Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

soknologo

DOOR je 2011. zadovoljio prvu razinu Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije.

logo_u_boji_manji_hr

DOOR je korisnik Institucionalne podrske Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga drustva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Kolektivni godišnji odmor

U razdoblju od 28. srpnja  do 11. kolovoza 2014. zaposlenici DOOR-a koristit će kolektivni godišnji odmor i imati ograničeni pristup e-mailu. U tom periodu možete nam se javiti na info@door hr, na sve vaše upite odgovorit ćemo najkasnije prvog radnog tjedna koji počinje s 11. kolovozom.

Poziv na predstavljanje i sudjelovanje u oblikovanju lokalne energetske politike LAG-a UNA

Pozivamo Vas na sudjelovanje u radionicama „Izrada Plana energetski održivog razvitka LAG-a UNA“,  koje će se održati  15. 07. 2014. u prostorijama Općine Dvor i 16.07.2014. u prostorijama Općine Majur – obje u 10:00 sati.

Plan energetski održivog razvoja LAG-a izrađuje se u okviru projekta „Lokalni energetski dijalog“ (localenergydialogue.net) financiranog kroz IPA fond Europske unije i uz potporu Ureda za udruge Vlade RH, a u suradnji s LAG-om UNA.

Cilj izrade Plana je određivanje smjera energetskog razvoja LAG-a do 2020.g. sa svrhom povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva, postizanja više razine zaštite okoliša te poticanja lokalnog gospodarstva kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Detaljnije o događanju ovdje.

Završna konferencija projekta CINERGY

27. lipnja u Rimu održana je završna konferencija na projektu Citizens for Energy – CINERGY. Na konferenciji je bilo riječi o trenutnom modelu proizvodnje energije koji podrazumijeva većinsko korištenje neobnovljivih izvora energije, potencijalima i teškoćama u korištenju obnovljivih izvora energije te mogućnostima koje otvara lokalna proizvodnja energije. Također su prezentirani primjeri dobre prakse projekata koji mogu služiti kao putokaz za prelazak u niskougljično društvo iz zemalja partnera na projektu (Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska). Svi primjeri dobre prakse, kao i općenite informacije o projektu mogu se pronaći na www.cinergyproject.eu.
Na konferenciji je također predstavljen E-book, elektronička publikacija putem koje će biti diseminirana iskustva i primjeri dobre prakse s projekta. Publikacija će biti uskoro dostupna u pdf obliku.

 

Konferencija “Suradnjom do lokalnog energetskog razvoja” / Save the Date

Pozivamo vas da zabilježite datum za nacionalnu konferenciju Suradnjom do lokalnog energetskog razvoja koja će se održati 26. rujna 2014. u Hotelu Korana – Srakovčić u Karlovcu. Konferencija je završni događaj projekta Lokalni energetski dijalog koji zajednički provode Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan i Zvono uz Kupu. Cilj nam je predstaviti koncept planiranja lokalnog energetskog razvoja i primjere uspješnih projekata i programa do kojih je dovela suradnja na lokalnoj razini.

Više informacija o projektu možete pročitati na internetskoj stranici: www.localenergydialogue.net.

Save the Date 26 09

Trnsko/natječaj: Besplatna energetska analiza

Pozivamo predstavnike suvlasnika u novozagrebačkom naselju Trnsko da prijave svoju zgradu na natječaj za potpuno besplatnu preliminarnu energetsku analizu!

Odabrana zgrada će dobiti besplatni preliminarni energetski pregled koji uključuje – vizualni pregled ovojnice zgrade, zajedničkog sustava grijanja (ako postoji), rasvjetnih tijela u zajedničkim prostorijama te elektroinstalacija, kao i analizu podataka o potrošnji svih oblika energije.

Prema dobivenim podacima stručni tim DOOR-a će predložiti najpovoljnije mjere energetske učinkovitosti u odabranoj zgradi. Rezultate preliminarnog energetskog pregleda stanari, predstavnici suvlasnika i upravitelji moći će iskoristiti za informiranje o vlastitoj potrošnji i mjerama koje mogu implementirati odmah i kao podlogu za buduću izradu energetskog certifikata. Rok za prijavu je 20. kolovoza 2014. godine.

Detaljnije informacije o načinu prijave možete pronaći u pravilima natječaja.

Prijavni obrazac

Izjava upravitelja

Popis suvlasnika

Nominacija za nagradu Sustainable Energy Europe

Europska komisija objavila je kojih 30 projekata je nominirano za nagrade Sustainable Energy Europe (SEE) te ManagEnergy. Nominirani projekti odabrani su među čak 342 prijavljena. Projekt CENEP – Sudjelovanje građana u planiranju poboljšanja energetske učinkovitosti odabran je među 5 finalista u kategoriji Komuniciranje, a ujedno je i jedini nominirani projekt iz Hrvatske. Nositelj projekta je bio DOOR, uz partnere SSSH, IRMO i FER. Imena pobjednika bit će objavljena 24.6.2014. na ceremoniji dodjele nagrada koja će se održati u Bruxellesu.

Popis svih nominiranih projekata

Kratki opisi svakog od nominiranih projekata / Opis projekta CENEP

Objava za medije

 

Radionice “Energija, klima i bespovratna sredstva EU” – prezentacije

Radionice “Energija, klima i bespovratna sredstva EU. Kako do bolje kvalitete života uz manje troškove“ održane su 14. svibnja 2014. u Koprivnici, 15. svibnja u Sisku te 19. svibnja u Zadru. Na radionicama su održane prezentacije koje možete preuzeti u pdf-u:

Petra Andrić, DOOR – Uvodna riječ / o projektu CLICK

Slavica Robić, DOOR -  10 najčešćih pitanja o EU fondovima

Irena Dubravec, FZOEU -  EU i nacionalna bespovratna sredstva – uloga FZOEU

Sandra Benčić / Zrnka Kušen, CMS – Što nas čeka? Strukturni fondovi i gdje smo sada

Lidija Živčič, FOCUS – Slovensko iskustvo – naučene lekcije i dobri primjeri

Maja Katić, DOOR – Primjeri dobre prakse – sa i bez EU sredstava

Brošuru 10 pitanja o EU fondovima namijenjenim zaštiti klime i energetici možete preuzeti ovdje, a kratke filmove koji prezentiraju primjere dobre prakse u realizaciji EU projekata možete pogledati na DOOR-ovom YouTube kanalu. Sve novosti o aktivnostima koje će se dalje provoditi možete pratiti na Facebook stranici CLICK Hrvatska.

Anketno istraživanje

Cilj rada DOOR-a je postizanje održivog dobivanja i korištenja energije, odnosno učinkovitije korištenje energije i veća uporaba obnovljivih, lokalno dostupnih izvora energije, uz očuvanje okoliša i po prihvatljivim cijenama. Trenutno analiziramo mogućnosti socijalnog poduzetništva koje bi doprinijelo ostvarenju naše misije i financijskoj stabilnosti DOOR-a. Putem anketnog istraživanja istražujemo interes:

  • neprofitnih organizacija koje u svojem vlasništvu imaju stanove, zgrade ili druge građevine, za provođenje energetskih pregleda, energetsko certificiranje i poboljšanje njihovih energetskih karakteristika – anketa,
  • lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) za uključivanje obnovljivih izvora energije i učinkovitijeg korištenja energije u svoje razvojne strategije te potrebu za stručnom potporom u provedbi mjera održive energetike – anketa,
  • poslovnih organizacija za korištenje obnovljivih izvora energije i učinkovitije korištenje energije te njihove potrebe za novim znanjima u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetskih karakteristika njihovog poduzeća i procesa, pronalaženja povoljnih izvora financiranja i zadovoljavanja zakonskih obveza – anketa,
  • gradova i općina zainteresiranih za energetski održiv razvitak svoje zajednice – anketa.

Istraživanje se provodi od 22. do 30. svibnja. Za ispunjavanje ankete potrebno je otprilike 5 minuta. Zahvaljujemo na vremenu i pomoći!

Otvorena javna rasprava s vrlo kratkim rokom! Dajte svoj komentar na novi Zakon o energetskoj učinkovitosti!

Ministarstvo gospodarstva je prošlog petka (16.5.2014.) na svojim internetskim stranicama otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Zakona o energetskoj učinkovitosti: http://www.mingo.hr/default.aspx?id=7094

Trajanje savjetovanja je samo 15 dana što ostavlja vrlo kratak rok – do 31. svibnja – za davanje primjedbi na Prijedlog Zakona pa je time i vrlo ograničeno sudjelovanje zainteresirane javnosti u pripremi.

Smatramo da ova važna tema koja ima implikacije na potrošnju energije, gospodarstvo, okoliš, standard građana i ispunjavanje međunarodnih obveza RH, zahtijeva promišljenu regulativu te uključivanje širokog kruga zainteresiranih. Nadamo se da će se rok za javnu raspravu produžiti, a da će Ministarstvo u okviru trajanja javne rasprave organizirati i tematska javna događanja na kojima će Prijedlog Zakona približiti zainteresiranoj javnosti, kao i razmotriti i prihvatiti prijedloge koje će zaprimiti tijekom rasprave.

Također, mišljenja smo da je transponiranje Direktive 2012/27/EU provedeno površno te se nadamo da će do kraja procesa sudjelovanja sa zainteresiranom javnošću biti prihvaćeni prijedlozi i komentari koji će omogućiti kvalitetnije implementiranje navedene Direktive.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da daju doprinos ovoj raspravi te pozivamo Ministarstvo da produži rok i provede predložene aktivnosti.

Kreativni natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Forum za slobodu odgoja, zajedno s Društvom za oblikovanje održivog razvoja te Focusom – društvom za sonaraven razvoj, raspisuje Natječaj za polaznike vrtića, osnovnih te srednjih škola pod nazivom „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Cilj Natječaja je podići svijest i povećati razumijevanje mladih o energetskim i klimatskim pitanjima i utjecaju istih na svakodnevni život te potaknuti interes i raspravu na teme obnovljivih izvora energija, energetske učinkovitosti i mogućnostima zapošljavanja u navedenim područjima.

Na Natječaj se mogu prijaviti polaznici vrtića, te učenici osnovnih i srednjih škola, a prihvaćaju se svi oblici likovnog izražaja. Polaznici vrtića, kao i učenici nižeg razreda osnovne škole (od 1. do 4. razreda) mogu se prijaviti s najviše tri grupna rada. Učenici viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) i učenici srednjih škola mogu se prijaviti s najviše tri individualna rada. Najbolji radovi učenika srednjih škola i viših razreda osnovnih škola bit će nagrađeni biciklom, niži razredi i vrtići bit će nagrađeni edukativnom LEGO vjetrenjačom.

Natječaj je otvoren od 20. svibnja do 29. rujna 2014. godine, a prijavnicu i rad treba poslati isključivo poštom na adresu Forum za slobodu odgoja, za natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“, p.p. 168, 10 001 Zagreb ili dostaviti osobno u ured Foruma za slobodu odgoja, Kralja Držislava 12, Zagreb.

Više informacija možete pronaći u pravilima Natječaja u nastavku.

Natječaj se organizira u sklopu projekta CLICK čiji je nositelj DOOR, a financira ga Europska unija te sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prilozi:

Pravila Natječaja „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Prijavnica

FAQ / Često postavljena pitanja