Prije četiri godine smo predstavili 15 IKT alata za borbu protiv energetskog siromaštva

Anja Vulinec

30/06/2023

Alati su razvijeni u sklopu projekta IDEA, punim nazivom „Novi smjer u energetskom savjetovanju“ (eng. Innovative Direction in Energy Advising). Provedbom projekta ostvaren je cilj poboljšanja postojeće i razvoja nove inovativne obrazovne metode i materijala za obrazovanje odraslih o energetskom siromaštvu.

Ovi alati su omogućili praćenje i analizu energetske potrošnje domaćinstava, identificiranje slabosti u energetskoj učinkovitosti i pružanje personaliziranih savjeta za smanjenje troškova energije.

Od samog osnutka, DOOR je posvećen rješavanju pitanja energetskog siromaštva i suočavanju s izazovima koje ono donosi. U proteklim godinama smo intenzivno radili na pružanju podrške najugroženijim skupinama u društvu kako bi im pomogli da prevladaju financijske barijere i osiguraju toplinu i udobnost svojih domova

Izrađena je i serija videosadržaja za IDEA ICT alate s titlovima na engleskom, hrvatskom, slovenskom i bugarskom jeziku. DOOR je bio lead ovog intelektualnog outputa što je vidljivo i u trećem projektnom newsletteru koji je objavljen prije točno 4 godine: Newsletter.

Video sadržaje možete pogledati ovdje: http://www.project-idea.eu/hr/tutorials-3/

DOOR-ovi alati omogućili su korisnicima da razumiju svoju potrošnju energije, identificiraju izvore gubitaka i implementiraju učinkovite mjere za smanjenje računa za energiju. Od predstavljanja ovih alata, DOOR je intenzivno educirao građane o energetskoj učinkovitosti i pružio tehničku podršku u implementaciji mjera energetske uštede otvaranjem Centra za energetsko siromaštvo u Zagrebu.

DOOR nastavlja aktivno raditi na širenju svijesti o energetskom siromaštvu, zagovaranju politika i mjera koje će poboljšati pristup energiji za sve, kao i pružanju konkretnih rješenja za smanjenje energetskog siromaštva. Kako bi saznali više o IKT alatima za borbu protiv energetskog siromaštva posjetite IDEA web stranicu: http://www.project-idea.eu/open-tool-dashboard/

Suradnja s lokalnim vlastima, nevladinim organizacijama i zajednicama ključna je za postizanje šireg utjecaja i osiguranje održivih promjena na lokalnoj razini. U sljedećim godinama, DOOR će nastaviti svoju misiju i nastojati ostvariti promjene koje će omogućiti pravednije i održivije energetsko budućnost za sve građane.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora