Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Javna tribina: Kako možemo savladati rastuće cijene energije?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) vas poziva na javnu tribinu: Kako možemo savladati rastuće cijene energije? koja će se održati 14. svibnja ove godine, od 13:00 do 16:00 sati, na adresi Kaptol 27 u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna kojeg organizira Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Tribina će se osvrnuti na rastuće cijene energije i mjere energetske učinkovitosti koje mogu uvelike pomoći smanjiti potrošnju energije. Uz navedeno, bit će riječi o opasnostima i prednostima koje dolaze s otvaranjem energetskih tržišta.

Energetski tjedan će otvoriti Stručni skup studenata pod nazivom „ Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“. Skup je namijenjen isključivo promoviranju studentskih zamisli, projekata, znanstvenih radova i rješenja vezanih uz racionalno korištenje energije, primjenu mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva.

Održat će se i dvodnevna međunarodna konferencija „Zajedničkom provedbom energetske politike EU do energetske učinkovitosti i održivog razvoja urbanih sredina“, skup članova Hrvatskog Sporazuma gradonačelnika te Seminar za Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika.

Za više informacija o Energetskom tjednu pogledajte sljedeću poveznicu: http://www.zagreb-energyweek.info/

Nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju!

Održan je Trening za provođenje energetskih pregleda u energetski siromašnim kućanstvima u sklopu projekta REACH

U sklopu projekta organizirali smo poludnevni trening za provođenje energetskih pregleda u kućanstvima koja su suočena s energetskim siromaštvom na području Sisačko-moslavačke županije. Na treningu koji se održao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva volonteri su saznali što je to energetsko siromaštvo, na koji način će se obavljati jednostavni energetski pregledi te kako će se točno pokušati pomoći korisnicima. Uskoro ćemo s volonterima krenuti u obilazak 400 odabranih kućanstva na području Sisačko-moslavačke županije, kako bismo dobili podatke o potrošnji energije i energenata. Tijekom posjeta obitelji ćemo educirati omogućim poboljšanjima energetske učinkovitosti svojeg doma i pomoći im da smanje nepotreban gubitak energije. Nakon prvog kruga posjeta koji će biti proveden prije ljeta, na jesen ćemo krenuti s drugim krugom posjeta istim kućanstvima gdje ćemo im temeljem rezultata provedbenih analiza osigurati opremu za poboljšanje energetske učinkovitosti njihovog doma.

Pri provođenju treninga i odabiru kućanstva puno nam je pomogla udruga Novi svijet „Luščani“ čiji će predstavnici s djelatnicima DOOR-a i volonterima ići u obilazak kućanstva, a Fakultet elektrotehnike i računarstva podržao nas je osiguravši prostor za održavanje treninga te uključivanjem studenata u aktivnosti koje ćemo provoditi.

Napravili smo i kratki video uratke u kojima možete saznati osnovne informacije o energetskom siromaštvu i posjetima energetski siromašnim kućanstvima u pilot regijama.

Video možete pogledati ovdje: REACH video

Otvoreno komentiranje Energetskog modela za Jugoistočnu Europu

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i projektni partneri iz cijele regije su  u sklopu projekta South East Europe Sustainable Energy Policy (SEE SEP)  napravili Energetski model za Jugoistočnu Europu koji pokriva čak 7 zemalja: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Razvijen je jedan model za cijelu regiju i posebni modeli za svaku zemlju partner u regiji.

Ovaj alat predlaže scenarije koji uključuju značajno smanjenje emisija tako da se uračunaju svi važni parametri kako bi se stvorila adekvatna niskougljična strategija. Da bi se postigao navedeni cilj, uključeni su sljedeći parametri: povijesni trendovi, pretpostavke i razina ambicije pri pretpostavljanju buduće potrošnje (za sektore zgradarstva, prometa, industrije cementa, željeza i aluminija) i opskrbe (za naftu, plin, ugljen, hidroenergiju i ostale obnovljive izvore energije).

Na 1. Konferenciji o Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. s pogledom do 2050. godine Slavica Robić iz DOOR-a predstavila je projekt. Ovim kratkim izlaganjem  istaknula je kako on može uvelike pomoći  pri stvaranju Strategije niskougljičnog razvoja RH. Pozvala je na komentiranja ovog modela preko Interneta te zamolila sve zainteresirane, koje zanimaju podaci o energiji i emisijama, da se odazovu na poziv do 30. travnja.

Ako želite sudjelovati u komentiranju modela, ispunite pristupnicu na sljedećoj poveznici: http://seechangenetwork.org/call-for-evidence/

Vaše sudjelovanje će nam biti od velike pomoći!

Otvoreno javno savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji

Ministarstvo gospodarstva vas poziva da se uključite u javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Cilj ovog Zakona je doprinos smanjenju štetnih utjecaja energetskog sektora na okoliš i zdravlje ljudi, osiguranje raznolikosti u proizvodnji energije i sigurnosti opskrbe, porastu zapošljavanja i unapređenja poduzetništva te potaknuti razvoj novih tehnologija temeljnih na korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Svi koji su zainteresirani mogu do 26. travnja 2015. godine dostaviti svoje prijedloge i komentare na predloženi Nacrt putem obrasca koji možete naći na sljedećoj poveznici: ovdje

Jugoistočna Europa ne bi trebala postati odlagalište za prljave energetske projekte, smatraju zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta

U Bruxellesu, 6. ožujka, su predsjedavajući delegacije Europskog parlamenta šest zemalja koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji i potpredsjednica Europskog parlamenta, uputili pismo potpredsjedniku Europske komisije Marošu Šefčoviču i povjereniku za klimu i energetiku, Miguelu Ariasu Caneteu, potičući ih da osiguraju da reforma ugovora o Energetskoj zajednici uskladi zemlje članice s uvjetima članstva u EU.

Organizacije civilnog društva SEE Change Net i Climate Action Network Europe zahvaljuju predstavnicima i predstavnicama Europskog parlamenta na izražavanju iskrene zabrinutosti za budućnost energetskog sektora u zemljama Jugoistočne Europe.

Ugovor o Energetskoj zajednici združuje Europsku uniju sa zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Proces revizije Energetske zajednice, koji je trenutno u završnoj fazi, trebao bi osigurati da partnerske zemlje zadovolje sve relevantne okolišne, klimatske i društvene uvjete pri razvijanju energetskih politika.

Anneliese Dodds, Monica Macovei, Tonino Picula, Eduard Kukan i Alojz Peterle, predsjednici Delegacija za zemlje Jugoistočne Europe, kao i Ulrike Lunacek, članica Delegacije i potpredsjednica Europskog parlamenta, smatraju da zakonski okvir Energetske zajednice treba stvoriti jednake šanse za okolišne standarde, te osigurati da Jugoistočna Europa “ne postane odlagalište za prljave energetske projekte”.

“Društveni aspekt Energetske zajednice mora se uzeti u obzir u bilo kojoj diskusiji o njenoj budućnosti”, rekla je zastupnica Europskog parlamenta Anneliese Dodds. “Više se mora učiniti na obračunavanju s energetskim siromaštvom i zaštiti korisnika, posebno onih ranjivih, kao i osiguravanju pristojnih uvjeta za rad”, dodala je.

Zastupnici i zastupnice su također istaknuli važnost primjenjivanja pravila o javnim nabavama i državnoj pomoći, kako bi se u regiji povećala transparentnost te potakla Energetska zajednica da se obaveže na smjernice Europske unije do 2050. godine i prioritetno primijeni klimatske ciljeve za 2020. i 2030. godinu.

“Snažno podržavamo stavove predsjedavajućih Delegacija koji se tiču važnosti primjenjivanja pravila o javnim nabavama i državnoj pomoći, jer je naše istraživanje pokazalo da korupcija na visokim pozicijama u energetskom sektoru Jugoistočne Europe nije endemska pojava”, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor organizacije SEE Change Net.

“Ove godine se od svih zemalja očekuje da se obavežu na smanjenje emisija stakleničkih plinova za potrebe globalnog ugovora o klimatskim promjenama koji će biti potpisan u prosincu u Parizu. Poziv zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta za djelovanje na području klimatskih promjena u Jugoistočnoj Europi se poklapa s ovim globalnim pokretom za prelazak na obnovljive i čiste energetske sustave, rekla je Dragana Mileusnić, koordinatorica za energetske politike Jugoistočne Europe pri Climate Action Network Europe. “Očekujemo od svih zemalja članica Energetske zajednice da se obavežu na ove ciljeve prije konferencije u Parizu”, zaključila je.

Klima i energija – što možemo poduzeti?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Akademija za politički razvoj (APR) pozivaju vas da sudjelujete u dvodnevnoj radionici „Klima i energija – što možemo poduzeti?“ koja će se održati 9. i 10. travnja 2015. u Zagrebu (točnu lokaciju ćemo javiti naknadno).

Prvi dan radionice bit će posvećen temama klimatskih promjena, energije, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, s naglaskom na stanje u Hrvatskoj, te mogućnostima niskougljičnog razvoja Hrvatske i država Jugoistočne Europe. Tijekom drugog dana naglasak će biti stavljen na javne politike, mogućnosti sudjelovanja organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka na nacionalnoj i EU razini te mogućnosti suradnje i umrežavanja organizacija civilnog društva.

Ciljna skupina su organizacije civilnog društva kao inicijatori društvenih promjena. Program je koncipiran na način da naglasak bude stavljen na aktivni angažman sudionika kroz diskusije, razmjenu iskustava i ideja.

Preliminarni program nalazi se u privitku. Obrazac za prijave dostupan je ovdje. Zbog ograničenog broja sudionika molimo vas da ga ispunite do 26. ožujka. Odgovor o prihvaćanju vaše prijave poslat ćemo vam do 31. ožujka. Za manji broj sudionika u mogućnosti smo osigurati trošak prijevoza i smještaja. U slučaju većeg broja prijava prednost ćemo dati onima koji još nisu bili na našim događanjima. Na radionici je moguće sudjelovati oba dana ili samo jedan dan, a mogu sudjelovati maksimalno dvije osobe iz iste organizacije.

Više informacija o rasporedu radionice možete pronaći u sljedećem dokumentu: Klima i energija – što možemo poduzeti?

Veselimo se vašem odazivu!

 

Uspješno odrađen Dan zelene energije u Našicama

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i grad Našice su u sklopu projekta MESHARTILITY organizirali Dan zelene energije. Održana su predavanja koja su se bavila načinima sufinanciranja iz fondova koji su na raspolaganju za projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Raspravljalo se i o malim bioplinskim postrojenjima za poljoprivredna gospodarstva. Organizirane su radionice za djecu i odrasle u srednjoj školi Isidora Kršnjavog i osnovnoj školi Dore Pejačević. Za mlađe uzraste osmišljena je Mala škola održive energetike, a zainteresirani građani su učili kako sami mogu izraditi solarne kolektore za grijanje potrošne vode.

Gradonačelnik Grada, mr. Krešimir Žagar, dipl.ing., je otvorio događanje. Predavanja su održali Daniel Rodik (DOOR) i Slavica Robić (DOOR), Matko Perović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar i načelnik Općine Nijemci: Ivica Klem.

Upravo ovo što radimo s Društvom za oblikovanje održivog razvoja – pristupanje samom Sporazumu gradonačelnika (Covenant of Mayors) i izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka putem interaktivnog pristupa s građanima, pokazuje kako je moguće građanima objasniti, privući ih te potaknuti na razmišljanje o uštedi i proizvodnji energije u vlastitim domovima. To je ono što je sigurno i ovaj Dan zelene energije pridonio Našicama. Približili smo građanima mnoge informacije, ostvarili smo kontakt i objasnili da je Grad pravna osoba gdje mogu dobiti korisne informacije.
mr. Krešimir Žagar, dipl. ing. gradonačelnik Grada Našica

Na predavanjima je predstavljen Akcijski plan energetski održivog razvitka koji je izradio DOORu suradnji s Gradom Našice te kroz prikupljanje komentara i prijedloga svih zainteresiranih građana. Građani su imali prilike vidjeti na koje načine Grad želi dostići ciljeve EU o smanjenju emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanju udjela obnovljivih izvora energije u sveukupnoj potrošnji za 20% te povećanje energetske efikasnosti za 20%. Ako vas zanimaju dodatne informacije o projektu i suradnji, pogledajte službenu internetsku stranicu projekta: http://bit.ly/MESHARTILITY .

Prezentacije s predavanja možete preuzeti ovdje:

Daniel Rodik (DOOR) – Akcijski plan energetski održivog razvoja grada Našica
Ivica Klem (načelnik Općine Nijemci) – Projekt Progress
Matko Perović (Energetski institut Hrvoje Požar) – Mala bioplinska postrojenja za poljoprivredna gospodarstva
Slavica Robić (DOOR) – Uvodno predavanje
Slavica Robić (DOOR) – Primjeri financiranja mjera energetske učinkovitosti za kućanstva, OPG-ove i malo poduzetništvo

Dan zelene energije u Našicama!

Pozivamo vas na predavanja i radionice o održivoj energetici koje će se održati
u Našicama 19.02.

Koji fondovi i sredstva su na raspolaganju za projekte obnovljivih izvora
energije i energetske učinkovitosti? Zašto je bioplin ekološki energent
koji se može proizvesti iz poljoprivrednog otpada? Kako možete sami
napraviti svoj solarni kolektor za grijanje potrošne tople vode?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo vam pružiti odgovore. Još zanimljivih
tema će biti prezentirano s ciljem pametnijeg korištenja prirodnih resursa,
ostvarivanja fi nancijskih ušteda i zaštite okoliša. Saznajte kako možete fi nancirati
mjere energetske učinkovitosti u svom kućanstvu i pritom smanjiti troškove.

Raspored događanja:
GRADSKA VIJEĆNICA, Trg dr. Franje Tuđmana 7, Našice

11:00 Otvorenje Dana zelene energije
Gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar, dipl.ing.

11:10 Uvodno o projektu i događanju
Slavica Robić, DOOR

11:25 Mala bioplinska postrojenja za poljoprivredna gospodarstva
Matko Perović, Energetski institut Hrvoje Požar

12:10 — Pauza —

12:40 Primjeri financiranja mjera energetske učinkovitosti za kućanstva,
OPG-ove i malo poduzetništvo
Slavica Robić, DOOR

13:25 Projekt PROGRES
Ivica Klem, načelnik Općine Nijemci

13:55 Akcijski plan energetski održivog razvoja grada Našica
Daniel Rodik, DOOR
——————————————————————————————–
OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ, A. Cesarca 18, Našice

11:30 Mala škola održive energije – predavanje za učenike osnovnih škola
Milena Radošević, Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan
——————————————————————————————–
SREDNJA ŠKOLA ISIDORA KRŠNJAVOG, A. Cesarca 20, Našice

12:00 Radionica izrade solarnog kolektora za grijanje potrošne tople vode
Bruno Motik, Zelena mreža aktivističkih grupa

Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prijava na radionicu solarnih kolektora
na e-mail ines.katavic@nasice.hr ili na telefon 031/618 175.

Poziv na radionicu „Kako se zaštiti na liberaliziranom tržištu energije i poboljšati energetsku učinkovitost svojeg doma?“

Poštovani  stanari Trnskog,
pozivamo vas na radionicu o energetskoj učinkovitosti u kućanstvima i zaštiti potrošača na tržištu energijom pod nazivom „Kako se zaštiti na liberaliziranom tržištu energije i poboljšati energetsku učinkovitost svojeg doma?“. Radionica će se održati u prostorima Mjesnog odbora Trnsko (Trnsko 34a), u četvrtak, 12. veljače u 18h.
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na radionici na kojoj ćemo prenijeti naša iskustva i znanja o poboljšanju energetske učinkovitosti i mogućim malverzacijama na liberaliziranom tržištu energije. Dođite i iskoristite ovu priliku kako biste smanjili račune za energiju.

Raspored:

18:00 – 18:15 – dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak (DOOR) –  Uvodna riječ

18:15 – 18:45 -  Daniel Rodik (DOOR): Rezultati preliminarnog energetskog pregleda stambene zgrade u Trnskom

18:45 – 19:05 – dr.sc. Vesna Bukarica (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) : Mogućnosti sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama

19:05 – 19:20 – Ivana Rogulj (DOOR): Zaštita potrošača na tržištu električnom energijom

19:20 – 19:40 – Pitanja

Ovdje možete preuzeti letak koji je nastao u sklopu projekta:
Sami odaberite svog opskrbljivača!

 

Radionica se provodi u sklopu projekata Moja učinkovita zgrada i Zaštita potrošača na liberaliziranom tržištu energije udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), u suradnji s udrugom Živim u Trnskom i uz financijsku podršku Grada Zagreba.

Završila konferencija “Održivo – za koga?”

Od 28. do 30. studenog u Muzeju suvremene umjetnosi u Zagrebu održana je radionica „Održivo – za koga?“ na kojoj se raspravljalo o idejama koje su iznesene na prošlogodišnjoj konferenciji  „Obnovljiva energija/Obnovljiva kultura“. Implementacija i rizici obnovljivih izvora energije, održiva arhitektura i mobilizacijske strategije u civilnom društvu su samo neke od tema koje su prezentirali govornici David Smitshon, Zdenko Šimić, Marina Zajec i Dražen Šimleša.

Bilo nam je drago sudjelovati na ovoj konferenciji.
Ako želite navedene teme proučiti detaljnije, prezentacije možete preuzeti ovdje:

David Smithson
Introduction

Dr. Zdenko Šimić
Some technical, economic and environmental aspects of PV
use on buildings, with  the MSU and the SPVH as examples

Marina Zajec
(My) houses of wood and straw

Dr. Dražen Šimleša
Designing for the Sustainable Economy

Zaključci s konferencije