Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

soknologo

DOOR je 2011. zadovoljio prvu razinu Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije.

logo_u_boji_manji_hr

DOOR je korisnik Institucionalne podrske Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga drustva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Godišnja sjednica Skupštine

Godišnja sjednica Skupštine DOOR-a održat će se u srijedu, 9. travnja 2014. godine, u Radničkom domu, Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/2, s početkom u 17 sati. Pozivamo sve koji su zainteresirani za naš rad da nam se pridruže na Sjednici te se pobliže upoznaju s našim aktivnostima i planovima.

Prijedlog dnevnog reda

Güssing – poučan primjer isplativosti življenja od obnovljivih izvora energije

Predstavnici lokalnih uprava, udruga i građana iz Istarske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije posjetili su 18. i 19. ožujka austrijski gradić Güssing (sa 400 stanovnika), svjetski poznat po korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti. Studijsko putovanje je organizirano u okviru projekta „Lokalni energetski dijalog“.

Cilj putovanja bio je upoznavanje s novim tehnologijama i uspješnim modelom planiranja zahvaljujući kojem se Güssing, od mjesta s visokom stopom nezaposlenosti tijekom 90-ih godina, nerazvijenom poljoprivredom, bez industrije, slabom prometnom povezanošću i potpunom ovisnošću o fosilnim gorivima, u 15-ak godina preobrazio u fascinantan primjer uspješnosti.

Više u priopćenju za javnost.

Natječaj – stručni/a suradnik/ica

Otvoren je natječaj za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Glavno zaduženje bit će sudjelovanje pri financijskom vođenju EU projekata. U obzir dolazi VŠS i VSS ekonomskog usmjerenja. Potrebno je znanje rada u MS Office programskom paketu te poznavanje engleskog jezika.

Natječaj je otvoren do 18.3.2014. Sve ostale informacije te način prijave mogu se pronaći na internetskoj stranici HZZ-a.

Imate ideju, a ne znate kako je realizirati? Možda je rješenje u EU fondovima!

Da bismo širem građanstvu približili koncept korištenja EU sredstava, prvenstveno za realizaciju ideja vezanih uz obnovljive izvore energije i klimu, ali i šire, snimili smo pet kratkih filmova o primjerima dobre prakse. Posjetili smo Zelenu akciju i dokumentirali radionicu na kojoj su građani imali priliku naučiti kako izraditi solarne kolektore, intervjuirali smo volontere udruge IKS iz Petrinje, a razgovarali smo i s predstavnicima tvrtke Grbić d.o.o. koja je dobila bespovratna sredstava za izgradnju postrojenja kojim će sušiti bučine sjemenke na biomasu. U filmovima također možete vidjeti kako je inovativan pristup realiziran i učinjen dostupnim širokom građanstvu zahvaljujući pokretanju REGEA-e podrškom sredstava EU, te primjer grada Koprivnice koji pokazuje kako jedan grad može ostvariti znatne uštede i poboljšati standard života svojih građana.

Svi filmovi su slobodni za korištenje i pozivamo sve zainteresirane da ih prikazuju za potrebe edukacije i širenja svijesti.

Filmove možete pogledati YouTubeu na sljedećim poveznicama:

Promocija obnovljivih izvora energije kroz EU projekte (Zelena akcija, Zagreb)

Korištenje EU sredstava za projekte mladih (Udruga IKS, Petrinja)

Poticanje povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama (REGEA, Zagreb)

Sušenje bučinih sjemenki na biomasu financirano EU sredstvima (Grbić d.o.o., Požega)

Energetski održivi razvoj grada uz pomoć EU sredstava (Grad Koprivnica)

Kratki filmovi snimljeni su u sklopu projekta CLICK (Povećanje razumijevanja klimatsko-energetske politike Europske unije i njenog utjecaja na svakodnevni život) koji financira Europska unija putem program IPA INFO 2012.

Izrada preporuka Europskoj komisiji

Projekt CINERGY na kojem smo partneri bavi se temama prelaska na niskougljično društvo te participativnih procesa putem kojih građani i organizacije civilnog društva mogu utjecati na taj prelazak. 20. i 21. veljače 2014. prisustvovali smo međunarodnoj radionici u Ljubljani na kojoj smo zajednički radili na razvijanju preporuka Europskoj komisiji te ostalim relevantnim institucijama Europske unije. Preporuke se odnose na mogućnosti poboljšanja legislative, načina financiranja kroz EU fondove te poboljšanja transparentnosti i komunikacije sa zainteresiranim građanima i organizacijama i bit će uskoro poslane i javno objavljene.

Više o projektu, kao i dosad prezentirane primjere dobre prakse moguće je vidjeti na internetskoj stranici projekta www.cinergyproject.eu.

Šest energetskih zakona izmijenjeno bez javne rasprave

Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 24. siječnja 2014. donesene su izmjene i dopune čak šest energetskih zakona koji su stupili na snagu po objavi u Narodnim novinama (Narodne novine br.: 14, 05.02.2014.) Izražavamo zabrinutost što je do ovih izmjena došlo bez javne rasprave, odnosno da je izostalo makar minimalno savjetovanje koje bi moglo osigurati unapređenje zakona u nekim drugim aspektima.

Donosimo popis poveznica na spomenute zakone, kao i Zakon o osnivanju Agencije za ugljikovodike:

 

1. Zakon o izmjenama Zakona o energiji

2. Zakon o izmjeni Zakona o tržištu toplinske energije

3. Zakon o izmjeni Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji

4. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina

5. Zakon o izmjenama Zakona o biogorivima za prijevoz

6. Zakon o izmjenama Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika

7. Zakon o osnivanju Agencije za ugljikovodike

Projekt CLICK – anketa i istraživanje

U sklopu projekta CLICK (Povećanje razumijevanja klimatsko-energetske politike EU i njenog utjecaja na svakodnevni život) provedena je anketa koja je imala za cilj istražiti percepciju građana o klimatskim i energetskim politikama Europske unije te o učinku istih na Hrvatsku. Anketu su proveli i obradili stručnjaci Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a izvještaj je dostupan za preuzimanje.

Trenutne cijene i radna mjesta ili zajednička budućnost? Nemoguć izbor u Hrvatskoj 2013. godine

Radionica na projektu Lokalni energetski dijalog

U petak, 7. veljače 2013., održat će se posljednja u prvom nizu radionica na projektu Lokalni energetski dijalog. Radionica „Mogućnosti primjene mjera energetske učinkovitosti i smanjenje energetske potrošnje u školama“ namijenjena predstavnicima škola s područja Istre bit će održana u prostorijama Edukacijskog centra Višnjan.

Ciljevi radionice su:

  • informirati predstavnike škola o mogućnosti primjene tehničkih mjera energetske učinkovitosti u obrazovnim institucijama te o mogućnostima usavršavanja i prenošenja znanja iz područja održivog razvoja i održive energetike
  • raspraviti prepreke za provedbu mjera energetske učinkovitosti u školama
  • predstaviti buduće korake projekta Lokalni energetski dijalog, koji uključuju analizu dobivenu zajedničkom raspravom iz ove radionice, u svrhu izrade Akcijskih planova energetski održivog razvitka.

Lokalni energetski dijalog projekt je koji zajednički provode DOOR, Zvono uz Kupu iz Karlovca i Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan, u suradnji s LAG-om UNA, LAG-om Valis Collapis i LAG-om Poreština, s ciljem uspostave javnog dijaloga između nevladinog sektora, jedinica lokalne samouprave i građana kroz razvoj lokalnih Akcijskih planova energetski održivog razvitka (SEAP) i povećanje svijesti javnosti o održivom energetskom razvoju. Projekt financira Europska unija, uz podršku Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više o radionici u pozivu, a više o projektu na projektnoj stranici.

Moja učinkovita zgrada

U ponedjeljak, 16.12.2013. u novozagrebačkom naselju Trnsko održana je posljednja radionica na projektu Moja učinkovita zgrada. Radionica pod nazivomTrnsko štedi energiju okupila je 45 sudionika kojima su predstavljeni načini na koje možemo naučiti pravilno gospodariti toplinskom i električnom energijom u vlastitom domu. Prezentacija koju su izložili Daniel Rodik, Ivana Rogulj i Petra Andrić iz DOOR-a dostupna je ovdje. Letak kojim su sudionici bili pozivani na radionicu, ujedno je bio i motivacijski za promišljanje o energiji u vlastitom domu i promjenu ponašanja koja može dovesti do ušteda.

Prva radionica na ovom projektu „Energetska učinkovitost u zgradarstvu – zakonske odredbe, mogućnosti financiranja, uloga upravitelja“ bila je održana 2.12. Vesna Bukarica iz FZOEU-a okupljenim upraviteljima zgrada predstavila je mogućnosti financiranja projekata održive gradnje, a Zlatko Zmijarević iz HERA-e okvir za obavljanje energetskih djelatnosti.

Nakon toga uslijedile su dvije radionice za učenike OŠ Trnsko pod nazivom „Štedim energiju – čuvam okoliš“ (5.12.) koje je DOOR-ova suradnica Nikolina Bošnjak održala za učenike četvrtih razreda.

Ova događanja održana su u sklopu projekta Moja učinkovita zgrada čiji je cilj informirati stanovnike novozagrebačkog naselja Trnsko o mjerama uštede energije i energetske učinkovitosti kojima mogu povećati kvalitetu vlastitog stanovanja. Projekt provodi DOOR u partnerstvu s udrugom „Živim u Trnskom“, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Trnsko štedi energiju

U sklopu projekta “Moja učinkovita zgrada” održat će se radionica na kojoj će stanovnicima Trnskog biti predstavljeni načini na koje mogu naučiti pravilno gospodariti toplinskom i električnom energijom u vlastitom domu.

Radionica “Trnsko štedi energiju” održat će se u ponedjeljak, 16.12. u 18h u velikoj dvorani Mjesnog odbora Trnsko (Trnsko 34a). Prijaviti se možete na prijave@door hr ili telefonski na 01 4655 441.

Sve detalje o radionici možete vidjeti u letku.