Sudjelujte na webinaru o klimatskoj tranziciji u srednjoj i istočnoj Europi

Monika Menčik

04/07/2023

Prema IPCC-ju, zahvaljujući trenutnim NDC (nacionalno određenim doprinosima) globalno zatopljenje vjerojatno će premašiti zagrijavanje od predviđenih 1,5 celzijevih stupnjeva tijekom ovog stoljeća.

Ciljevi emisija određeni su nacionalno, a IPCC navodi kako su modeli integrirane procjene (IAM) usredotočeni na globalnu razinu ili velike ekonomske agregate. Njihovo izvješće predstavlja novi alat čiji je cilj smanjivanje regionalnih rezultata IAM-a na razinu države, kako bi se pružile smjernice o tome kako poboljšati NDC-ove i strategije za sredinu stoljeća u skladu s dugoročnim ciljem Pariškog sporazuma, na temelju znanstvenih podataka.

Osim toga, tema će biti i to kako niskougljični sektor električne energije u Europi riskira održavanje regionalnih nejednakosti. Naime, koristeći prostorno modeliranje sektora električne energije za 296 podnacionalnih regija u Europi, prikazano je da smanjenja emisija u skladu s neto nultom emisijom stakleničkih plinova 2050. rezultiraju prednostima na cijelom kontinentu do 2035. godine u pogledu ulaganja u sektor električne energije, povećanja zaposlenosti i smanjene emisije stakleničkih plinova i čestica.

Međutim, prosutan je rizik koncentriranja koristi u bogatim regijama sjeverne Europe, dok regije južne i jugoistočne Europe rizikuju visoku ranjivost zbog većih štetnih utjecaja i nižih sposobnosti prilagodbe.

Webinar se održava 13. srpnja u 15 sati, a više informacija, kao i poveznicu na prijavnicu za sudjelovanje na webinaru pronađite OVDJE

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora