Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

soknologo

DOOR je 2011. zadovoljio prvu razinu Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije.

logo_u_boji_manji_hr

DOOR je korisnik Institucionalne podrske Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga drustva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Natječaj “Nabaci ideju za bolju atmosferu” produžen do 31.listopada!

Forum za slobodu odgoja, zajedno s Društvom za oblikovanje održivog razvoja te Focusom – društvom za sonaraven razvoj, raspisuje Natječaj za polaznike vrtića, osnovnih te srednjih škola pod nazivom „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Cilj Natječaja je podići svijest i povećati razumijevanje mladih o energetskim i klimatskim pitanjima i utjecaju istih na svakodnevni život te potaknuti interes i raspravu na teme obnovljivih izvora energija, energetske učinkovitosti i mogućnostima zapošljavanja u navedenim područjima.

Na Natječaj se mogu prijaviti polaznici vrtića, te učenici osnovnih i srednjih škola, a prihvaćaju se svi oblici likovnog izražaja. Polaznici vrtića, kao i učenici nižeg razreda osnovne škole (od 1. do 4. razreda) mogu se prijaviti s najviše tri grupna rada. Učenici viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) i učenici srednjih škola mogu se prijaviti s najviše tri individualna rada. Najbolji radovi učenika srednjih škola i viših razreda osnovnih škola bit će nagrađeni biciklom, niži razredi i vrtići bit će nagrađeni edukativnom LEGO vjetrenjačom.

Natječaj je otvoren od 20. svibnja do 31. listopada 2014. godine, a prijavnicu i rad treba poslati isključivo poštom na adresu Forum za slobodu odgoja, za natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“, p.p. 168, 10 001 Zagreb ili dostaviti osobno u ured Foruma za slobodu odgoja, Kralja Držislava 12, Zagreb.

Više informacija možete pronaći u pravilima Natječaja u nastavku.

Natječaj se organizira u sklopu projekta CLICK čiji je nositelj DOOR, a financira ga Europska unija te sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prilozi:

Pravila Natječaja „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Prijavnica

FAQ / Često postavljena pitanja

Poziv na predstavljanje i sudjelovanje u oblikovanju lokalne energetske politike

Pozivamo Vas na predstavljanje prijedloga dokumenata:
„ Akcijski plan energetski održivog razvoja Općine Funtana – Fontane“
koji će se održati u ponedjeljak, 22. rujna 2014. godine, s početkom u 11 sati na adresi Istarska 17, Funtana (u prostorijama stare škole)
te
Akcijski plan energetski održivog razvoja
Općine Tar-Vabriga-Torre-Abrega, u ponedjeljak, 22. rujna 2014. godine u Općinskoj vijećnici u Taru, Istarska 8, s početkom u 17,30 sati.

Cilj izrade Plana i konzultacija sa zainteresiranim javnostima je određivanje smjera energetskog razvoja općina Funtana i Tar-Vabriga do 2020.g. sa svrhom povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva, postizanja više razine zaštite okoliša te poticanja lokalnog gospodarstva kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Planovi energetski održivog razvoja općina Funtana-Fontane i Tar-Vabriga-Torre-Abrega izrađuju se u okviru projekta „Lokalni energetski dijalog“  koji zajednički provode: Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba, Zvono uz Kupu iz Karlovca i Znanstveno Edukacijski centar Višnjan, u suradnji s: LAG-om UNA, LAG-om Vallis Collapis i LAG-om Poreština.

Projekt je financiran kroz IPA fond Europske unije i uz potporu Ureda za udruge Vlade RH, u suradnji s općinama Funtana-Fontane i Tar-Vabriga-Torre-Abrega .

Okrugli stol “Dobro upravljanje u hrvatskoj energetici”

Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja organiziraju okrugli stol „Dobro upravljanje u hrvatskoj energetici – kako se donose i provode propisi?“ koji će se održati u petak, 12. rujna 2014. godine u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1, od 10 do 13 sati. Konferencija je namijenjena predstavnicima/cama organizacija civilnog društva, predstavnicima/cama javne uprave i stručnjacima u području energetike.

Glavni cilj okruglog stola je raspraviti trenutno stanje vezano za transpoziciju direktive o energetskoj učinkovitosti, kao i donošenje odgovarajućeg zakona. Uz to, događanjem se želi okupiti zainteresirane dionike u području energetske učinkovitosti te otvoriti prostor za diskusiju, kao i iznošenje preporuka i prijedloga koji će se moći upotrijebiti u budućim aktivnostima vezanim za transpoziciju ove i drugih direktiva.

Na okruglom stolu bit će prisutni stručnjaci i stručnjakinje koji će dati svoje prijedloge za poboljšanje postupka donošenja zakona i propisa, a obuhvaćat će sljedeća područja: zakonodavnu razinu, razinu državne uprave te razinu koja obuhvaća participaciju stručne i zainteresirane javnosti u donošenju odluka. Svoja izlaganja održat će sljedeći govornici i govornice:

  • prof. dr. sc. Davor Škrlec, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH);
  • prof. dr. sc. Željko Tomšić, Fakultet elektrotehnike i računarstva;
  • Mia Dragović, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija;
  • Marina Škrabalo, GONG;
  • Željka Leljak Gracin, Zelena akcija (tbc);
  • dr. sc. Maja Božičević Vrhovčak, Društvo za oblikovanje održivog razvoja.

Molimo Vas da, zbog ograničenog broja mjesta, obavezno potvrdite svoje sudjelovanje ispunjavanjem kratkog upitnika koji možete pronaći ovdje.

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na adresu e-pošte dmoric@fso.hr ili putem telefona na broj 01/4663-503.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu!

Poziv na seminar Obrazovanje protiv korupcije

Seminar stručnog usavršavanja “Obrazovanje protiv korupcije” održat će se od 9. do 12. listopada 2014. godine, a Forum za slobodu odgoja te Društvo za oblikovanje održivog razvoja pozivaju nastavnike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske da se prijave na sudjelovanje.

Seminar stručnog usavršavanja će se održati u Petrčanama, a okupit će ukupno 25 nastavnika osnovnih i srednjih škola koji će proći edukaciju o antikorupciji i njenoj štetnosti za obrazovni sustav i društvo u cijelosti. Nastavnici će se upoznati s načinima kako uključiti znanja o antikorupciji u nastavni plan i program, a bit će potaknuti da promoviraju inicijative, održavaju izvannastavne aktivnosti, sudjeluju u kampanjama i sl. Stečena znanja i vještine nastavnicima će služiti u izgrađivanju sustava vrijednosti učenika koji će se kritički odnositi prema korupciji što je svojstveno demokratskom društvu. Na taj način će nastavici i učenici doprinositi jačanju demokratskih vrijednosti i društvene odgovornosti.

Sudjelovanje u seminaru stručnog usavršavanja je besplatno. Detaljnije informacije u pozivu.

Seminar stručnog usavršavanja Obrazovanje protiv korupcije organizira se u sklopu projekta „Strategija održive energije Jugoistočne Europe“, koji financira Europska unija.

Svi zainterisirani nastavnici mogu popuniti prijavnicu i poslati e-poštom na drogic@fso.hr ili faxom na 01 55 79 997 do 26. rujna 2014.

Dokumenti za preuzimanje:

Konferencija “Suradnjom do lokalnog energetskog razvoja”

Izuzetno nam je zadovoljstvo obavijestiti vas o održavanju nacionalne konferencije

Suradnjom do lokalnog energetskog razvoja

koja će se održati u petak, 26. rujna 2014. u Karlovcu (Hotel Korana-Srakovčić).

Glavni cilj konferencije je predstaviti koncept planiranja lokalnog energetskog razvoja i primjere uspješnih projekata i programa do kojih je dovela suradnja na lokalnoj razini, te potaknuti sudionike na participativno energetsko planiranje kroz suradnju na lokalnoj razini kako bi povećali kvalitetu života stanovništva te potaknuli gospodarstvo kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Osnovne teme konferencije bit će:
• važnost planiranja lokalnog energetskog razvoja,
• lokalne akcijske grupe i njihove aktivnosti na području održivog energetskog razvoja,
• energetske zadruge.

Konferencija je završno događanje u sklopu projekta „Lokalni energetski dijalog“.

Više informacija te preliminarni program nalaze se u pozivnici. Molimo Vas da prijavu za sudjelovanje (ime i prezime, organizacija) pošaljete na e-mail prijave@zuk.hr, najkasnije do 19.09.2014. S obzirom na ograničeni broj sudionika, odgovor o prihvaćanju Vaše prijave poslat ćemo Vam do 22.09.2014.

Pozivnica i preliminarni program

Filmski festival “ClosEUp / Europa izbliza”

Ciklus kratkih dokumentarnih filmova „ClosEUp / Europa izbliza“ te radionica o razvoju EU projekata održat će se u 5 gradova – Slavonskom Brodu (16.8.), Splitu (23.8.), Dubrovniku (30.8.), Krapini (6.9..) i Zagrebu (13.9.), u organizaciji IRMO-a i Medijske tvornice.
Bit ćemo prisutni na svim događanjima info štandom s publikacijama te projekcijama kratkih filmova o uspješno provedenim projektima financiranim sredstvima Europske unije.

Više informacija na www.closeup-filmfestival.eu.

Kolektivni godišnji odmor

U razdoblju od 28. srpnja  do 11. kolovoza 2014. zaposlenici DOOR-a koristit će kolektivni godišnji odmor i imati ograničeni pristup e-mailu. U tom periodu možete nam se javiti na info@door hr, na sve vaše upite odgovorit ćemo najkasnije prvog radnog tjedna koji počinje s 11. kolovozom.

Poziv na predstavljanje i sudjelovanje u oblikovanju lokalne energetske politike LAG-a UNA

Pozivamo Vas na sudjelovanje u radionicama „Izrada Plana energetski održivog razvitka LAG-a UNA“,  koje će se održati  15. 07. 2014. u prostorijama Općine Dvor i 16.07.2014. u prostorijama Općine Majur – obje u 10:00 sati.

Plan energetski održivog razvoja LAG-a izrađuje se u okviru projekta „Lokalni energetski dijalog“ (localenergydialogue.net) financiranog kroz IPA fond Europske unije i uz potporu Ureda za udruge Vlade RH, a u suradnji s LAG-om UNA.

Cilj izrade Plana je određivanje smjera energetskog razvoja LAG-a do 2020.g. sa svrhom povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva, postizanja više razine zaštite okoliša te poticanja lokalnog gospodarstva kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Detaljnije o događanju ovdje.

Završna konferencija projekta CINERGY

27. lipnja u Rimu održana je završna konferencija na projektu Citizens for Energy – CINERGY. Na konferenciji je bilo riječi o trenutnom modelu proizvodnje energije koji podrazumijeva većinsko korištenje neobnovljivih izvora energije, potencijalima i teškoćama u korištenju obnovljivih izvora energije te mogućnostima koje otvara lokalna proizvodnja energije. Također su prezentirani primjeri dobre prakse projekata koji mogu služiti kao putokaz za prelazak u niskougljično društvo iz zemalja partnera na projektu (Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska). Svi primjeri dobre prakse, kao i općenite informacije o projektu mogu se pronaći na www.cinergyproject.eu.
Na konferenciji je također predstavljen E-book, elektronička publikacija putem koje će biti diseminirana iskustva i primjeri dobre prakse s projekta. Publikacija će biti uskoro dostupna u pdf obliku.

 

Konferencija “Suradnjom do lokalnog energetskog razvoja” / Save the Date

Pozivamo vas da zabilježite datum za nacionalnu konferenciju Suradnjom do lokalnog energetskog razvoja koja će se održati 26. rujna 2014. u Hotelu Korana – Srakovčić u Karlovcu. Konferencija je završni događaj projekta Lokalni energetski dijalog koji zajednički provode Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan i Zvono uz Kupu. Cilj nam je predstaviti koncept planiranja lokalnog energetskog razvoja i primjere uspješnih projekata i programa do kojih je dovela suradnja na lokalnoj razini.

Više informacija o projektu možete pročitati na internetskoj stranici: www.localenergydialogue.net.

Save the Date 26 09