Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

soknologo

DOOR je 2011. zadovoljio prvu razinu Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije.

logo_u_boji_manji_hr

DOOR je korisnik Institucionalne podrske Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga drustva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Pobjednici natječaja “Nabaci ideju za bolju atmosferu!”

CLICK likovni natječaj je završio. Mnogo radova je stiglo na našu adresu zbog čega je bilo teško odabrati pobjednika. No, naš stručni žiri je ipak morao donijeti odluku.

Važno je napomenuti da su Facebook lajkovi nosili 30% ukupne ocjene. Za ostalih 70% ocjene je bio zadužen naš stručni žiri u sastavu: Martina Munivrana (MSU), Matija Mihoković (FSO) i Ivana Rogulj (DOOR).

Pobjednici natječaja su:

Dječji vrtići

1. DV Petrinjčica, Petrinja: Ema Sabo. Mentor: Vesna Brebrić .

2. DV Petrinjčica, Petrinja: Lea Milković, Gita Zorčić, Mea Ercegović, Hanna Hrenar, Tena Fiala, Mislav Štefulić, Jan Ćubić. Mentor: Slavica Cerjak i Jelena Fiala.

3. DV Bubamara, Donja Subotica: Kiara Hren, Zoja Kuren, Magdalena Mordej. Mentor: Martina Mezdić i Martina Horvatek.

Niži razredi osnovnih škola

1. OŠ Vladimir Nazor, Neviđane: učenici 3. Razreda. Mentor: Ivana Medić.

2. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić:  Dora Srdarev, Nicole Janne, Jurišić Davis, Ema Bartolović, Viktor Ostriž, Petar Krešimir Conta, Vito Baća, Bruno Folla, Matija Perčić, Lara Mišetić, Marina Kraljević, Mirna Gojčeta. Mentor: Snježana Brezan.

3. OŠ Dugopolje, Dugopolje: Mia Ćosić, Matej Doždor, Emma Đuderija, Jakov Mikelić, Nina Mustapić, Daphne Elena Pačizis Jurenić, Dea Radan, Petra Rogošić, Lucija Caktaš. Mentor: Mara Balić.

Viši razredi osnovnih škola

1. OŠ Mate Lovraka, Zagreb:  Sara Knežević. Mentor:  Bernardica Mažar.

2. OŠ Antuna Kanižlića, Požega:  Marko Flajsig. Mentor:  Ana Perić.

3. OŠ Spinut, Split: Andrijana Šarolić.

Srednje škole

1. Prva umjetnička škole Luke Sorkočevića, Dubrovnik: Laura Divković. Mentor: Ivana Bratoš.

2. Graditeljska škola, Čakovec: Doris Sabolčec. Mentor: Krunoslav Bedi.

3. Škola likovnih umjetnosti, Split: Filip Čulić. Mentor:  Vanja Škrobica.

 

Dodjela nagrada održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, 28. studenog, u 16 sati. Da bismo mogli osigurati dovoljno mjesta i osvježenja poslije priredbe, molimo Vas da se prijavite ovdje: http://bit.ly/nabaci_ideju_prijava.

Veselimo se vašem dolasku.

 

Održivo – za koga?

Poštovani sudionici i posjetitelji,
zadovoljstvo nam je pozvati vas na prve u nizu međunarodnih interdisciplinarnih radionica o tehnologiji, politici, umjetnosti, energiji i održivosti.

SPVH radionica I
OBNOVLJIVA ENERGIJA/ OBNOVLJIVA KULTURA
„Održivo – za koga?“

28. – 30. studenog 2014.
MSU Zagreb

kojom nastavljamo petogodišnji projekt udruživanja umjetnosti u znanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

PUČKA KUĆA NA SOLARNI POGON 2013. – 2017.

Tijekom tri dana radionica od 10 do 17 sati u Školici, edukacijskom prostoru MSU-a razradit ćemo teme iznesene prošle godine na konferenciji Obnovljiva energija/Obnovljiva kultura. Prezentacije govornika pokrivat će sljedeće teme:  1) implementaciju i rizike obnovljivih energija, 2) održivu arhitekturu i 3) mobilizacijske strategije u civilnom društvu. Neposredni predmeti istraživanja bit će potencijalni načini unaprjeđenja energetskog profila Muzeja, te dizajnerski aspekti predloženog edukacijskog paviljona na krovu inspiriranog tradicionalnom hrvatskom drvenom kućom.  Prezentirat ćemo parametre za instaliranje krovnih fotonaponskih elektrana uz analizu lokalne potrošnje, ekonomije i učinka CO2. Ukazat ćemo na brojne primjere alternativnih metoda gradnje i održive prakse u arhitekturi s naglaskom s naglaskom na mogućnosti koje pruža gradnja kuće od slame, a posebnu pažnju posvetit ćemo ekološkom učinku materijala odabranih za gradnju. Modeli utjecaja i obnove društva s fokusom na odluke na gospodarskoj i strateškoj razini – uz iznošenje povijesnih primjera i sadašnjih inicijativa – služe poticanju interdisciplinarnog promišljanja obnovljivih energija i održivosti među mlađim stručnjacima. Svi dani radionice otvoreni su za javnosti te uključuju grupne i plenarne diskusije.

 

Voditelji radionice i govornici među ostalima su:

- dr.sc. Zdenko Šimić, znanstvenik s područja energetike (rizik i potencijal)

- Marina Zajec, arhitekt (prakse zelene gradnje)

- dr.sc. Dražen Šimleša, znanstvenik s područja sociologije (održivi razvoj)

Raspored radionica možete pogledati ovdje

Poseban događaj u petak 28.11.2014. u 16 sati; DOOR/ Dodjela CLICK nagrada

Hvala vam što ćete ovu obavijest proslijediti prijateljima.

Zaštitimo potrošače na liberaliziranom tržištu energije!

Liberalizacijom tržišta energije (električne energije, prirodnog plina, nafte i naftnih derivata te toplinske energije) otvorile su se nove mogućnosti, ali isplivali su i novi problemi. Ulaskom konkurencije i većeg broja opskrbljivača na sva energetska tržišta, može se očekivati da će se pojaviti i određen broj njih koji neznanje i lakovjernost građana namjeravaju iskoristiti u svoju korist.

Projekt „ Zaštita potrošača na liberaliziranom tržištu energije – prijenos desetogodišnjeg iskustva iz Češke“ će svojim aktivnostima djelovati kao prevencija mogućem problemu tako što će na primjeru Češke, koja je prošla istu tranziciju, organizirati edukativnu radionicu i pripremiti publikacije za sudionike.

Problemi o kojima će se educirati stanovnici naselja su sljedeći: skupine koje su najviše podložne manipulaciji i obmanjivanju na tek otvorenom tržištu energentima, najčešći mehanizmi kojima se opskrbljivači energije služe za obmanjivanje i manipuliranje te na koje načine se zaštiti.

Sam cilj projekta je doprinijeti zaštiti potrošača na polju energetike, prijenosom iskustva stečenih u liberalizaciji energetskih tržišta u Republici Češkoj.

Stanovnici Trnskog s kojima unatrag nekoliko godina ostvarujemo dobru suradnju bit će pilot-skupina koju ćemo opremiti publikacijama i educirati na radionici koja će se održati sredinom prosinca.

Nadamo se da će ovaj projekt postaviti temelj za daljnju prevenciju problema koji sve brže i jače kuca na vrata Hrvatske.

Zatvoren natječaj za internship

Proces zaprimanja prijava za objavljeni natječaj za internship u DOOR-u zatvoren je.  Zahvaljujemo svim kandidatima na prijavama!

Uskoro će se održati informativni razgovori i intervju, na koji će odabrani kandidati biti pozvani putem elektroničke pošte.

Natječaj za internship

DOOR traži interna koji će pomoći u aktivnostima vezanim uz međunarodne i nacionalne projekte te steći iskustvo u područjima vezanim uz promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, tehnička znanja, praćenje provedbe i kreiranje novih projekata te suradnju s dionicima iz svih sektora. Intern je osoba koja će u vremenskom trajanju od minimalno 6 mjeseci, 10 sati tjedno, volontirati u DOOR-u te zajedno sa stručnim timom sudjelovati u provedbi projekata.

Za prijavu na natječaj potrebno je poslati životopis u Europass formatu, motivacijsko pismo te popunjenu prijavnicu. Svi dokumenti šalju se e-mailom na adresu nikolina.bosnjak@door.hr. Rok za prijavu je 29.10.2014.

Sve o uvjetima, zadacima, postupku prijave, tome što intern dobiva od te vrste angažmana te sve ostale informacije možete pronaći u tekstu natječaja!

Natječaj za interna

Prijavnica

Ugrožavanje Jadrana zbog eksploatacije ugljikovodika

Priopćenje udruga okupljenih u mreži Zeleni forum.

Nedavno je započeo za širu javnost nejasni postupak izrade strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Radi se o zakonom predviđenoj proceduri kojom bi trebali biti utvrđeni kumulativni učinci predloženog plana, među-sektorski utjecaji, učinci velikih razmjera te oni dugotrajni i indirektni. Nakon provedene strateške procjene, otvaraju su vrata za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika (nafta, prirodni plin i plinski kondenzat) u Jadranu.

Plan eksploatacije ugljikovodika u Jadranu ima potencijalno značajne negativne utjecaje ne samo na morski okoliš već i na dvije ključne gospodarske djelatnosti kojima je Jadran osnovni resurs – turizam i ribarstvo. Stoga čudi što Plan i program radova na istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu koji je predstavljen javnosti radi izrade strateške procjene utjecaja na okoliš ima samo tri stranice.

Da bi javnost upozorili na ovaj za Jadran visoko rizičan plan, iznosimo njegove najvažnije elemente. Okvirnim planom i programom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu predviđena su 29 istražna polja ukupne površine 36.822 km2, koja bi bila predmet javnog nadmetanja. Pošto je ukupna površina hrvatskog dijela Jadrana 40.984 km2 (Hrvatski Jadran i novi teritorijalni ustroj, Riđanović i Bićanić, 1993, str. 91), istraživanje i eksploatacija predviđeni su na 90% površine naše strane Jadrana. Istražna područja planiraju se na samo 6 km udaljenosti od otoka i 10 km od obale. Broj bušotina i platformi koje se istovremeno mogu aktivirati nije preciziran. S obzirom da jedan istražni prostor ima između 1020 i 1635 km2, a dozvola za istraživanje može se u teoriji dodijeliti za svih 29 planiranih istražnih polja, u svakom se istražnom polju može dogoditi više bušotina, a dopuštena udaljenost platformi od obale garantira vidljivost s terasa i plaža.

Uredbom o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika iz ožujka 2014. utvrđeno je da će se «investitoru kojem je izdana dozvola za istraživanje u slučaju proglašenja komercijalnog otkrića bez provođenja bilo kakvih daljnjih postupaka, temeljem dodatka ugovora dodijeliti koncesija za eksploataciju».

Prema istraživanju provedenom u Italiji (»Milioni di regali», World Wildlife Fund Italia, 2012. http://www.wwf.it/news/pubblicazioni/?1120/Milioni-di-regali—Italia-Fa…), istraživanje i eksploatacija ugljikovodika u Italiji kompanijama interesantna je isključivo zbog toga što su te aktivnosti oslobođene plaćanja poreza i snažno subvencionirane. U dosjeu “Milijuni poklona”, Italija je opisana kao “Divlji Zapad za bušotine” odnosno “Raj za naftaše” – u sukobu s ostalim gospodarskim aktivnostima poput ribarstva i turizma. Protiv takve politike u Italiji ustaju i jedinice lokalne uprave i građani koji žele zaštititi svoj teritorij, krajobraz i biološku raznolikost, koji su temeljni čimbenici bogatstva nacije. U Pescari je protiv izgradnje platforme Ombrina Mare 13. travnja 2013. prosvjedovalo 30 tisuća ljudi, a snažnih je mobilizacija bilo u cijeloj Regiji Puglia i Sicilijanskom kanalu (područje na kojem su se udružile organizacije ribara protiv odluke Vlade o davanju koncesija za istraživanje ugljkovodika na tom području) tijekom 2100. i 2012. godine.

Osim porasta cijene ugljikovodika u svijetu i potrage za novim nalazištima, uzrok invazije naftaša u Jadranu je i u malim naknadama za eksploataciju tako da ona postaje isplativa čak i na poljima s malim rezervama poput onih u Jadranu. U Italiji ta naknada iznosi 7%. U Hrvatskoj novčana naknada za pridobivene količine ugljikovodika iznosi samo 10% od tržišne vrijednosti pridobivenih ugljikovodika. To je uređeno Uredbom o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika iz ožujka 2014. Radi se o naknadi koja je među najnižima u svijetu. Primjerice, u Gvineji naknada iznosi 25%, u Venecueli 33%, Libiji 85%, Saudijskoj Arabiji 50%, Rusiji 80%, Kanadi 50%, Aljasci, 60%, Norveškoj 80% (izvor: The Economist, PVH Van Meurs 2007- Oil sand and offshore/heavy oil projects Combined Ownership & Governement Share) (Trivelle in vista – la mappa aggiornata del rischio piattaforme off-shore nei mari italiani” (Bušilice na vidiku – mapa rizika off-shore platformi u talijanskim morima), World Wildlife Fund Italia, 2013.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/2945370/WWF_Dossier_Trivelleinvista_…) .

Neshvatljivo je s kakvom je ležernošću Vlada pokrenula proces eksploatacije nafte u Jadranu odnosno koliko su zanemarene sve mjere predostrožnosti. Institucije nisu pripremljene za ovu zahtjevnu i rizičnu djelatnost, istraživanje se planira na gotovo cijeloj površini Jadrana te se daje mogućnost istovremenog započinjanja istraživanja na više istražnih polja. U predloženom sadržaju strateške studije nisu navedeni faktori rizika koje je potrebno uzeti u obzir poput istjecanja nafte, eksplozije plina, utjecaja na morski okoliš visoko toksičnih blata i tekućina koje se koriste prilikom bušenja dna, kao i rizike koje je identificirala Europska unija za off-shore instalacije: dotrajala infrastruktura koja dostiže ili premašuje vijek trajanja, nejednaka “kultura” sigurnosnih mjera među različitm tvrtkama, manjak financijskih kapaciteta kompanija za pokrivanje troškova sanacije šteta koje su prouzročile. U postojećem režimu pripisivanja odgovornosti, odgovornu stranu – naftnu kompaniju odgovornu za onečišćenje naftom nije uvijek moguće identificirati kao odgovornu u potpunosti te dio troškova sanacije često ostaje nepokriven.

Javna rasprava o sadržaju strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu zaključena je 29. rujna 2014. Okolišne udruge okupljene u mreži Zeleni forum dostavile su svoje primjedbe i prijedloge za nadopunu sadržaja strateške studije. Udruge se zalažu za transparentnost u svim fazama odlučivanja, pomnu i cjelovitu identifikaciju rizika i spremnosti Hrvatske da se u slučaju nezgoda s njima nosi, procjenu koristi i šteta, naročito u odnosu na turizam i ribarstvo, držeći da su očuvanje bogatstva i ljepota Jadranskog mora presudni za hrvatsku budućnost.

Primjedbe i prijedloge Zelenog foruma za sadržaj strateške studije utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu možete preuzeti u prilogu.

Natječaj “Nabaci ideju za bolju atmosferu” produžen do 31. listopada!

Forum za slobodu odgoja, zajedno s Društvom za oblikovanje održivog razvoja te Focusom – društvom za sonaraven razvoj, raspisuje Natječaj za polaznike vrtića, osnovnih te srednjih škola pod nazivom „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Cilj Natječaja je podići svijest i povećati razumijevanje mladih o energetskim i klimatskim pitanjima i utjecaju istih na svakodnevni život te potaknuti interes i raspravu na teme obnovljivih izvora energija, energetske učinkovitosti i mogućnostima zapošljavanja u navedenim područjima.

Na Natječaj se mogu prijaviti polaznici vrtića, te učenici osnovnih i srednjih škola, a prihvaćaju se svi oblici likovnog izražaja. Polaznici vrtića, kao i učenici nižeg razreda osnovne škole (od 1. do 4. razreda) mogu se prijaviti s najviše tri grupna rada. Učenici viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) i učenici srednjih škola mogu se prijaviti s najviše tri individualna rada. Cjelokupni fond nagrada iznosi više od 20 000 kuna. Bogate nagrade uključuju bicikle, dodatnu opremu za bicikle, LEGO poklon pakete te druge vrijedne nagrade..

Natječaj je otvoren od 20. svibnja do 31. listopada 2014. godine, a prijavnicu i rad treba poslati isključivo poštom na adresu Forum za slobodu odgoja, za natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“, p.p. 168, 10 001 Zagreb ili dostaviti osobno u ured Foruma za slobodu odgoja, Kralja Držislava 12, Zagreb.

Više informacija možete pronaći u pravilima Natječaja u nastavku.

Natječaj se organizira u sklopu projekta CLICK čiji je nositelj DOOR, a financira ga Europska unija te sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prilozi:

Pravila Natječaja „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Prijavnica

Popis nagrada

FAQ / Često postavljena pitanja

Poziv na predstavljanje i sudjelovanje u oblikovanju lokalne energetske politike

Pozivamo Vas na predstavljanje prijedloga dokumenata:
„ Akcijski plan energetski održivog razvoja Općine Funtana – Fontane“
koji će se održati u ponedjeljak, 22. rujna 2014. godine, s početkom u 11 sati na adresi Istarska 17, Funtana (u prostorijama stare škole)
te
Akcijski plan energetski održivog razvoja
Općine Tar-Vabriga-Torre-Abrega, u ponedjeljak, 22. rujna 2014. godine u Općinskoj vijećnici u Taru, Istarska 8, s početkom u 17,30 sati.

Cilj izrade Plana i konzultacija sa zainteresiranim javnostima je određivanje smjera energetskog razvoja općina Funtana i Tar-Vabriga do 2020.g. sa svrhom povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva, postizanja više razine zaštite okoliša te poticanja lokalnog gospodarstva kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Planovi energetski održivog razvoja općina Funtana-Fontane i Tar-Vabriga-Torre-Abrega izrađuju se u okviru projekta „Lokalni energetski dijalog“  koji zajednički provode: Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba, Zvono uz Kupu iz Karlovca i Znanstveno Edukacijski centar Višnjan, u suradnji s: LAG-om UNA, LAG-om Vallis Collapis i LAG-om Poreština.

Projekt je financiran kroz IPA fond Europske unije i uz potporu Ureda za udruge Vlade RH, u suradnji s općinama Funtana-Fontane i Tar-Vabriga-Torre-Abrega .

Okrugli stol “Dobro upravljanje u hrvatskoj energetici”

Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja organiziraju okrugli stol „Dobro upravljanje u hrvatskoj energetici – kako se donose i provode propisi?“ koji će se održati u petak, 12. rujna 2014. godine u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1, od 10 do 13 sati. Konferencija je namijenjena predstavnicima/cama organizacija civilnog društva, predstavnicima/cama javne uprave i stručnjacima u području energetike.

Glavni cilj okruglog stola je raspraviti trenutno stanje vezano za transpoziciju direktive o energetskoj učinkovitosti, kao i donošenje odgovarajućeg zakona. Uz to, događanjem se želi okupiti zainteresirane dionike u području energetske učinkovitosti te otvoriti prostor za diskusiju, kao i iznošenje preporuka i prijedloga koji će se moći upotrijebiti u budućim aktivnostima vezanim za transpoziciju ove i drugih direktiva.

Na okruglom stolu bit će prisutni stručnjaci i stručnjakinje koji će dati svoje prijedloge za poboljšanje postupka donošenja zakona i propisa, a obuhvaćat će sljedeća područja: zakonodavnu razinu, razinu državne uprave te razinu koja obuhvaća participaciju stručne i zainteresirane javnosti u donošenju odluka. Svoja izlaganja održat će sljedeći govornici i govornice:

  • prof. dr. sc. Davor Škrlec, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH);
  • prof. dr. sc. Željko Tomšić, Fakultet elektrotehnike i računarstva;
  • Mia Dragović, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija;
  • Marina Škrabalo, GONG;
  • Željka Leljak Gracin, Zelena akcija (tbc);
  • dr. sc. Maja Božičević Vrhovčak, Društvo za oblikovanje održivog razvoja.

Molimo Vas da, zbog ograničenog broja mjesta, obavezno potvrdite svoje sudjelovanje ispunjavanjem kratkog upitnika koji možete pronaći ovdje.

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na adresu e-pošte dmoric@fso.hr ili putem telefona na broj 01/4663-503.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu!

Poziv na seminar Obrazovanje protiv korupcije

Seminar stručnog usavršavanja “Obrazovanje protiv korupcije” održat će se od 9. do 12. listopada 2014. godine, a Forum za slobodu odgoja te Društvo za oblikovanje održivog razvoja pozivaju nastavnike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske da se prijave na sudjelovanje.

Seminar stručnog usavršavanja će se održati u Petrčanama, a okupit će ukupno 25 nastavnika osnovnih i srednjih škola koji će proći edukaciju o antikorupciji i njenoj štetnosti za obrazovni sustav i društvo u cijelosti. Nastavnici će se upoznati s načinima kako uključiti znanja o antikorupciji u nastavni plan i program, a bit će potaknuti da promoviraju inicijative, održavaju izvannastavne aktivnosti, sudjeluju u kampanjama i sl. Stečena znanja i vještine nastavnicima će služiti u izgrađivanju sustava vrijednosti učenika koji će se kritički odnositi prema korupciji što je svojstveno demokratskom društvu. Na taj način će nastavici i učenici doprinositi jačanju demokratskih vrijednosti i društvene odgovornosti.

Sudjelovanje u seminaru stručnog usavršavanja je besplatno. Detaljnije informacije u pozivu.

Seminar stručnog usavršavanja Obrazovanje protiv korupcije organizira se u sklopu projekta „Strategija održive energije Jugoistočne Europe“, koji financira Europska unija.

Svi zainterisirani nastavnici mogu popuniti prijavnicu i poslati e-poštom na drogic@fso.hr ili faxom na 01 55 79 997 do 26. rujna 2014.

Dokumenti za preuzimanje: