Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

Odabran ponuđač

Veazano uz poziv na dostavu ponuda za opremu za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima, objavljen 28.10.2015., obavještavamo da smo odabrali ponuđača – Conrad Electronic d.o.o. Ljubljanska cesta 66, 1290 Grosuplje, SI.

Kick-off sastanak projekta “Participativno upravljanje prirodnim resursima”

Danas je u Velikoj Gorici uspješno održan prvi sastanak partnera na projektu Participativno upravljanje prirodnim resursima. Sastanku su nazočili predstavnici Grada Velika Gorica, udruge ODRAZ, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Projekt će se baviti jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) kako bi pratile i surađivale s lokalnim vlastima pri provođenju javnih politika bitnih za upravljanje javnim i prirodnim dobrima. Naglasak je na uspostavljanju trajne suradnje između OCDa i lokalnih vlasti te stvaranju multisektorske radne skupine koja će između ostalog ukazivati na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima te voditi javne diskusije na aktualna pitanja u Velikoj Gorici.

Uvođenje razdjelnika topline u višestambene zgrade – tribina

Pozivamo sve zainteresirane stanare i predstavnike stanara na tribinu
„UVOĐENJE RAZDJELNIKA TOPLINE U VIŠESTAMBENE ZGRADE“
koja će se održati u četvrtak 03.12.2015. u 18.30 sati u dvorani Mjesnog odbora Trnsko, Trnsko 34a.
Ulaz je slobodan.

Gosti na tribini su:
Robert Vuk – Element energetika d.o.o,
Dražen Pomper – MONEL d.o.o. upravljanje zgradama,
Igor Vujović – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske „Potrošač“
i Marijan Vuglec – predstavnik stanara Siget 18b

Cilj tribine je informiranje građana o razdjelnicima topline kao mjeri koja omogućuje obračun i plaćanje toplinske energije na temelju individualne potrošnje topline u stanovima, te prikupljanje povratnih informacija od građana o iskustvima s ugradnjom i primjenom razdjelnika topline.  Zaključci i preporuke s tribine javno će se objaviti i dostaviti nadležnim tijelima.

Tribina se provodi u sklopu projekta „Zaštita potrošača od energetskog siromaštva“ koji provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Radionica Kako ANKETIRATI?

U petak 20. studenog 2015. u prostorima Doma sindikata održana je radionica Kako ANKETIRATI? 

Radionicu smo organizirali potaknuti interesom sudionika treninga projekta REACH za temu anketiranja, etičnost postavljanja određenih pitanja, način kako ih postaviti i zašto uopće. Sve to i više je na ovoj radionici razjasnio sociolog dr.sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja Zagreb s kojim DOOR surađuje na projektu Znanjem do toplog doma.

Izvještaj: Energetska učinkovitost – Kada? Sada!

Jugoistočnoj Europi (JIE) predstoji energetska tranzicija. Tradicionalni pristup oslanjanja na povećanje energetskih izvora kao podršku ekonomskom rastu i zadovoljavanju društvenih potreba više nije održiv. Uvoz fosilnih goriva je skup i nepouzdan. U cijeloj regiji se energija koristi neefikasno, standardi učinkovitosti značajno zaostaju za prosjecima članica Europske unije. Ova neefikasnost poskupljuje javne financije i poslovanje, kao i životne troškove građana. Mjere energetske učinkovitosti moraju se implementirati, kako bi omogućile učinkovitu energetsku tranziciju Jugoistočne Europe.

Direktiva o energetskoj učinkovitosti (Energy Efficiency Directive – EED) je do sada najopsežniji i najambiciozniji pravni instrument od svih direktiva o energetskoj učinkovitosti, i u procesu je usvajanja od strane Energetske zajednice.

Partneri programa Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu (SEE SEP) smatraju vrlo važnim da se u regiji usvoje direktive EU o energetskoj učinkovitosti i da se one primjene na najambiciozniji mogući način. Energetska učinkovitosti nije samo dio slagalice veće energetske strategije, već je istovremeno i akcija u pravcu ostvarivanja sigurnosti opskrbe i ekonomskog razvoja. Vjerujemo da regija ne bi trebala biti zadovoljena drugorazrednim rješenjima te smo zato pripremili ovaj izvještaj u očekivanju usvajanja EED od članova Energetske zajednice.

Ovaj izvještaj objašnjava značaj EED i argumentira potrebu za postavljanjem najambicioznijih mogućih ciljeva u zemljama regije Jugoistočne Europe. Izvještaj je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izvještaj: Energetska učinkovitost – Kada? Sada! Pokreni se sada za toplije domove, nova radna mjesta i čistiji zrak!

Report: Energy Efficiency…Just Do it!- Act now for warmer homes, local jobs and cleaner air!

REACH trening za drugi krug posjeta

U četvrtak popodne 5.11.2015.  Dom sindikata (ujedno i  DOORov dom) vrvio je dosadašnjim i novim članovima REACH tima koji su mijenjali perlatore na slavini WCa, lijepili reflektirajuće folije iza radijatora prislonjenih na vanjski zid zgrade kao i samoljepljiva gumena brtvila na prozore i vrata. Radi se o pripremama za drugi krug posjeta energetski siromašnim kućanstvima koji će započeti krajem mjeseca. S veseljem možemo napisati da je treningu prisustvovalo 40 volontera različitih struka (elektrotehničke, strojarske, građevinske, arhitektonske, kemijsko tehnološke, sociološke, političke, ekološke, geofizičke, ekonomske, turističke itd.) koji svojim kritičkim razmišljanjem, zanimanjem za temu i voljom za doprinosom najavljuju vrlo uspješan i učinkovit 2. krug posjeta tijekom kojeg ćemo unutar granica mogućnosti projekta barem malo pomoći energetski ugroženim kućanstvima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Puno puno hvala profesorima Fakuleta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Građevinskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofskog fakulteta, Hrvatskih studija, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu te Volonterskom centru Zagreb na suradnji i pomoći pri prikupljanju volontera za projekt REACH!

Radionica o energetskoj učinkovitosti u Sisku

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na radionicu o energetskoj učinkovitosti koju organiziraju DOOR i Upravni odjel za socijalnu skrb SMŽ. Radionica će se održati u četvrtak, 19. studenog u Sisku (Dom za starije i nemoćne osobe). Više o radionici u pozivu i programu koje možete preuzeti ovdje.

Radionica se održava u sklopu projekta Znanjem do toplog doma. Projekt se provodi na području Sisačko-moslavačke županije. Partneri na projektu su DOOR, Grad Petrinja i Udruga mladih „Novi svijet“ (UNS) Luščani, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

Radionica – “Kako poučavati održivi razvoj u školama”

U Zagrebu , u četvrtak, 29.10.2015. održana je radionica “Kako poučavati održivi razvoj u školama – uloga nevladinih organizacija“.

U prvom dijelu radionice cilj je bio razmjeniti primjere dobre prakse (aktivnosti, metode, alate) u poučavanju o održivom razvoju te predstaviti dodatne opcije za poučavanje (didaktičke igračke, on-line alate). Dodatni cilj bio je predstaviti trenutnu situaciju u obrazovnom sustavu kad je riječ o poučavanju o održivom razvoju te perspektivu u nadolazećem razdoblju – s naglaskom na uvođenje predmeta građanski odgoj i obrazovanje.

Prezentacije s događanja:
Petra Andrić: Aktivnosti DOOR-a u školama na teme održivog razvoja
Mario Bajkuša: Obrazovanje za održivost: stanje i perspektive

Fotografije s događanja

Radionica je organizirana u sklopu projekata STRONG SEE – Jačanje uloge nevladinih organizacija u javnom dijalogu o zaštiti klime u jugoistočnoj Europi te PDI – Javni dijalog o održivom korištenju energije u jugoistočnoj Europi, koje provode Mreža političkih škola Jugoistočne Europe, DOOR i Baltički okolišni forum (BEF), uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju – GIZ i njemačke Federalne Fondacije za životnu sredinu – DBU.

Poziv na dostavu ponuda

Udruga Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR u sklopu projekta REACH financiranog od strane EU pokrenula je postupak nabave opreme za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima.

Predmet nabave jest oprema za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima, sukladna specifikaciji u nastavku. Procijenjena vrijednost nabave je 90.000 kn, bez PDV-a. Vaše ponude, molimo dostaviti osobno ili preporučenom poštom najkasnije do 15.00h 06.11.2015.

Poziv sa svim potrebnim uputama možete vidjeti ovdje, a pripadajuće priloge ovdje.

 

Pridružite se REACH timu – zajedno u borbi protiv energetskog siromaštva!

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) poziva Vas da se uključite u projekt REACH u sklopu kojeg je provedeno prvo mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj s ciljem ukazivanja na postojanje tog problema u Lijepoj našoj i nalaženja sustavnog rješenja.

Baza projekta je terenski rad. U prvom krugu posjeta obradili smo preko 300 kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji i prikupili podatke o njihovim energetskim navikama te okvirnom stanju ovojnice zgrada i uređaja koje koriste zajedno sa sustavima grijanja.

Slijedi nam drugi krug posjeta u kojem ćemo u timovima po dvoje implementirati jednostavne mjere uštede energije u tim kućanstvima (montirati LED žarulje, samoljepljiva gumena brtvila za prozore i vrata, perlatore, izo-folije, termostatske ventile itd.). Sve potrebne vještine kao i informacije o energetskom siromaštvu članovi tima će usvojiti na treningu koji će se održati u četvrtak 05.11.2015. u 16h.

Članovi REACH tima imaju priliku:

  • upoznati se s mogućnostima racionalnog upravljanja energijom s ciljem poboljšanja uvjeta stanovanja i smanjenja troškova (koje naravno mogu prakticirati i u vlastitom kućanstvu)
  • uistinu se upoznati sa stanjem kućanstva u Hrvatskoj, životnim uvjetima u kojima se živi i pomoći domaćinima unutar mogućnosti projekta
  • steći i usavršiti nove praktične i komunikacijske vještine
  • surađivati s drugim članovima tima raznolikih struka, steći više iskustva u terenskom i timskom radu
  • raditi na EU projektu
  • i još mnogo mnogo toga…

Troškovi prijevoza (2kn/km, automobil s barem 4 „terenca“) bit će pokriveni kao i pola dnevnice odnosno dnevnica prema HR zakonu ovisno o trajanju pojedinog terena.

Sve zainteresirane molimo da se prijave na projekt do srijede 4.11.2012. do 12h mailom na jelena.radosevic@door.hr

Za dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju!