Pridružite se okruglom stolu “Dijalog o održivoj mobilnosti i participativnom planiranju prostora” u Šibeniku

Monika Menčik

10/07/2023

Okrugli stol  “Dijalog o održivoj mobilnosti i participativnom planiranju prostora” održat će se 21. srpnja 2023. godine s početkom u 11 sati na Kampusu šibenske Tvrđave sv. Ivana (Put Tanaje 29).

Okrugli stol započet će predstavljanjem projekta SUSTINEO – suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost, koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.

U nastavku će biti predstavljeni rezultati istraživanja na temu održive mobilnosti u hrvatskim gradovima s posebnim osvrtom na trenutno stanje, potrebe i upravljačke izazove. Kao dio aktivnosti projekta SUSTINEO, istraživanje je proveo Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom doc. dr. sc. Maria Munte.

Rezultate istraživanja će na okruglom stolu predstaviti Goran Lampelj iz ODRAZ-a, a zatim će biti održana kratka rasprava.

U drugom dijelu bit će prikazana idejna rješenja razvoja javnih prostora na području grada Šibenika koja su izrađena tijekom ljetne škole za mlade “Planiranje gradova budućnosti” koja se odvija od 17. do 21. srpnja u prostoru kampusa na Tvrđavi sv. Ivana.

Dvadeset pet odabranih polaznika/ca ljetne škole studenti su studijskih programa prometa, građevine, urbanizma i arhitekture, geografije, prostornog planiranja, krajobrazne arhitekture i sociologije te mladi stručnjaci. Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama / problemima. Interdisciplinarni timovi mladih tijekom četiri dana, pod vodstvom profesora mentora, rade na osmišljavanju pet idejnih rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku.

Teme unutar kojih mladi pronalaze prostorno-planska rješenja su:

  1. Obala kao prostor susreta i življenja
  2. Trajektna luka – zeleno srce multimodalnog huba
  3. Prostorne intervencije za klimatsku održivost u mobilnosti
  4. Ulice za ljude
  5. Promicanje održive mobilnosti među studentima u Šibeniku

Idejna rješenja koja će mladi izraditi tijekom ljetne škole za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

PRIJAVA

Sudjelovanje na konferenciji prijavite najkasnije do 19. srpnja na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/WtzX3s7qXDUJHcQi6

Detaljan program dostupan je OVDJE.

Konferenciju organizira ODRAZ kao dio aktivnosti projekta “SUSTINEO”. 

Izvor: https://www.odraz.hr/novosti/odraz-ove-vijesti/dijalog-o-odrzivoj-mobilnosti-i-participativnom-planiranju-prostora/

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora