Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi – konferencija

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) sa zadovoljstvom Vas poziva da prisustvujete konferenciji “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” koja će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu (soba ASP A1G3), 1.lipnja 2016. (13:00-15:00). Konferenciju organiziraju g. Davor Škrlec (MEP) i partneri na projektu REACH. Sve detaljne informacije možete vidjeti u EP conference invitation and agenda.

Sudjelovanje na događanju je besplatno, uz prethodnu registraciju ovdje.
Nažalost, nismo u mogućnosti pokriti troškove puta.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju.

Društveno poduzetništvo u energetici

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na predavanje Društveno  poduzetništvo u energetici koje organizira Udruga OAZA u suradnji s DOOR-om, Zelenom energetskom zadrugom i Udrugom CEDRA u sklopu 7. Zagrebačkog energetskog tjedna!

Predavanje će se održati u srijedu, 11.05.2016. u 16:30h, u uredu Udruge OAZA, Ulica Frane Petrića 5, Zagreb.

Društveno poduzetništvo jedan je od relativno novih pojmova u ekonomiji i počiva na potpuno suprotnim ciljevima od do sada dominantne tržišne ekonomije. Paralelno u energetici postoje inicijative za preuzimanje velikih projekata od kompanija i stavljanje ih u ruke običnih građana preko energetskih zadruga. Drugi je veliki izazov današnjice razvoj ruralnih područja. Dođite i saznajte kako se ta dva koncepta – društveno poduzetništvo i energetske zadruge – mogu spojiti za razvoj ruralnih područja i velikih projekata u energetici uz značajan doprinos i uključenost lokalne zajednice.

 

Treći sastanak partnera projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima

Danas, 3. svibnja 2016. održan je u Velikoj Gorici treći sastanak partnera projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima. Među temama o kojima se raspravljalo ističe se skoro osnivanje i rad radne skupine koju će sačinjavati predstavnici organizacija civilnog društva i zainteresirane javnosti te predstavnici Grada Velika Gorica. Grad Velika Gorica kontinuirano radi na unaprjeđivanju komunikacije s građanima čemu će pridonijeti i rad radne skupine o kojem će javnost biti redovito obaviještena putem medija.  Više o projektu na www.sudjeluj.net

 

Jugoistočna Europa bi trebala pratiti tržište i znanost te odmah zaustaviti nove investicije u ugljen

Sarajevo, 14. travnja 2016. – Novo istraživanje Sveučilišta u Oxfordu i Instituta za novo ekonomsko razmišljanje (Institute for New Economic Thinking) pokazuje da, do 2017. godine, svi novi proizvodni energetski kapaciteti moraju prestati koristiti ugljen kako bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 2°C, i kako bi se spriječile katastrofalne poplave i izbjeglička kriza.

S obzirom da su sve zemlje Jugoistočne Europe (JIE) prisustvovale konferenciji COP21 održanoj u prosincu 2015. godine u Parizu, i da su se obvezale na dogovor koji podrazumijeva da je granica od 1,5°C sigurnija linija obrane od klimatskih promjena, one bi trebale krenuti ovim putem i otkazati izgradnju novih termoelektrana u Bosni i Hercegovini (Tuzla, Banovići, Ugljevik), Srbiji (Kostolac B3, Kolubara B1 i B2), Hrvatskoj (Plomin C) i drugim zemljama JIE. (1)

Detaljnije u priopćenju.

Okrugli stol – Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj – Preporuke

Društvo za oblikovanje održivog razvoja je u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih organiziralo u četvrtak, 21.travnja 2016. drugi po redu okrugli stol na temu energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Događanje je održano u Ministarstvu socijalne politike i mladih i okupilo je tridesetak predstavnika ministarstava, državnih agencija, znanstvenih institucija, nevladinih udruga i nezavisnih stručnjaka.

Na okruglom stolu predstavljena je razrada prijedloga mjera borbe protiv energetskog siromaštva te prijedlozi preporuka integracije politika borbe protiv energetskog siromaštva u nacionalne politike energetske učinkovitosti i nacionalne socijalne politike koji su formirani nakon istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji provedenih u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma.

Osim nužnosti participativnog donošenja definicija, zakonodavnog okvira i provedivih mjera borbe protiv energetskog siromaštva, zaključeno je i da je zajednički rad na projektima donio rezultate u  obliku konkretnih pretpostavki, sudjelovanja, edukacije dionika i provedivih prijedloga mjera, što iskustveno podrazumijeva kvalitetnu i uspješnu provedivost planiranih politika.

PROGRAM – Okrugli stol na temu energetskog siromaštva u Hrvatskoj

Prezentacije:

Projekt Znanjem do toplog doma

Energetsko siromaštvo – rezultati istraživanja i preporuke

Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva_UNDP

Dan planeta Zemlje – Sve je to moj dom!

Međunarodni Dan planeta Zemlje je dan posvećen razvijanju osjećaja poštovanja prema životu na Zemlji i njegovoj zaštiti. Obilježavanje Dana planeta Zemlje dobar je povod za ukazivanje na probleme pretjeranog i nepromišljenog iskorištavanja prirodnih resursa te onečišćenja i zagađenja zraka, vode i tla koji ugrožavaju život na Zemlji, kao i za promicanje i poticanje održivog i zdravog načina života u skladu s prirodom.

Dan planeta Zemlje je prilika da zastanemo na trenutak i posvetimo dio našeg vremena razmišljanju kako mi sami možemo pridonijeti kvalitetnijem životu u skladu s prirodom. Stoga DOOR s partnerima projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima (www.suDjeluj.net) u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Velika Gorica organizira program koji će se povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016., održati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37:

PROGRAM ZA DJECU – ispred ulaza u gradsku knjižnicu

13:00 – Crtani filmovi na temu održivog razvoja i zaštite okoliša

14:00 – Radionica eko grupe OŠ Eugen Kumičić: “Sve je to moj dom”

14:30 – Radionica o vodozemcima u šumama i vodama Grada Velike Gorice, Udruga HYLA

PROGRAM ZA ODRASLE – vijećnica POU

17:00 – Održivi razvoj i lokalni razvoj vođen zajednicom, ODRAZ

17:30 – Participativno upravljanje prirodnim resursima, DOOR

18:00 – Alan Honick: Vidjeti šumu, dokumentarni film (trajanje: 32′)

Program za djecu započinje u 13h crtićima, nastavlja se u 14h radionicom eko grupe OŠ Eugena Kumičića, a završava interaktivnom dvosatnom radionicom Hrvatskog herpetološkog društva (HYLA) na temu vodozemaca i gmazova u šumama i vodama Grada Velike Gorice. Radionica će se održati ispred ulaza u gradsku knjižnicu.

Održivi razvoj jedan je od najpopularnijih pojmova današnjice, no znate li uistinu što je to održivi razvoj? I kako se vi kao odrasli i odgovorni pojedinci možete uključiti u održivi razvoj Grada Velike Gorice? Dođite i informirajte se u kratkom programu koji počinje u 17h.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Nije potrebna prethodna prijava.

Konferencija ‘Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi’ u Europskom parlamentu

Konferencija ‘Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi’ održat će se 1.6.2016. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

EP fotka

Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe (JIE) više od 30% kućanstava energetski siromašno. Zbog specifičnosti regije, i energetsko siromaštvo na tom području opisuju specifične karakteristike. Cilj ove konferencije jest skrenuti pozornost stručne zajednice, ključnih dionika i zainteresirane javnosti EU na posebnosti i težinu energetskog siromaštva na području JIE.

Rasprava će okupiti sve ključne dionike – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike i stručnjake koji se bave energetskim siromaštvom te predstavnike civilnog društva.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno. Prijaviti se možete ovdje.

Više informacija o energetskom siromaštvu u Hrvatskoj možete vidjeti u nedavno objavljenom izvještaju. Više informacija o projektu REACH na projektnoj internetskoj stranici.

Agenda

Izvor fotografije: endcap.eu

Preporuke za uključivanje mjera borbe protiv energetskog siromaštva – poziv na komentiranje

U sklopu projekta „Znanjem do toplog doma“  u izradi su preporuke za uključivanje energetskog siromaštva u politike Sisačko-moslavačke županije.

Pozivamo Vas da date svoje komentare i prijedloge na nacrt “Preporuka za uključivanje mjera borbe protiv energetskog siromaštva u županijski godišnji plan energetske učinkovitosti“.

Nacrt možete preuzeti ovdje, a komentare možete poslati do 20.4.2016. na e-mail ivana.rogulj@door.hr.

Prateći dokument: Izvještaj o energetskom siromaštvu.

Održiva obnova i prenamjena – analiza konteksta

Partneri na projektu COMPASS izradili su analizu konteksta na području održive obnove i prenamjene. Analiza obuhvaća pitanja izazova i potreba u sektoru, postojećih obrazovnih programa te potreba za daljnjim obrazovanjem u svakoj od partnerskih zemalja (Hrvatska, Italija, Njemačka, Bugarska, Rumunjska).

Analiza konteksta dostupna je na sljedećoj poveznici: Compass Context Analysis. Sustainable Site Conversion

Detaljnije o analizi i projektu na internetskoj stranici projekta.

Održan seminar „Participativno upravljanje prirodnim resursima“

U Velikoj Gorici, 30. ožujka 2016. održan je prvi seminar u sklopu projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima“ na kojem su sudjelovali predstavnici gradskih ureda i tvrtki, udruga te zainteresirani građani.

Seminar je zamišljen kao polazišna točka za daljnji razvoj modela uključivanja građana u upravljanje prirodnim resursima na području Grada Velika Gorica.

Detaljnije o seminaru u Priopćenju za medije.

Fotogalerija.

Seminar su organizirale udruge ZMAG, DOOR, ODRAZ, Udruga gradova i Grad Velika Gorica u sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima koji se sufinancira sredstvima EU-a i Ureda za udruge Vlade RH u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012. Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima.

 

Ovaj projekt financira Europska unija. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost partnera projekta i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.