Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Natječaj za stručno osposobljavanje za rad na projektima održivog energetskog razvoja bez zasnivanja radnog odnosa

Društvo za oblikovanje održivog razvoja zapošljava jednu osobu na puno radno vrijeme.

Uvjeti:

  • dobro poznavanje engleskog jezika
  • razina obrazovanja: fakultet, akademija, magisterij, doktorat
  • napredno korištenje računala (dobro poznavanje excela, worda, powerpointa te  služenje internetom)
  • radno iskustvo nije važno

Životopisi i motivacijska pisma zainteresiranih kandidata primaju se na sanja.bogdanic@door.hr do 24.12.2016.

Više o natječaju u prilogu.

Radna skupina za unaprjeđenje upravljanja prirodnim resursima započela s radom

Dana 3. lipnja 2016. u Velikoj Gorici je održan prvi sastanak Radne skupine za unaprjeđenje upravljanja prirodnim  resursima na području Grada Velike Gorice. Radnu skupinu čine predstavnici Grada Velike Gorice zajedno sa zainteresiranim građanima koji su za članstvo u Radnoj skupini bili odabrani temeljem javnog poziva. Nakon predstavljanja projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima,  dosad provedenim i predviđenim aktivnostima, partneri projekta upoznali su radnu skupinu s njihovim obavezama i pozvali ju na raspravu o izdvojenim temama –   potencijalima vodnih i šumskih resursa na području Velike Gorice. U kvalitetnoj komunikaciji članova radne skupine iznesene su nove ideje, komentari i prijedlozi za predstojeće projektne aktivnosti . Članovi radne skupine pohvalili su ovaj projekt i mogućnost uključivanja u raspravu o upravljanju prirodnim resursima na području Velike Gorice. Detaljnije o prvom sastanku radne skupine u Zapisniku. Više o projektu na suDjeluj.net

 

Održana posljednja radionica Male škole održive energetike

U subotu, 4.lipnja 2016. održana je zadnja u nizu radionica MALE ŠKOLE ODRŽIVE ENERGETIKE u sklopu koje članovi i prijatelji DOOR-a daruju svoje znanje i iskustvo volonterima DOOR-a i zainteresiranim građanima. Tema ove radionice bila je Pisanje, financiranje i provedba projekata, a DOOR-ove voditeljice projekata Petra Andrić, Slavica Robić, Ivana Rogulj te VD voditeljica financija Sanja Bogdanić polaznike su upoznale s cjelokupnim procesom izrade i provedbe projekata. Ovogodišnju Malu školu održive energetike završili smo u dinamičnom, praktičnom i interaktivnom tonu te s veseljem iščekujemo sljedeću! Hvala svim predavačima i polaznicima na trudu i interesu!

Održana konferencija Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi

DOOR je zajedno s partnerima na projektu REACH  i g. Davorom Škrlecom, zastupnikom u EP, organizirao konferenciju “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” koja je danas održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitnajima – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva.

Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno. Regionalne razlike igraju značajnu ulogu u karakteristikama energetskog siromaštva. U uvodnim govorima dan je naglasak na značajke energetskog siromaštva u JIE.  Zastupnik Davor Škrlec naglasio je u svom govoru: „U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga“.

Panel-rasprava fokusirala se na predstavljanje prijedloga polilitka te njihovo komentiranje i razmjenu mišljenja.Dr.sc. Stefan Bouzarovkski sa Sveučilišta Manchester istaknuo je: „Rješavanje problema energetskog siromaštva u JIE kao prvi i ključan korak zahtijeva sveobuhvatnu obnovu stambenih zgrada i poboljšanje energetske učinkovitosti.“

Da bi se učinkovito djelovalo na smanjenje problema energetskog siromaštva, zaključeno je da je ključna suradnja svih dionika.

Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi – konferencija

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) sa zadovoljstvom Vas poziva da prisustvujete konferenciji “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” koja će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu (soba ASP A1G3), 1.lipnja 2016. (13:00-15:00). Konferenciju organiziraju g. Davor Škrlec (MEP) i partneri na projektu REACH. Sve detaljne informacije možete vidjeti u EP conference invitation and agenda.

Sudjelovanje na događanju je besplatno, uz prethodnu registraciju ovdje.
Nažalost, nismo u mogućnosti pokriti troškove puta.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju.

Društveno poduzetništvo u energetici

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na predavanje Društveno  poduzetništvo u energetici koje organizira Udruga OAZA u suradnji s DOOR-om, Zelenom energetskom zadrugom i Udrugom CEDRA u sklopu 7. Zagrebačkog energetskog tjedna!

Predavanje će se održati u srijedu, 11.05.2016. u 16:30h, u uredu Udruge OAZA, Ulica Frane Petrića 5, Zagreb.

Društveno poduzetništvo jedan je od relativno novih pojmova u ekonomiji i počiva na potpuno suprotnim ciljevima od do sada dominantne tržišne ekonomije. Paralelno u energetici postoje inicijative za preuzimanje velikih projekata od kompanija i stavljanje ih u ruke običnih građana preko energetskih zadruga. Drugi je veliki izazov današnjice razvoj ruralnih područja. Dođite i saznajte kako se ta dva koncepta – društveno poduzetništvo i energetske zadruge – mogu spojiti za razvoj ruralnih područja i velikih projekata u energetici uz značajan doprinos i uključenost lokalne zajednice.

 

Treći sastanak partnera projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima

Danas, 3. svibnja 2016. održan je u Velikoj Gorici treći sastanak partnera projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima. Među temama o kojima se raspravljalo ističe se skoro osnivanje i rad radne skupine koju će sačinjavati predstavnici organizacija civilnog društva i zainteresirane javnosti te predstavnici Grada Velika Gorica. Grad Velika Gorica kontinuirano radi na unaprjeđivanju komunikacije s građanima čemu će pridonijeti i rad radne skupine o kojem će javnost biti redovito obaviještena putem medija.  Više o projektu na www.sudjeluj.net

 

Jugoistočna Europa bi trebala pratiti tržište i znanost te odmah zaustaviti nove investicije u ugljen

Sarajevo, 14. travnja 2016. – Novo istraživanje Sveučilišta u Oxfordu i Instituta za novo ekonomsko razmišljanje (Institute for New Economic Thinking) pokazuje da, do 2017. godine, svi novi proizvodni energetski kapaciteti moraju prestati koristiti ugljen kako bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 2°C, i kako bi se spriječile katastrofalne poplave i izbjeglička kriza.

S obzirom da su sve zemlje Jugoistočne Europe (JIE) prisustvovale konferenciji COP21 održanoj u prosincu 2015. godine u Parizu, i da su se obvezale na dogovor koji podrazumijeva da je granica od 1,5°C sigurnija linija obrane od klimatskih promjena, one bi trebale krenuti ovim putem i otkazati izgradnju novih termoelektrana u Bosni i Hercegovini (Tuzla, Banovići, Ugljevik), Srbiji (Kostolac B3, Kolubara B1 i B2), Hrvatskoj (Plomin C) i drugim zemljama JIE. (1)

Detaljnije u priopćenju.

Okrugli stol – Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj – Preporuke

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih organiziralo u četvrtak, 21.travnja 2016. drugi po redu okrugli stol na temu energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Događanje je održano u Ministarstvu socijalne politike i mladih i okupilo je tridesetak predstavnika ministarstava, državnih agencija, znanstvenih institucija, nevladinih udruga i nezavisnih stručnjaka.

Na okruglom stolu predstavljena je razrada prijedloga mjera borbe protiv energetskog siromaštva te prijedlozi preporuka integracije politika borbe protiv energetskog siromaštva u nacionalne politike energetske učinkovitosti i nacionalne socijalne politike koji su formirani nakon istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji provedenih u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma.

Osim nužnosti participativnog donošenja definicija, zakonodavnog okvira i provedivih mjera borbe protiv energetskog siromaštva, zaključeno je i da je zajednički rad na projektima donio rezultate u  obliku konkretnih pretpostavki, sudjelovanja, edukacije dionika i provedivih prijedloga mjera, što iskustveno podrazumijeva kvalitetnu i uspješnu provedivost planiranih politika.

PROGRAM – Okrugli stol na temu energetskog siromaštva u Hrvatskoj

Prezentacije:

Projekt Znanjem do toplog doma

Energetsko siromaštvo – rezultati istraživanja i preporuke

Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva_UNDP

Dan planeta Zemlje – Sve je to moj dom!

Međunarodni Dan planeta Zemlje je dan posvećen razvijanju osjećaja poštovanja prema životu na Zemlji i njegovoj zaštiti. Obilježavanje Dana planeta Zemlje dobar je povod za ukazivanje na probleme pretjeranog i nepromišljenog iskorištavanja prirodnih resursa te onečišćenja i zagađenja zraka, vode i tla koji ugrožavaju život na Zemlji, kao i za promicanje i poticanje održivog i zdravog načina života u skladu s prirodom.

Dan planeta Zemlje je prilika da zastanemo na trenutak i posvetimo dio našeg vremena razmišljanju kako mi sami možemo pridonijeti kvalitetnijem životu u skladu s prirodom. Stoga DOOR s partnerima projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima (www.suDjeluj.net) u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Velika Gorica organizira program koji će se povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016., održati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37:

PROGRAM ZA DJECU – ispred ulaza u gradsku knjižnicu

13:00 – Crtani filmovi na temu održivog razvoja i zaštite okoliša

14:00 – Radionica eko grupe OŠ Eugen Kumičić: “Sve je to moj dom”

14:30 – Radionica o vodozemcima u šumama i vodama Grada Velike Gorice, Udruga HYLA

PROGRAM ZA ODRASLE – vijećnica POU

17:00 – Održivi razvoj i lokalni razvoj vođen zajednicom, ODRAZ

17:30 – Participativno upravljanje prirodnim resursima, DOOR

18:00 – Alan Honick: Vidjeti šumu, dokumentarni film (trajanje: 32′)

Program za djecu započinje u 13h crtićima, nastavlja se u 14h radionicom eko grupe OŠ Eugena Kumičića, a završava interaktivnom dvosatnom radionicom Hrvatskog herpetološkog društva (HYLA) na temu vodozemaca i gmazova u šumama i vodama Grada Velike Gorice. Radionica će se održati ispred ulaza u gradsku knjižnicu.

Održivi razvoj jedan je od najpopularnijih pojmova današnjice, no znate li uistinu što je to održivi razvoj? I kako se vi kao odrasli i odgovorni pojedinci možete uključiti u održivi razvoj Grada Velike Gorice? Dođite i informirajte se u kratkom programu koji počinje u 17h.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Nije potrebna prethodna prijava.