Svrha radionica bila je pružiti dragocjene informacije građanima o načinu prijave na „Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća 2024. godine“ te potaknuti neodlučne građane na energetsku obnovu. Više od šezdesetak građana nazočilo je radionicama. Najčešća pitanja bila su o pravnim regulativama vezanim uz nekretnine, mogućnostima sufinanciranja za nekoliko mjera te detaljnijim objašnjenjima pojedinih pojmova koji se koriste u samom Pozivu. 

Više o samim radionica pročitajte na poveznicama Održana radionica u Križevcima: „Kako do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini“  i Održana radionica u sklopu Poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća u 2024. godini 

 

Napravili smo četiri temeljna dokumenta projekta i web stranicu 

Kako bi provedba projekta tekla neometano napravili smo četiri temeljna dokumenta usuglašena od strane Partnera (D1.2 Konzorcijski ugovor) za razvoj daljnjih provedbenih aktivnosti u skladu s Etičkim kodeksom i zaštitom podataka (D1.1 Priručnik za zaštitu podataka). Promidžba i vidljivost projekta osigurana je kroz D5.2 Komunikacijski i diseminacijski plan, a projektni vizualni identitet izrađenom web stranicom www.crossreno.door.hr i detaljnijim pojašnjenjima u Izvješću D5.1 Identitet projekta i specifično web mjesto projekta i partnera. 

Sastanak partnera u Križevcima 

U sklopu crOss renoHome projekta održan je prvi sastanak partnera u ožujku, 2024. u Križevcima. Tijekom sastanka uživo raspravljalo se o rezultatima u zadnjih 6 mjeseci te aktivnostima i koracima u sljedećih 6 mjeseci. Naglasak je bio na izgradnji Marketplace platforme i verifikacijskom procesu ulaska na Marketplace. Posebna pažnja posvećena je otvorenju One Stop Shop-a (OSS) Zagreb u rujnu 2024. 

Više o samom sastanku pročitajete na poveznici Sastanak partnera crOss renoHome projekta u Križevcima 

Certificirali osam energetskih savjetnika 

Kao što je spomenuto na početku, jedan od ciljeva projekta jest obučiti energetske savjetnike za rad u OSS-u. Stoga je u sklopu sastanka partnera u Križevcima održan jedinstven trening za energetske savjetnike. Cilj treninga bio je osposobiti savjetnike za pružanje kvalitetnog savjetovanja građanima i ostalim zainteresiranim dionicima u procesima energetske obnove domova u Hrvatskoj. Nakon uspješnog položenog testa imamo 8 certificiranih energetskih savjetnika. U sklopu ovog radnog paketa izdano je i izvješće D3.1 Materijali za edukaciju energetskih savjetnika te Priručnik za energetskog savjetnika. 

Pet javnih poziva za građane za energetsku obnovu objavaljeno je u prvi 6 mjeseci od provođenja crOss renoHome 

U sklopu crOss renoHome projekta u 2023 i 2024. godini građanima je pomognuto da se jave na „Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama“ iz 2023. godine kao i „Javni poziv za poticanje energetske ucinkovitosti u kucanstvima“ koji je objavio grad Križevci u 2023. godini.  

Dok je u 2024. godini objavljen  „Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024. godini“. Također u 2024. godini objaljeni su i  „Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima“ koji je objavio grad Križevci u 2024. kao i tek otvoreni poziv krajem ožujka za višestambene zgrade Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada 

Više o tome kako je crOss renoHome uspješno odradio poziv pročitajte na Savjetovali smo  i priremili dokumentaciji  za  sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama u 2023. godini, Savjetovali smo  i priremili dokumentaciji  za  sufinanciranje iz Javnog poziv za poticanje energetske ucinkovitosti u kucanstvima u 2023 – grad Križevci i Savjetovali smo  i priremili dokumentaciji  za  građane za „Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća u 2024.“ 

Zanimljivi članici objavljeni u sklopu crOss renoHome projekta 

U sklopu crOss renoHome projekta izrađen je zanimljiv članak s ciljem informiranja javnosti o energetskoj obnovi njihovih domova. Objavljen je članak Na koji način izračunati gubitak energije u domu u kojem je predstavljen alat za za jednostavni izračun energetskog razreda.   

Zaključno, u kratkom periodu od 6 mjeseci projekt je napredovao vrlo brzo i intenzivno. Sljedećih pola godine nastaviti ćemo u istom tempu s realiziranim prvim fizičkim OSS-om za energetsku obnovu u Zagrebu. 

 

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora