Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Jugoistočna Europa bi trebala pratiti tržište i znanost te odmah zaustaviti nove investicije u ugljen

Sarajevo, 14. travnja 2016. – Novo istraživanje Sveučilišta u Oxfordu i Instituta za novo ekonomsko razmišljanje (Institute for New Economic Thinking) pokazuje da, do 2017. godine, svi novi proizvodni energetski kapaciteti moraju prestati koristiti ugljen kako bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 2°C, i kako bi se spriječile katastrofalne poplave i izbjeglička kriza.

S obzirom da su sve zemlje Jugoistočne Europe (JIE) prisustvovale konferenciji COP21 održanoj u prosincu 2015. godine u Parizu, i da su se obvezale na dogovor koji podrazumijeva da je granica od 1,5°C sigurnija linija obrane od klimatskih promjena, one bi trebale krenuti ovim putem i otkazati izgradnju novih termoelektrana u Bosni i Hercegovini (Tuzla, Banovići, Ugljevik), Srbiji (Kostolac B3, Kolubara B1 i B2), Hrvatskoj (Plomin C) i drugim zemljama JIE. (1)

Detaljnije u priopćenju.

Dan planeta Zemlje – Sve je to moj dom!

Međunarodni Dan planeta Zemlje je dan posvećen razvijanju osjećaja poštovanja prema životu na Zemlji i njegovoj zaštiti. Obilježavanje Dana planeta Zemlje dobar je povod za ukazivanje na probleme pretjeranog i nepromišljenog iskorištavanja prirodnih resursa te onečišćenja i zagađenja zraka, vode i tla koji ugrožavaju život na Zemlji, kao i za promicanje i poticanje održivog i zdravog načina života u skladu s prirodom.

Dan planeta Zemlje je prilika da zastanemo na trenutak i posvetimo dio našeg vremena razmišljanju kako mi sami možemo pridonijeti kvalitetnijem životu u skladu s prirodom. Stoga DOOR s partnerima projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima (www.suDjeluj.net) u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Velika Gorica organizira program koji će se povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016., održati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37:

PROGRAM ZA DJECU – ispred ulaza u gradsku knjižnicu

13:00 – Crtani filmovi na temu održivog razvoja i zaštite okoliša

14:00 – Radionica eko grupe OŠ Eugen Kumičić: “Sve je to moj dom”

14:30 – Radionica o vodozemcima u šumama i vodama Grada Velike Gorice, Udruga HYLA

PROGRAM ZA ODRASLE – vijećnica POU

17:00 – Održivi razvoj i lokalni razvoj vođen zajednicom, ODRAZ

17:30 – Participativno upravljanje prirodnim resursima, DOOR

18:00 – Alan Honick: Vidjeti šumu, dokumentarni film (trajanje: 32′)

Program za djecu započinje u 13h crtićima, nastavlja se u 14h radionicom eko grupe OŠ Eugena Kumičića, a završava interaktivnom dvosatnom radionicom Hrvatskog herpetološkog društva (HYLA) na temu vodozemaca i gmazova u šumama i vodama Grada Velike Gorice. Radionica će se održati ispred ulaza u gradsku knjižnicu.

Održivi razvoj jedan je od najpopularnijih pojmova današnjice, no znate li uistinu što je to održivi razvoj? I kako se vi kao odrasli i odgovorni pojedinci možete uključiti u održivi razvoj Grada Velike Gorice? Dođite i informirajte se u kratkom programu koji počinje u 17h.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Nije potrebna prethodna prijava.

Konferencija ‘Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi’ u Europskom parlamentu

Konferencija ‘Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi’ održat će se 1.6.2016. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

EP fotka

Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe (JIE) više od 30% kućanstava energetski siromašno. Zbog specifičnosti regije, i energetsko siromaštvo na tom području opisuju specifične karakteristike. Cilj ove konferencije jest skrenuti pozornost stručne zajednice, ključnih dionika i zainteresirane javnosti EU na posebnosti i težinu energetskog siromaštva na području JIE.

Rasprava će okupiti sve ključne dionike – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike i stručnjake koji se bave energetskim siromaštvom te predstavnike civilnog društva.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno. Prijaviti se možete ovdje.

Više informacija o energetskom siromaštvu u Hrvatskoj možete vidjeti u nedavno objavljenom izvještaju. Više informacija o projektu REACH na projektnoj internetskoj stranici.

Agenda

Izvor fotografije: endcap.eu

Preporuke za uključivanje mjera borbe protiv energetskog siromaštva – poziv na komentiranje

U sklopu projekta „Znanjem do toplog doma“  u izradi su preporuke za uključivanje energetskog siromaštva u politike Sisačko-moslavačke županije.

Pozivamo Vas da date svoje komentare i prijedloge na nacrt “Preporuka za uključivanje mjera borbe protiv energetskog siromaštva u županijski godišnji plan energetske učinkovitosti“.

Nacrt možete preuzeti ovdje, a komentare možete poslati do 20.4.2016. na e-mail ivana.rogulj@door.hr.

Prateći dokument: Izvještaj o energetskom siromaštvu.

Održiva obnova i prenamjena – analiza konteksta

Partneri na projektu COMPASS izradili su analizu konteksta na području održive obnove i prenamjene. Analiza obuhvaća pitanja izazova i potreba u sektoru, postojećih obrazovnih programa te potreba za daljnjim obrazovanjem u svakoj od partnerskih zemalja (Hrvatska, Italija, Njemačka, Bugarska, Rumunjska).

Analiza konteksta dostupna je na sljedećoj poveznici: Compass Context Analysis. Sustainable Site Conversion

Detaljnije o analizi i projektu na internetskoj stranici projekta.

Održan seminar „Participativno upravljanje prirodnim resursima“

U Velikoj Gorici, 30. ožujka 2016. održan je prvi seminar u sklopu projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima“ na kojem su sudjelovali predstavnici gradskih ureda i tvrtki, udruga te zainteresirani građani.

Seminar je zamišljen kao polazišna točka za daljnji razvoj modela uključivanja građana u upravljanje prirodnim resursima na području Grada Velika Gorica.

Detaljnije o seminaru u Priopćenju za medije.

Fotogalerija.

Seminar su organizirale udruge ZMAG, DOOR, ODRAZ, Udruga gradova i Grad Velika Gorica u sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima koji se sufinancira sredstvima EU-a i Ureda za udruge Vlade RH u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012. Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima.

 

Ovaj projekt financira Europska unija. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost partnera projekta i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Tiskan informativni letak #suDjelujVG!

Tiskan je informativni letak projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima kojeg DOOR provodi u suradnji s Gradom Velika Gorica, ODRAZ-om, Udrugom gradova u RH i udrugom ZMAG. Više o projektu imate prilike od danas pročitati i u letku #suDjelujVG!

 

Ovaj projekt financira Europska unija. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost partnera projekta i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Tražimo volontera/ku!

Tražimo osobu koja će sudjelovati i pomagati u provedbi naših projekata: treba nam dinamična i entuzijastična osoba s odličnim poznavanjem engleskog jezika, zna raditi na računalu, spremna je na stjecanje novih znanja, rad na novim područjima i timski rad!

Zainteresirane molimo da nam svoj životopis u Europass formatu i ispunjen prijavni obrazac dostave mailom na adresu info@door.hr, najkasnije do 4. travnja. Tekst poziva nalazi se ovdje.

Participativno upravljanje prirodnim resursima – seminar

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), Grad Velika Gorica, DOOR, ODRAZ i Udruga gradova RH pozivaju sve građane, predstavnike udruga i tijela lokalne vlasti koji žele saznati kako se može sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču prirodnih resursa – prije svega šuma i voda na području Grada Velika Gorica
na seminar
PARTICIPATIVNO UPRAVLJANJE PRIRODNIM RESURSIMA
koji će se održati
u srijedu 30.03.2016. od 11:00 do 17:30 sati,
u dvorani Gradske uprave, Šetalište Franje Lučića 15, Velika Gorica

Seminar je dio Treće konferencije o Dobroj ekonomiji.  Više o konferenciji i cijelom programu pročitajte ovdje. Informacije o konferenciji možete pratiti i na Facebook stranici i na Facebook eventu.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno, ali radi ograničenog broja sudionika molimo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje uz naznaku imena, prezimena i organizacije prijave najkasnije do 29.03.2016. putem e-maila daniel.rodik@door.hr

Poziv
Program

 

Ovaj projekt financira Europska unija. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost partnera projekta i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj – izvještaj

Objavili smo finalni izvještaj Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj, u kojem se analiziraju rezultati terenskog istraživanja provedenog u Sisačko-moslavačkoj županiji. U izvještaju je dan osvrt na hrvatsko zakonodavstvo vezano za polje energetskog siromaštva, preporuke za moguće unaprjeđenje zakonodavstva te prijedlozi prvih koraka koje je potrebno poduzeti s ciljem suzbijanja energetskog siromaštva.

Idući korak koji ćemo provesti je izrada prijedloga konkretnih mjera umanjivanja energetskog siromaštva, s razrađenim kriterijima, uštedama i potrebnim investicijama. Na toj aktivnosti surađivat ćemo s UNDP-om Hrvatska koji provodi srodan projekt.

Ovaj izvještaj objedinjuje rezultate niza aktivnosti na polju energetskog siromaštva u kojima je sudjelovalo Društvo za oblikovanje održivog razvoja. Predstavljeni rezultati i provedene analize ostvareni su primarno zahvaljujući projektima REACH (Smanji potrošnju energije i promijeni navike) i Znanjem do toplog doma.