Na webinaru projekta CREATE predstavljeno kako se se kroz SECAP uspješno pripremiti za energetsku tranziciju
Photo by Chris Montgomery on Unsplash
13/04/2023

U šestom izdanju „Thursday CREATivE Talks“, webinara Interreg projekta CREATE koji je održan 13. travnja, četvero predavača govorilo je  o važnosti izrade Akcijskog plana energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP).

Webinar je bio namijenjen gradovima i općinama, županijama, tvrtkama i individualnim stručnjacima koji sudjeluju pri izradi i provedbi mjera prilagodbe i ublažavanja te svim zainteresiranima za teme vezane uz SECAP. Predavači su se fokusirali na probleme izrade, modeliranju i izlaznih podatka u SECAP-ima.

Tomislav Čop iz Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) govorio je o načinu na koji se modeliraju i predviđaju mjere za ublažavanje klimatskih promjena. Pri tom je  napomenuo da za modeliranje podataka, te potencijalnih ušteda koriste u LEAP-u (LEAP – Long-range Energy Alternatives Planning – integrirani alat za modeliranje koji se može koristiti za praćenje potrošnje energije, proizvodnje i vađenja resursa u svim sektorima gospodarstva). Čop je pokazao i razliku u uštedi energije između različitih scenarija te ušteda CO2 u usporedbi s referentnim scenarijem. Naglasio je kako se sve prilagođava određenom SECAP-u.

Osim od mjera ublažavanja, SECAP se sastoji i od mjera prilagodbe na klimatske promjene, a izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) Miljenka Kuhar predstavila je metodologiju po kojoj se izračunavaju ranjivost i rizici pojedinih sektora na klimatske promjene. Nakon što se odrede rizici, u suradnji s jedinicama lokalnih samouprava određuju se potencijalne mjere prilagodbe na klimatske promjene.

„U pitanju je metodologija, matrica klimatskog učinka, koja pokazuje koje bi mjere prilagodbe klimatskim promjenama bilo potrebno primijeniti u pojedinim sektorima. Potrebno je dobiti što veći broj podataka kako bi se odredila osjetljivost područja, pokretači, kapaciteti za prilagodbu te kako bi se izračunala ranjivost određenog sektora, kako bi se vidjelo je li za određeni sektor rizik visok ili nizak, kao i kako bi se odredili koraci za smanjenje ranjivosti, rizika i osjetljivosti“, rekla je Miljenka Kuhar.

Nikola Matak iz Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centar) predstavio je Joint SECAP, projekt u okviru kojega su izrađeni SECAP-i za različite općine i gradove.

Ester Zazzero iz općine Pescara je predstavila proces izrade i provedbe  SECAP-a u Pescari.

U okviru ovog webinara, koji je moderirao Ilja Drmač (EIHP), prisutni su mogli naučiti više o pripremi SECAP dokumenata te iskustvima u provedbi akcijskih planova u Italiji i Hrvatskoj, te upoznati nove alate za energetsko planiranje koji mogu pomoći u suočavanju s izazovima klimatskih promjena.

„Danas možemo definirati mjere koje će se kasnije strukturirati u okviru SECAP-a. Međutim, nedostaje dovoljna osviještenost jedinica lokalne samouprave o njegovoj važnosti. Primjerice, Pescara je grad koji do danas nikada nije potencirao projekte prilagodbe klimatskim promjenama na aktivan način. Koncept koji grad sada primjenjuje kroz razne projekte, koji su usklađeni sa smjernicama, dovest će nas do rješavanja problema i poboljšanja uvjeta stanovanja u gradu“, istaknula je Zazzero.

20 godina DOOR-a

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

VIJESTI /

Vijesti

PROJEKTI /

Projekti

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja
Slavka Batušića 7, 10 090 Zagreb
Tel: +385 (0) 1 4655 441

OIB: 19904220725

Hosting naše web stranice 100% se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora