Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Potpišite za održivu energetsku budućnost!

Svojim potpisom podržite veću energetsku učinkovitost, uklanjanje korupcije iz energetskog sektora te dosljednu provedbu klimatsko-energetskih ciljeva Europske unije.

Zagreb, 7.9.2015. – U sklopu višegodišnjeg projekta „Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu“ udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja pozivaju građanke i građane Hrvatske da potpišu peticiju kojom se potiče Vlada Republike Hrvatske, vlade zemalja Jugoistočne Europe, kao i Europska komisija, da bez odgode učine ono što mogu i trebaju:

Da ulože više u energetsku učinkovitost u kućanstvima, što će pomoći smanjivanju iznosa računa za električnu energiju koje plaćaju građani i građanke!

Da uklone korupciju unutar energetskog sektora provođenjem istraga i suđenja u slučajevima korupcije, što će potaknuti nove i odgovorne ulagače!

Da usvoje i ispune klimatske ciljeve koje je postavila Europska unija, uz njeno financiranje i podršku!

Jedno bi trebalo biti jasno: čak i bez pristupanja EU-u, bilo koja vlada koja želi najbolje za svoje građane i građanke, za njihovo zdravlje, kao i za gospodarstvo, provela bi ove mjere bez odgode.

Svojim potpisom podržite održivu energetsku budućnost Hrvatske i Jugoistočne Europe. Također, pozivamo vas da o ovoj iznimnoj temi razgovarate i sa svojom obitelji, prijateljima, kolegama i susjedima, te ih potaknete da se pridruže i podrže zahtjeve.

PETICIJA

Fotografija: Luka Tomac/Zelena akcija

Koči li državna uprava obnovljive izvore energije?

Rabac, 3.10.2015. – U sklopu godišnje konferencije Akademije za politički razvoj danas je održana panel-rasprava “Koči li državna uprava obnovljive izvore energije?”. Sudionici panela su bili poduzetnik Saša Cetojević, Robert Pašičko (UNDP Hrvatska) te Maja Pokrovac (MINPO), uz sudjelovanje brojnih polaznika i alumnista APR-a – političara, predstavnika nevladinih organizacija, novinara, poduzetnika i drugih. Na panelu se raspravljalo o (ne)učinkovitosti javne uprave u poticanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, mikroenergetskom poduzetništvu, energetskim zadrugama te novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije.

Panel je organiziran u sklopu projekata STRONG SEE – Jačanje uloge nevladinih organizacija u javnom dijalogu o zaštiti klime u jugoistočnoj Europi te PDI Javni dijalog o održivom korištenju energije u jugoistočnoj Europi, koje provode Mreža političkih škola Jugoistočne Europe, DOOR i Baltički okolišni forum (BEF), uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju – GIZ i njemačke Federalne Fondacije za životnu sredinu – DBU.

Poziv na sudjelovanje u 1. nacionalnom CoM webinaru

Pozivamo vas na sudjelovanje u 1. Nacionalnom CoM webinaru na temu: Prikupljanje podataka o potrošnji energije na lokalnoj razini koji će se održati u srijedu 07.10. 2015. s početkom u 11h.  Osnovni cilj webinara je na osnovu primjera dobre prakse prepoznati i uspješno primijeniti najdjelotvornije načine prikupljanja podataka o potrošnji energije u hrvatskim gradovima i općinama.

Sa sudionicima webinara svoja će bogata iskustva podijeliti gosp. Miljenko Kovačević iz Gradskog ureda za zaštitu okoliša, energetiku i održivi razvoj Grada Zagreba, gđa. Vesna Kolega iz REGEA-e, gđa. Slavica Robić i gosp. Daniel Rodik iz DOOR-a. Više informacija pronađite u priloženim dokumentima.

Pridružite nam se u srijedu 07.10. 2015. u 11h  jednostavnim klikom na sljedeći link: https://eumayors.adobeconnect.com/r7pz0ibgwzn/

Webinar -poziv

Webinar – program

Regionalna konferencija “Energija. Razvoj. Demokracija”

DOOR suorganizira treću po redu regionalnu konferenciju Energy. Development. Democracy -  How successful policy dialogue can ensure sustainable use of energy and climate protection in South East Europe koja će se održati 29. i 30. rujna 2015. u Podgorici.

Konferencija će okupiti predstavnike parlamenata iz zemalja regije Jugoistočne Europe, izvršne vlasti, predstavnike organizacija civilnog društva i stručnjake na području energetike.

Konferenciju će otvoriti njemačka Ambasadorica u Crnoj Gori gđa. Gudrun Steinacker, tim lider GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu za energetsku učinkovitost, g. Johannes Elle, direktor ŠDR-a, predsjednik Građanske alijanse g. Boris Raonić, zamjenik Glavnog tajnika Regionalnog savjeta za suradnju g. Gazmend Turdiu, predsjednik Gospodarske komore Crne Gore g. Velimir Mijušković, dok će uvodno predavanje održati direktor Tajništva Energetske zajednice g. Janez Kopač.

Cilj konferencije je razmjena informacija i ideja, poboljšanje razumijevanja dinamike i ciljeva EU-a i globalne održivosti energije, ali i specifične izazove za države Jugoistočne Europe te dijeljenje primjera uspješnog kreiranja i implementiranja politika, koje će pomoći pripremi zemalja regije Jugoistočne Europe za punu integraciju u energetski prostor Europe.

Posebna sjednica drugog dana održavanja konferencije bit će posvećena sastanku članova parlamenata s predstavnicima Energetske zajednice i Regionalnog savjeta za suradnju.

Na konferenciji će biti uručeno i „ƞ (ETA) priznanje” koje se dodjeljuje osobama koje su svoju javnu eksponiranost iskoristile za javnu komunikaciju potrebe za brigom o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša.

Konferencija se provodi u sklopu projekata STRONG SEE – Jačanje uloge nevladinih organizacija u javnom dijalogu o zaštiti klime u jugoistočnoj Europi te PDI – Javni dijalog o održivom korištenju energije u jugoistočnoj Europi, koje provode Mreža političkih škola Jugoistočne Europe (koja djeluje pod okriljem Savjeta Europe), DOOR i Baltički okolišni forum (BEF), uz podršku njemačke organizacije za međunarodnu suradnju – GIZ i njemačke Federalne Fondacije za životnu sredinu – DBU. Glavni organizator je Škola demokratskog rukovođenja iz CG, u suradnji s projektnim partnerima, a dodatnu podršku za održavanje konferencije osigurali su Regionalni savjet za suradnju (RCC), South East Europe Association iz Munchena, Tajništvo energetske zajednice (EnC) i Privredna komora Crne Gore.

Radnu verziju programa konferencije možete preuzeti ovdje.

Što je energetsko siromaštvo?

U ovom videu ukratko se objašnjava što je energetsko siromaštvo, na primjeru jednog kućanstva – poveznica.

Duža verzija videa, s više informacija, dostupna je ovdje.

Video je snimljen u sklopu projekta REACH (Smanji potrošnju energije i promijeni navike). Cilj projekta REACH je doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva na praktičnoj i strukturnoj razini. Ovim projektom želimo osnažiti energetski siromašna kućanstva i potaknuti ih da štede energiju i promijene navike te utvrditi energetsko siromaštvo kao problem koji zahtijeva strukturna rješenja na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Poziv za volontiranje na Malti i Siciliji

U sklopu projekta Active Citizenship and Preservation of Environmental Heritage Gaia fondacije na Malti, želimo vas informirati o mogućnosti volontiranja na Malti i Siciliji.

Volonterski angažman ostvarit će se putem EVS-a (European Voluntary Service) kojim se pokrivaju troškovi puta, smještaja i hrane.

 

 


Volontiranje uključuje rad na sljedećim aktivnostima:

- sadnja endemičnih i autohtonih vrsta biljaka,
- uklanjanje alohtonih vrsta biljaka,
- brigu o biljkama u uzgajalištu sadnica te centrima za posjetitelje u Ghajn Tuffehi (Malta), Ramli (Gozo) i Vizziniu (Ct, Italy),
- praćenje stanja zaštićenih područja,
- bavljenje održivom i organskom poljoprivredom,
- rad u Ghajn Tuffieha tornju,
- organiziranje školskih i turističkih izleta,
- organiziranje, promociju i implementiranje aktivnosti vezanih za jačanje svijesti o očuvanju prirodnog bogatstva.

Potrebne kvalifikacije:

- dobro znanje engleskog jezika,
- dob ≤ 30 godina,
- interes za područje djelovanja projekta.

Trajanje EVS-a: početak listopada 2015. – kraj lipnja 2016. (9 mjeseci).

Više o Gaia fondaciji na: http://www.projectgaia.org/

Više o EVSu na: http://ec.europa.eu/youth/programme/mobility/european-voluntary-service_en.htm

 

Sve zainteresirane molimo da pošalju CV i motivacijsko pismo najkasnije do 6. rujna na jelena.radosevic@door.hr. Za više informacija slobodno nam se obratite.

Energetski model do 2050. – Izvještaj s provedbe javne rasprave

Nakon 18 mjeseci rada na Energetskom modelu do 2050. za regiju Jugoistočne Europe, u ožujku 2015. godine partneri na projektu SEE SEP objavili su energtske modele za sedam zemalja JI Europe – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju. Potom je otvorena javna rasprava kojom su svi potencijalno zainteresirani pozvani da sudjeluju komentiranjem modela.

Izvještaj s provedbe javne rasprave dostupan je ovdje.

 

Hrvatski ruralni parlament – Deklaracija i brošura

U organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, u Belom Manastiru 16.-18. travnja 2015. održan je prvi Hrvatski ruralni parlament.

Tijekom događanja sastavljana je Deklaracija koja sadrži poruke i prijedloge koje više od dvjesto sudionika Hrvatskog ruralnog parlamenta, predstavnika različitih skupina dionika ruralnog razvoja u Hrvatskoj, upućuje donositeljima odluka na europskoj, nacionalnoj i na regionalnim razinama. Sudionici Hrvatskog ruralnog parlamenta prihvatili su uvodni tekst Deklaracije u Belom Manastiru 18. travnja 2015. Tekst je potom dopunjen zaključcima tematskih skupina i radionica koje su održane u okviru Parlamenta. Nakon provedenih rasprava, konačni tekst Deklaracije usvojio je Upravni odbor HMRR- a na svojoj 28. sjednici održanoj 7. srpnja 2015. HMRR zahvaljuje svim kolegicama i kolegama koji su pridonijeli izradi. Deklaraciju pročitajte ovdje.

Povodom održavanja prvog HRP-a također je i izdana brošura Prvi Hrvatski ruralni parlament – Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru? Brošura pojašnjava princip održavanja ruralnih parlamenata te sadrži mnoge zanimljive informacije o ruralnim prostorim Hrvatske.

Godišnje izvješće

Objavili smo Godišnje izvješće s pregledom rada u 2014. godini.

Naš rad je strukturiran u okviru četiri strateška područja djelovanja pa i ovo izvješće donosi pregled aktivnosti koje su doprinosile svakom od ta četiri cilja – podizanju razine svijesti javnosti o održivoj energetici, unapređenju formalnog obrazovanja na tom polju, podršci novim inicijativama koje doprinose energetski održivom razvoju te javnom zagovaranju održivih energetskih politika.

Izvještaj o radu i financijski izvještaj usvojeni su na godišnjoj sjednici Skupštine DOOR-a koja se održala 15. srpnja 2015.

Završen seminar “Energetskom učinkovitošću protiv energetskog siromaštva”

U srijedu, 17.6.2015. uspješno je dovršen trodnevni seminar pod nazivom „Energetskom učinkovitošću protiv energetskog siromaštva“ koji su u okviru projekta „Znanjem do toplog doma“ zajednički organizirali Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Udruga Novi svijet i Grad Petrinja.

Pred tridesetak polaznika u prva dva dana održana su izlaganja o:

  • energetskoj učinkovitosti i energetskom siromaštvu,
  • aktivnostima i projektima koji se provode u RH s ciljem mapiranja i ublažavanja energetskog siromaštva,
  • programima sufinanciranja mjera energetske učinkovitosti koje građanima, udrugama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i drugim organizacijama nudi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,
  • drugim dostupnim načinima sufinanciranja mjera za ublažavanje energetskog siromaštva.

Treći dan treninga bio je posvećen praktičnom radu s energetski siromašnim kućanstvima – komunikaciji s korisnicima, provedbi energetskih pregleda i jednostavnim mjerama ublažavanja energetskog siromaštva te su polaznici posjetili nekoliko domaćinstava izloženih energetskom siromaštvu.

Na treningu se raspravljalo o sljedećim temama:

  • Kriteriji energetskog siromaštva;
  • Sustav pomoći energetski siromašnim kućanstvima.

Izložene prezentacije možete preuzeti ovdje:

Prvi dan:
Prigrami javnih potreba u socijalnoj skrbi koje provodi Grad Petrinja, Izabela Žilić (Grad Petrinja)
Uloga energetske učinkovitosti u suzbijanju energetskog siromaštva, Zoran Morvaj
Grad Sisak – sustavnim planiranjem do racionalnog gospodarenja energijom, Petar Lerotić (Grad Sisak)
Mogućnosti sufinanciranja iz FZOEU-a, Vesna Bukarica (FZOEU)

Drugi dan:
Uvod u energetsko siromaštvo, Daniel Rodik (DOOR)
Energetsko siromaštvo – stanje u Hrvatskoj, Maja Božičević Vrhovčak (DOOR)
Primjer dobre prakse iz EU – Studijsko putovanje u Njemačku, Nataša Kos (Općina Majur)
Projekti i aktivnosti za suzbijanje energetskog siromaštva u Hrvatskoj, Maja Božičević Vrhovčak (DOOR)
Savjetovanje energetski siromašnh kućanstava, Svjetlana Grubješić (UNS)

Treći dan:
Osnove provedbe jednostavnog energetskog pregleda, Daniel Rodik (DOOR)
Provedba energetskih pregleda – primjeri iz prakse, Jelena Radošević (DOOR)
Komunikacija s ispitanicima, Svjetlana Grubješić (UNS)

Zaključci i preporuke sa seminara.