Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

soknologo

DOOR je 2011. zadovoljio prvu razinu Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije.

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Jugoistočna Europa ne bi trebala postati odlagalište za prljave energetske projekte, smatraju zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta

U Bruxellesu, 6. ožujka, su predsjedavajući delegacije Europskog parlamenta šest zemalja koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji i potpredsjednica Europskog parlamenta, uputili pismo potpredsjedniku Europske komisije Marošu Šefčoviču i povjereniku za klimu i energetiku, Miguelu Ariasu Caneteu, potičući ih da osiguraju da reforma ugovora o Energetskoj zajednici uskladi zemlje članice s uvjetima članstva u EU.

Organizacije civilnog društva SEE Change Net i Climate Action Network Europe zahvaljuju predstavnicima i predstavnicama Europskog parlamenta na izražavanju iskrene zabrinutosti za budućnost energetskog sektora u zemljama Jugoistočne Europe.

Ugovor o Energetskoj zajednici združuje Europsku uniju sa zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Proces revizije Energetske zajednice, koji je trenutno u završnoj fazi, trebao bi osigurati da partnerske zemlje zadovolje sve relevantne okolišne, klimatske i društvene uvjete pri razvijanju energetskih politika.

Anneliese Dodds, Monica Macovei, Tonino Picula, Eduard Kukan i Alojz Peterle, predsjednici Delegacija za zemlje Jugoistočne Europe, kao i Ulrike Lunacek, članica Delegacije i potpredsjednica Europskog parlamenta, smatraju da zakonski okvir Energetske zajednice treba stvoriti jednake šanse za okolišne standarde, te osigurati da Jugoistočna Europa “ne postane odlagalište za prljave energetske projekte”.

“Društveni aspekt Energetske zajednice mora se uzeti u obzir u bilo kojoj diskusiji o njenoj budućnosti”, rekla je zastupnica Europskog parlamenta Anneliese Dodds. “Više se mora učiniti na obračunavanju s energetskim siromaštvom i zaštiti korisnika, posebno onih ranjivih, kao i osiguravanju pristojnih uvjeta za rad”, dodala je.

Zastupnici i zastupnice su također istaknuli važnost primjenjivanja pravila o javnim nabavama i državnoj pomoći, kako bi se u regiji povećala transparentnost te potakla Energetska zajednica da se obaveže na smjernice Europske unije do 2050. godine i prioritetno primijeni klimatske ciljeve za 2020. i 2030. godinu.

“Snažno podržavamo stavove predsjedavajućih Delegacija koji se tiču važnosti primjenjivanja pravila o javnim nabavama i državnoj pomoći, jer je naše istraživanje pokazalo da korupcija na visokim pozicijama u energetskom sektoru Jugoistočne Europe nije endemska pojava”, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor organizacije SEE Change Net.

“Ove godine se od svih zemalja očekuje da se obavežu na smanjenje emisija stakleničkih plinova za potrebe globalnog ugovora o klimatskim promjenama koji će biti potpisan u prosincu u Parizu. Poziv zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta za djelovanje na području klimatskih promjena u Jugoistočnoj Europi se poklapa s ovim globalnim pokretom za prelazak na obnovljive i čiste energetske sustave, rekla je Dragana Mileusnić, koordinatorica za energetske politike Jugoistočne Europe pri Climate Action Network Europe. “Očekujemo od svih zemalja članica Energetske zajednice da se obavežu na ove ciljeve prije konferencije u Parizu”, zaključila je.

Klima i energija – što možemo poduzeti?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Akademija za politički razvoj (APR) pozivaju vas da sudjelujete u dvodnevnoj radionici „Klima i energija – što možemo poduzeti?“ koja će se održati 9. i 10. travnja 2015. u Zagrebu (točnu lokaciju ćemo javiti naknadno).

Prvi dan radionice bit će posvećen temama klimatskih promjena, energije, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, s naglaskom na stanje u Hrvatskoj, te mogućnostima niskougljičnog razvoja Hrvatske i država Jugoistočne Europe. Tijekom drugog dana naglasak će biti stavljen na javne politike, mogućnosti sudjelovanja organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka na nacionalnoj i EU razini te mogućnosti suradnje i umrežavanja organizacija civilnog društva.

Ciljna skupina su organizacije civilnog društva kao inicijatori društvenih promjena. Program je koncipiran na način da naglasak bude stavljen na aktivni angažman sudionika kroz diskusije, razmjenu iskustava i ideja.

Preliminarni program nalazi se u privitku. Obrazac za prijave dostupan je ovdje. Zbog ograničenog broja sudionika molimo vas da ga ispunite do 26. ožujka. Odgovor o prihvaćanju vaše prijave poslat ćemo vam do 31. ožujka. Za manji broj sudionika u mogućnosti smo osigurati trošak prijevoza i smještaja. U slučaju većeg broja prijava prednost ćemo dati onima koji još nisu bili na našim događanjima. Na radionici je moguće sudjelovati oba dana ili samo jedan dan, a mogu sudjelovati maksimalno dvije osobe iz iste organizacije.

Više informacija o rasporedu radionice možete pronaći u sljedećem dokumentu: Klima i energija – što možemo poduzeti?

Veselimo se vašem odazivu!

 

Uspješno odrađen Dan zelene energije u Našicama

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i grad Našice su u sklopu projekta MESHARTILITY organizirali Dan zelene energije. Održana su predavanja koja su se bavila načinima sufinanciranja iz fondova koji su na raspolaganju za projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Raspravljalo se i o malim bioplinskim postrojenjima za poljoprivredna gospodarstva. Organizirane su radionice za djecu i odrasle u srednjoj školi Isidora Kršnjavog i osnovnoj školi Dore Pejačević. Za mlađe uzraste osmišljena je Mala škola održive energetike, a zainteresirani građani su učili kako sami mogu izraditi solarne kolektore za grijanje potrošne vode.

Gradonačelnik Grada, mr. Krešimir Žagar, dipl.ing., je otvorio događanje. Predavanja su održali Daniel Rodik (DOOR) i Slavica Robić (DOOR), Matko Perović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar i načelnik Općine Nijemci: Ivica Klem.

Upravo ovo što radimo s Društvom za oblikovanje održivog razvoja – pristupanje samom Sporazumu gradonačelnika (Covenant of Mayors) i izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka putem interaktivnog pristupa s građanima, pokazuje kako je moguće građanima objasniti, privući ih te potaknuti na razmišljanje o uštedi i proizvodnji energije u vlastitim domovima. To je ono što je sigurno i ovaj Dan zelene energije pridonio Našicama. Približili smo građanima mnoge informacije, ostvarili smo kontakt i objasnili da je Grad pravna osoba gdje mogu dobiti korisne informacije.
mr. Krešimir Žagar, dipl. ing. gradonačelnik Grada Našica

Na predavanjima je predstavljen Akcijski plan energetski održivog razvitka koji je izradio DOORu suradnji s Gradom Našice te kroz prikupljanje komentara i prijedloga svih zainteresiranih građana. Građani su imali prilike vidjeti na koje načine Grad želi dostići ciljeve EU o smanjenju emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanju udjela obnovljivih izvora energije u sveukupnoj potrošnji za 20% te povećanje energetske efikasnosti za 20%. Ako vas zanimaju dodatne informacije o projektu i suradnji, pogledajte službenu internetsku stranicu projekta: http://bit.ly/MESHARTILITY .

Prezentacije s predavanja možete preuzeti ovdje:

Daniel Rodik (DOOR) – Akcijski plan energetski održivog razvoja grada Našica
Ivica Klem (načelnik Općine Nijemci) – Projekt Progress
Matko Perović (Energetski institut Hrvoje Požar) – Mala bioplinska postrojenja za poljoprivredna gospodarstva
Slavica Robić (DOOR) – Uvodno predavanje
Slavica Robić (DOOR) – Primjeri financiranja mjera energetske učinkovitosti za kućanstva, OPG-ove i malo poduzetništvo

Dan zelene energije u Našicama!

Pozivamo vas na predavanja i radionice o održivoj energetici koje će se održati
u Našicama 19.02.

Koji fondovi i sredstva su na raspolaganju za projekte obnovljivih izvora
energije i energetske učinkovitosti? Zašto je bioplin ekološki energent
koji se može proizvesti iz poljoprivrednog otpada? Kako možete sami
napraviti svoj solarni kolektor za grijanje potrošne tople vode?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo vam pružiti odgovore. Još zanimljivih
tema će biti prezentirano s ciljem pametnijeg korištenja prirodnih resursa,
ostvarivanja fi nancijskih ušteda i zaštite okoliša. Saznajte kako možete fi nancirati
mjere energetske učinkovitosti u svom kućanstvu i pritom smanjiti troškove.

Raspored događanja:
GRADSKA VIJEĆNICA, Trg dr. Franje Tuđmana 7, Našice

11:00 Otvorenje Dana zelene energije
Gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar, dipl.ing.

11:10 Uvodno o projektu i događanju
Slavica Robić, DOOR

11:25 Mala bioplinska postrojenja za poljoprivredna gospodarstva
Matko Perović, Energetski institut Hrvoje Požar

12:10 — Pauza —

12:40 Primjeri financiranja mjera energetske učinkovitosti za kućanstva,
OPG-ove i malo poduzetništvo
Slavica Robić, DOOR

13:25 Projekt PROGRES
Ivica Klem, načelnik Općine Nijemci

13:55 Akcijski plan energetski održivog razvoja grada Našica
Daniel Rodik, DOOR
——————————————————————————————–
OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ, A. Cesarca 18, Našice

11:30 Mala škola održive energije – predavanje za učenike osnovnih škola
Milena Radošević, Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan
——————————————————————————————–
SREDNJA ŠKOLA ISIDORA KRŠNJAVOG, A. Cesarca 20, Našice

12:00 Radionica izrade solarnog kolektora za grijanje potrošne tople vode
Bruno Motik, Zelena mreža aktivističkih grupa

Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prijava na radionicu solarnih kolektora
na e-mail ines.katavic@nasice.hr ili na telefon 031/618 175.

Poziv na radionicu „Kako se zaštiti na liberaliziranom tržištu energije i poboljšati energetsku učinkovitost svojeg doma?“

Poštovani  stanari Trnskog,
pozivamo vas na radionicu o energetskoj učinkovitosti u kućanstvima i zaštiti potrošača na tržištu energijom pod nazivom „Kako se zaštiti na liberaliziranom tržištu energije i poboljšati energetsku učinkovitost svojeg doma?“. Radionica će se održati u prostorima Mjesnog odbora Trnsko (Trnsko 34a), u četvrtak, 12. veljače u 18h.
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na radionici na kojoj ćemo prenijeti naša iskustva i znanja o poboljšanju energetske učinkovitosti i mogućim malverzacijama na liberaliziranom tržištu energije. Dođite i iskoristite ovu priliku kako biste smanjili račune za energiju.

Raspored:

18:00 – 18:15 – dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak (DOOR) –  Uvodna riječ

18:15 – 18:45 -  Daniel Rodik (DOOR): Rezultati preliminarnog energetskog pregleda stambene zgrade u Trnskom

18:45 – 19:05 – dr.sc. Vesna Bukarica (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) : Mogućnosti sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama

19:05 – 19:20 – Ivana Rogulj (DOOR): Zaštita potrošača na tržištu električnom energijom

19:20 – 19:40 – Pitanja

Ovdje možete preuzeti letak koji je nastao u sklopu projekta:
Sami odaberite svog opskrbljivača!

 

Radionica se provodi u sklopu projekata Moja učinkovita zgrada i Zaštita potrošača na liberaliziranom tržištu energije udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), u suradnji s udrugom Živim u Trnskom i uz financijsku podršku Grada Zagreba.

Završila konferencija “Održivo – za koga?”

Od 28. do 30. studenog u Muzeju suvremene umjetnosi u Zagrebu održana je radionica „Održivo – za koga?“ na kojoj se raspravljalo o idejama koje su iznesene na prošlogodišnjoj konferenciji  „Obnovljiva energija/Obnovljiva kultura“. Implementacija i rizici obnovljivih izvora energije, održiva arhitektura i mobilizacijske strategije u civilnom društvu su samo neke od tema koje su prezentirali govornici David Smitshon, Zdenko Šimić, Marina Zajec i Dražen Šimleša.

Bilo nam je drago sudjelovati na ovoj konferenciji.
Ako želite navedene teme proučiti detaljnije, prezentacije možete preuzeti ovdje:

David Smithson
Introduction

Dr. Zdenko Šimić
Some technical, economic and environmental aspects of PV
use on buildings, with  the MSU and the SPVH as examples

Marina Zajec
(My) houses of wood and straw

Dr. Dražen Šimleša
Designing for the Sustainable Economy

Zaključci s konferencije

 

Mini vodič za nastavnike

Klima, energija i zaštita okoliša su teme kojima se ne posvećuje dovoljno prostora u našem obrazovanju. U sklopu projekta  CLICK smo htjeli različitim aktivnostima povećati razumijevanje problema vezanih za ove teme i potaknuti profesore da im posvete više pažnje. Kroz ove aktivnosti smo shvatili da interesa među mladim ljudima ima puno. Kako bi olakšali profesorima, i svima onima koji se bave obrazovanjem,  napravili smo ovaj mali vodič „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“  gdje smo prezentirali naše aktivnosti u sklopu projekta. Ova kratka publikacija služi kao početna točka svima onima koji imaju ideje, ali ne znaju kako ih provesti.

Nadamo se da će vam naše iskustvo biti od koristi.

 

 

Open letter to save the Circular Economy Package

Dear President Juncker,

 
We, the undersigned, are writing to express our deep concern about the potential withdrawal of the Circular Economy Package from the Commission’s 2015 Work Programme. Given its potential for green job creation, resource security, environmental protection and economic growth, combined with the strong support from a wide variety of stakeholders, we condemn its possible withdrawal.

 
Since its release in July, the political process has begun in earnest, and we stress that this must be allowed to continue. During October’s Environment Council Meeting, Member States explicitly recognised that a transition towards a resource efficient circular economy is essential for our future competitiveness and long-term sustainable development. The Committee of the Regions has already issued a draft opinion, and the European Parliament has also begun its work, demonstrating the strength of interest in this proposal.

 
Numerous studies have highlighted the significant environmental, economic and social benefits of moving towards a circular economy. In addition to clear environmental benefits, the impact assessment shows that full implementation of current EU waste legislation together with more ambitious waste policy would create over 580,000 jobs1, increase the annual turnover of the EU waste management and recycling sector by €42 billion and would save €72 billion a year in waste management costs. As such it is a cornerstone for Europe’s future competitiveness.

 
With broad stakeholder support across Europe, we call on the European Commission to respect the will of European citizens, municipalities, politicians, academics, NGOs and businesses by supporting the continued discussion and adoption process for the Package.
Yours sincerely,

 
Anastasia Roniotes, Head Officer, Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE)
Anja Leetz, Executive Director, HealthCareWithoutHarm
Antigone Dalamagas, President, RREUSE
Dr. Arthur ten Wolde, Coordinator Circular Economy, IMSA Amsterdam
Cory Edelman, Director of Programmes, ClientEarth
Franco Zanata, President, Contarina (Public Waste company Priula and TV tre)
Gilles Assenjo, President, Surfrider Foundation Europe
Dr. Heather Leslie, Institute for Environmental Studies VU University Amsterdam
Janko Kramžar, Director, Snaga (Public Waste company of Ljubljana)
Jan Willem Goudriaan, General Secretary, EPSU
Jeremy Wates, Secretary General, European Environmental Bureau
Jorgo Riss, Director, Greenpeace EU
Josep Maria Tost, President, ACR+
Josu Juaristi Abaunz, Member of the European Parliament
Lasse Gustavsson, Senior Vice President and Executive Director, Oceana Europe
Laura Degallaix, Secretary General, ECOS
Magda Stoczkiewicz, Director, Friends of the Earth Europe
Martine Postma, Founder/Director, Repair Café Foundation
Martin Garitano, Diputado General, Diputación Foral de Gipuzkoa
Dr. Monica Verbeek, Executive Director Seas At Risk
Nadine De Greef, Secretary General, FEAD
Norman MacDonald, Senior President, KIMO International
Paolo Di Croce, Secretary International, Slow Food
Professor Richard Thompson, School of Marine Science and Engineering, Plymouth University
Ray Georgeson, Chief Executive, Resource Association
Rossano Ecolini, President, Zero Waste Europe
Vanya Veras, Secretary General, Municipal Waste Europe

Izabran intern

Ove godine prvi puta smo raspisali natječaj za interna na koji se u dva tjedna prijavilo 27 kandidatkinja i kandidata. Veseli nas što smo dobili velik broj prijava kvalitetnih mladih ljudi koji se zanimaju za održivi razvoj i održivu energetiku.  Za  interna udruge DOOR izabran je Ivan Milovan.

Svi drugi kandidati  mogu se uključiti u različite DOOR-ove aktivnosti kao što smo već  naglasili na razgovoru.  Svima još jednom hvala na interesu!

Pobjednici natječaja “Nabaci ideju za bolju atmosferu!”

CLICK likovni natječaj je završio. Mnogo radova je stiglo na našu adresu zbog čega je bilo teško odabrati pobjednika. No, naš stručni žiri je ipak morao donijeti odluku.

Važno je napomenuti da su Facebook lajkovi nosili 30% ukupne ocjene. Za ostalih 70% ocjene je bio zadužen naš stručni žiri u sastavu: Martina Munivrana (MSU), Matija Mihoković (FSO) i Ivana Rogulj (DOOR).

Pobjednici natječaja su:

Dječji vrtići

1. DV Petrinjčica, Petrinja: Ema Sabo. Mentor: Vesna Brebrić .

2. DV Petrinjčica, Petrinja: Lea Milković, Gita Zorčić, Mea Ercegović, Hanna Hrenar, Tena Fiala, Mislav Štefulić, Jan Ćubić. Mentor: Slavica Cerjak i Jelena Fiala.

3. DV Bubamara, Donja Stubica: Kiara Hren, Zoja Kuren, Magdalena Mordej. Mentor: Martina Mezdić i Martina Horvatek.

Niži razredi osnovnih škola

1. OŠ Vladimir Nazor, Neviđane: učenici 3. Razreda. Mentor: Ivana Medić.

2. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić:  Dora Srdarev, Nicole Janne, Jurišić Davis, Ema Bartolović, Viktor Ostriž, Petar Krešimir Conta, Vito Baća, Bruno Folla, Matija Perčić, Lara Mišetić, Marina Kraljević, Mirna Gojčeta. Mentor: Snježana Brezan.

3. OŠ Dugopolje, Dugopolje: Mia Ćosić, Matej Doždor, Emma Đuderija, Jakov Mikelić, Nina Mustapić, Daphne Elena Pačizis Jurenić, Dea Radan, Petra Rogošić, Lucija Caktaš. Mentor: Mara Balić.

Viši razredi osnovnih škola

1. OŠ Mate Lovraka, Zagreb:  Sara Knežević. Mentor:  Bernardica Mažar.

2. OŠ Antuna Kanižlića, Požega:  Marko Flajsig. Mentor:  Ana Perić.

3. OŠ Spinut, Split: Andrijana Šarolić.

Srednje škole

1. Prva umjetnička škole Luke Sorkočevića, Dubrovnik: Laura Divković. Mentor: Ivana Bratoš.

2. Graditeljska škola, Čakovec: Doris Sabolčec. Mentor: Krunoslav Bedi.

3. Škola likovnih umjetnosti, Split: Filip Čulić. Mentor:  Vanja Škrobica.

 

Dodjela nagrada održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, 28. studenog, u 16 sati. Da bismo mogli osigurati dovoljno mjesta i osvježenja poslije priredbe, molimo Vas da se prijavite ovdje: http://bit.ly/nabaci_ideju_prijava.

Veselimo se vašem dolasku.

Poziv za medije