Door-Logo-Vertical

Kontakt / Contact

Ured i sjedište / Office and seat:
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2/II
HR - 10 000 Zagreb

tel/fax: +385 (0) 1 4655 441

info@door.hr

mali_rgb

DOOR je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju
i/ili razvoj udruge

EU tjedan održive energije 2015. – Sustav sigurne, čiste i učinkovite energije u Jugoistočnoj Europi i susjednim zemljama

Iznimno nam je zadovoljstvo što vas u suradnji s Glavnom upravom za energiju (DG Energy) i Glavnom upravom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR) možemo pozvati na poludnevnu konferenciju pod nazivom Sustav sigurne, čiste i učinkovite energije u jugoistočnoj Europi i susjednim zemljama.

Konferencija je službeni dio programa EU tjedna održive energije 2015. a održat će se u zgradi Charlemagne Europske komisije u jutarnjim satima 17. lipnja 2015.

Predstavit ćemo zanimljive nove rezultate i izvrsne govornike.

Događaj će slijediti prirodan tematski tijek, počevši od okvira politike energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, preko djelovanja do mogućnosti financiranja.

Bit će predstavljeno sedam energetskih modela za 2050. za sedam zemalja Jugoistočne Europe tijekom tematskog dijela „Pokretanje energetskog modela za 2050. za Jugoistočnu Europu (i dalje?)” nakon koje slijedi tematski dio pod naslovom „Ambiciozni ciljevi za Energetsku zajednicu: kakva je situacija danas”, zajedno s raspravom/savjetima o elementima koji su potrebni za postizanje tih ciljeva. Su-domaćin događaja bit će Glavna uprava NEAR koja sponzorira projekt organizacija civilnog društva SEE SEP (Javni dijalog o održivom korištenju energije u Jugoistočnoj Europi), uz sudjelovanje Energetske zajednice.

Događajem će predsjedati bivši poljski Premijer, bivši predsjednik Europskog parlamenta i sadašnji predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta, Jerzy Buzek.

Među govornicima se ističu Şerban Scrieciu, ekonomski analitičar pri Europskoj komisiji, Glavna uprava za energiju, koji će govoriti o kontekstu EU-a, ciljevima za 2050. i kako ih postići; Tom Counsell, Zamjenik direktora u Ministarstvu energije i klimatskih promjena Ujedinjenog Kraljevstva, koji će govoriti o prednostima modela DECC 2050 u dijalogu o javnoj politici; Borko Raičević, Stručnjak za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije iz Energetske zajednice, koji će govoriti o prenošenju ciljeva za 2050. u regiju NEAR i o perspektivama za 2030., i Dan Kammen, Direktor Laboratorija obnovljive i prikladne energije (RAEL), koji će predstaviti načine postizanja ciljeva na temelju Energetskih modela SEE 2050.

Tijekom događanja bit će organiziran i okrugli stol s predsjednicima izaslanstava Europskog parlamenta iz Jugoistočne Europe o izazovima s kojima se suočava regija, kao i sesija pitanja i odgovora sa savjetnicima ClimAct-a, energetskim modelarima i modelarkama iz organizacija civilnog društva i regionalnim stručnjacima i stručnjakinjama.

Nakon toga slijede još dva dijela: jedan na temu djelovanja „Fond zeleno za rast i regionalni program energetske učinkovitosti” a drugi na temu financiranja s panelom s međunarodnim financijskim institucijama.

Prijave su otvorene, a za sudjelovanje na događaju možete se prijaviti ovdje. Imajte na umu da se svi sudionici moraju unaprijed prijaviti putem internetske stranice EUSEW-a da bi mogli sudjelovati na događanju! Rok prijave je ponedjeljak, 8. lipnja 2015.!

Za više informacija obratite se Mashi Durkalić, Službenici za komunikaciju SEE Change Net-a putem e-pošte masha@seechangenet.org ili mobitela 00387-63-999-827.

Poziv s cijelim dnevnim redom možete preuzeti ovdje.

Volonteri na projektu REACH

Društvo za oblikovanje održivog razvoja, zajedno s partnerima iz Slovenije, Bugarske i Makedonije provodi projekt REACH. U sklopu ovog projekta po prvi put u Hrvatskoj mapiramo energetsko siromaštvo. Posjećujemo 400 kućanstava na području Sisačko-moslavačke županije koja su većinom na popisu Centra za socijalnu skrb i Caritas mreže, obavljamo jednostavne energetske preglede, a analizom prikupljenih podataka planiramo predložiti odgovarajuće mjere donosiocima odluka, odnosno uspostaviti energetsko siromaštvo kao problem koji zahtijeva posebno skrojenu politiku i mjere na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini. Osim toga, u planu je svakom posjećenom kućanstvu dopremiti mali poklon paket mjera energetske uštede u skladu s njihovim potrebama.

Više o projektu možete saznati na reach-energy.eu odnosno u kratkom videu.

S obzirom na zahtjevnost projekta, voljeli bismo uključiti više volontera u rad na terenu.

Volonteri na ovom projektu bi imali priliku:

  • naučiti kako se provode jednostavni energetski pregledi kuća, kako se može uštedjeti na računima i poboljšati uvjete života s aspekta energetske učinkovitosti te kroz praksu usavršiti novostečena znanja,
  • steći cjelovitu sliku i uvid u kompleksnost problema s kojima se domaćini susreću, doživjeti inovativnost domaćina na djelu (tehnološki i ostali izumi kao rezultat ograničenih resursa),
  • razvijati komunikaciju s lokalnim stanovništvom kao i s partnerima u timu,
  • biti potaknuti predlagati mjere energetske učinkovitosti, kao i druge mjere kojima bismo mogli poboljšati kvalitetu života domaćina i koje bismo mogli predložiti donosiocima odluka,
  • i još mnogo toga..

Za više informacija te za prijave možete se javiti na jelena.radosevic@door.hr. Također možete doći poslušati izlaganje o projektu i mogućnostima volontiranja u srijedu, 27.5. u 13h u dvorani Varaždin u glavnoj zgradi Hrvatskih studija (Kampus Borongaj, Zagreb).

 

SPVH radionica II – Obnovljiva energija / obnovljiva kultura

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na drugu u nizu međunarodnih interdisciplinarnih radionica o tehnologiji, politici, umjetnosti, energiji i održivosti

 SPVH radionica II

OBNOVLJIVA ENERGIJA / OBNOVLJIVA KULTURA

“Put prema ekološkoj pravednosti”

 28.-29. svibanj 2015. MSU, Školica

kojom nastavljamo petogodišnji projekt udruživanja umjetnosti i znanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

PUČKA KUĆA NA SOLARNI POGON 2013. – 2017.

Na drugoj po redu iz serije SPVH radionica nastavljamo tražiti osnovne odgovore na pitanje klime. Potrebni tehnološki resursi za značajno smanjenje emisije CO2 očigledno već postoje, što ukazuje na to da se ovdje prije svega radi o političkom ratu. S jedne strane, čini se da gotovo svi posluju „održivo“, no s druge je strane daleko premalo strukturalnih promjena stupilo na snagu.

Za vrijeme dvodnevne radionice u Školici, edukacijskom prostoru MSU-a, prezentacije govornika pokrivat će sljedeće teme: 1) recentne inicijative koje proizlaze iz usporene implementacije „Energiewende“ u Njemačkoj, 2) energetski problemi i razvoj na razini Hrvatske i EU institucija, 3) superlativna kvaliteta drva kao građevnog materijala, 4) analiza i procjena životnog ciklusa materijala za paviljon SPVH.

Oba dana radionice otvorena su za javnost te uključuju vrijeme za pitanja i plenarne diskusije. Registrirati se možete na msu@msu.hr (s naznakom “SPVH”).

Pozivnica

Program

Posjetili smo prva energetski siromašna kućanstva u sklopu projekta REACH

 

27. travnja smo krenuli u posjete kućanstvima koja imaju poteškoće u podmirivanju računa za energiju na području Sisačko-moslavačke županije. U prvim posjetima naseljima oko Petrinje (Donja Milnuga, Donja Bačuga, Luščani i Banski Grabovac), posjetili smo socijalno ugrožene koji žive u teškim uvjetima. Jedna soba s lošom ili nikakvom izolacijom, betonski ili zemljani pod i peći na drva nisu rijetka pojava. Neke obitelji žive u drvenim kućama koje su stare preko 80 godina. Suočeni s teškim životnim uvjetima, posebice tijekom zimskih mjeseci, mještani ovog kraja često idu nauštrb kvalitetne prehrane da bi se uspjeli zagrijati.

U Hrvatskoj ne postoji sustavan pristup rješavanju problema energetskog siromaštva te se u ovom trenutku ne zna niti koji su to točno parametri koji pojedino kućanstvo stavlja u kategoriju energetski siromašnog. Sa sigurnošću se može reći da su svi socijalno ugroženi ujedno i energetski siromašni, no nažalost rasprostranjenost energetskog siromaštva je šira od toga.

Cilj prvog kruga posjeta je analizirati potrošnju energije i energenata u siromašnim kućanstvima te obaviti jednostavni energetski pregled. Kroz narednih nekoliko tjedana naši volonteri i zaposlenici posjetit će 400 kućanstava čime ćemo dobiti uvid u energetske navike i financijske probleme vezane uz potrošnju energije.

Energetsko siromaštvo je kompleksan problem koji zahtijeva sustavan pristup i dugoročno planiranje, a međunarodna iskustva i brojna istraživanja ukazuju da je jedino rješenje koje istovremeno poboljšava razinu kvalitete stanovanja, smanjuje troškove za energiju i energente te ujedno smanjuje utjecaj na klimatske promjene – investiranje u mjere energetske učinkovitosti.

Upravo iz tog razloga, temeljem rezultata analize koju ćemo izraditi kroz prvi krug posjeta, u drugom krugu posjeta (u jesen 2015. godine) ponovo ćemo posjetiti ista kućanstva i provesti osnovne mjere energetske učinkovitosti.

Veliko nam je zadovoljstvo i veselje imati priliku raditi na ovakvom projektu i upoznati divne ljude koji su nas primili s izuzetnom susretljivošću i toplinom. Motivirali su nas da s još većim žarom krenemo u ostale posjete i što prije prikupimo potrebne podatke kako bismo nastavili našu borbu s ovim problemom na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Više informacija možete pronaći na: http://reach-energy.eu/hr/

Pogledajte i naš kratak filmić koji smo napravili u sklopu projekta a koji sadržava sve osnovne informacije o projektu:  REACH Hrvatska

Javna tribina: Kako možemo savladati rastuće cijene energije?

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) vas poziva na javnu tribinu: Kako možemo savladati rastuće cijene energije? koja će se održati 14. svibnja ove godine, od 13:00 do 16:00 sati, na adresi Kaptol 27 u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna kojeg organizira Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Tribina će se osvrnuti na rastuće cijene energije i mjere energetske učinkovitosti koje mogu uvelike pomoći smanjiti potrošnju energije. Uz navedeno, bit će riječi o opasnostima i prednostima koje dolaze s otvaranjem energetskih tržišta.

Energetski tjedan će otvoriti Stručni skup studenata pod nazivom „ Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“. Skup je namijenjen isključivo promoviranju studentskih zamisli, projekata, znanstvenih radova i rješenja vezanih uz racionalno korištenje energije, primjenu mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva.

Održat će se i dvodnevna međunarodna konferencija „Zajedničkom provedbom energetske politike EU do energetske učinkovitosti i održivog razvoja urbanih sredina“, skup članova Hrvatskog Sporazuma gradonačelnika te Seminar za Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika.

Za više informacija o Energetskom tjednu pogledajte sljedeću poveznicu: http://www.zagreb-energyweek.info/

Nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju!

Održana radionica “Klima i energija”

9. i 10. travnja 2015. u Zagrebu održana je radionica „Klima i energija – što možemo poduzeti?“, za organizacije civilnog društva.

Prvi dan radionice bio je posvećen temama klimatskih promjena, energije, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, s naglaskom na stanje u Hrvatskoj. Tijekom drugog dana naglasak je bio stavljen na javne politike, mogućnosti sudjelovanja organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka na nacionalnoj i EU razini te mogućnosti suradnje i umrežavanja organizacija civilnog društva.

 

Prezentacije s događanja možete preuzeti na poveznicama:

Prvi dan:

Fizikalni uzroci klimatskih promjena, Ivan Güttler (DHMZ)

Energija, emisije stakleničkih plinova, struktura potrošnje energije u RH, Petra Andrić (DOOR)

Mjere smanjenja potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova, Daniel Rodik (DOOR)

Drugi dan:

Procesi stvaranja javnih politika na nacionalnoj i EU razini i mogucnosti sudjelovanja, Jakov Žižić i Marko Pavić (APR)

EU i nacionalne politike na području energetske učinkovitosti, Slavica Robić (DOOR)

Kako možemo sudjelovati – S primjerima s projekta CENEP, Petra Andrić (DOOR)

Predstavljanje energetskog modela za regiju JIE do 2050., Ivana Rogulj (DOOR)

 

Održan je Trening za provođenje energetskih pregleda u energetski siromašnim kućanstvima u sklopu projekta REACH

U sklopu projekta organizirali smo poludnevni trening za provođenje energetskih pregleda u kućanstvima koja su suočena s energetskim siromaštvom na području Sisačko-moslavačke županije. Na treningu koji se održao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva volonteri su saznali što je to energetsko siromaštvo, na koji način će se obavljati jednostavni energetski pregledi te kako će se točno pokušati pomoći korisnicima. Uskoro ćemo s volonterima krenuti u obilazak 400 odabranih kućanstva na području Sisačko-moslavačke županije, kako bismo dobili podatke o potrošnji energije i energenata. Tijekom posjeta obitelji ćemo educirati omogućim poboljšanjima energetske učinkovitosti svojeg doma i pomoći im da smanje nepotreban gubitak energije. Nakon prvog kruga posjeta koji će biti proveden prije ljeta, na jesen ćemo krenuti s drugim krugom posjeta istim kućanstvima gdje ćemo im temeljem rezultata provedbenih analiza osigurati opremu za poboljšanje energetske učinkovitosti njihovog doma.

Pri provođenju treninga i odabiru kućanstva puno nam je pomogla udruga Novi svijet „Luščani“ čiji će predstavnici s djelatnicima DOOR-a i volonterima ići u obilazak kućanstva, a Fakultet elektrotehnike i računarstva podržao nas je osiguravši prostor za održavanje treninga te uključivanjem studenata u aktivnosti koje ćemo provoditi.

Napravili smo i kratki video uratke u kojima možete saznati osnovne informacije o energetskom siromaštvu i posjetima energetski siromašnim kućanstvima u pilot regijama.

Video možete pogledati ovdje: REACH video

Otvoreno komentiranje Energetskog modela za Jugoistočnu Europu

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i projektni partneri iz cijele regije su  u sklopu projekta South East Europe Sustainable Energy Policy (SEE SEP)  napravili Energetski model za Jugoistočnu Europu koji pokriva čak 7 zemalja: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Razvijen je jedan model za cijelu regiju i posebni modeli za svaku zemlju partner u regiji.

Ovaj alat predlaže scenarije koji uključuju značajno smanjenje emisija tako da se uračunaju svi važni parametri kako bi se stvorila adekvatna niskougljična strategija. Da bi se postigao navedeni cilj, uključeni su sljedeći parametri: povijesni trendovi, pretpostavke i razina ambicije pri pretpostavljanju buduće potrošnje (za sektore zgradarstva, prometa, industrije cementa, željeza i aluminija) i opskrbe (za naftu, plin, ugljen, hidroenergiju i ostale obnovljive izvore energije).

Na 1. Konferenciji o Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. s pogledom do 2050. godine Slavica Robić iz DOOR-a predstavila je projekt. Ovim kratkim izlaganjem  istaknula je kako on može uvelike pomoći  pri stvaranju Strategije niskougljičnog razvoja RH. Pozvala je na komentiranja ovog modela preko Interneta te zamolila sve zainteresirane, koje zanimaju podaci o energiji i emisijama, da se odazovu na poziv do 30. travnja.

Ako želite sudjelovati u komentiranju modela, ispunite pristupnicu na sljedećoj poveznici: http://seechangenetwork.org/call-for-evidence/

Vaše sudjelovanje će nam biti od velike pomoći!

Otvoreno javno savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji

Ministarstvo gospodarstva vas poziva da se uključite u javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Cilj ovog Zakona je doprinos smanjenju štetnih utjecaja energetskog sektora na okoliš i zdravlje ljudi, osiguranje raznolikosti u proizvodnji energije i sigurnosti opskrbe, porastu zapošljavanja i unapređenja poduzetništva te potaknuti razvoj novih tehnologija temeljnih na korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Svi koji su zainteresirani mogu do 26. travnja 2015. godine dostaviti svoje prijedloge i komentare na predloženi Nacrt putem obrasca koji možete naći na sljedećoj poveznici: ovdje

Jugoistočna Europa ne bi trebala postati odlagalište za prljave energetske projekte, smatraju zastupnici i zastupnice Europskog parlamenta

U Bruxellesu, 6. ožujka, su predsjedavajući delegacije Europskog parlamenta šest zemalja koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji i potpredsjednica Europskog parlamenta, uputili pismo potpredsjedniku Europske komisije Marošu Šefčoviču i povjereniku za klimu i energetiku, Miguelu Ariasu Caneteu, potičući ih da osiguraju da reforma ugovora o Energetskoj zajednici uskladi zemlje članice s uvjetima članstva u EU.

Organizacije civilnog društva SEE Change Net i Climate Action Network Europe zahvaljuju predstavnicima i predstavnicama Europskog parlamenta na izražavanju iskrene zabrinutosti za budućnost energetskog sektora u zemljama Jugoistočne Europe.

Ugovor o Energetskoj zajednici združuje Europsku uniju sa zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Proces revizije Energetske zajednice, koji je trenutno u završnoj fazi, trebao bi osigurati da partnerske zemlje zadovolje sve relevantne okolišne, klimatske i društvene uvjete pri razvijanju energetskih politika.

Anneliese Dodds, Monica Macovei, Tonino Picula, Eduard Kukan i Alojz Peterle, predsjednici Delegacija za zemlje Jugoistočne Europe, kao i Ulrike Lunacek, članica Delegacije i potpredsjednica Europskog parlamenta, smatraju da zakonski okvir Energetske zajednice treba stvoriti jednake šanse za okolišne standarde, te osigurati da Jugoistočna Europa “ne postane odlagalište za prljave energetske projekte”.

“Društveni aspekt Energetske zajednice mora se uzeti u obzir u bilo kojoj diskusiji o njenoj budućnosti”, rekla je zastupnica Europskog parlamenta Anneliese Dodds. “Više se mora učiniti na obračunavanju s energetskim siromaštvom i zaštiti korisnika, posebno onih ranjivih, kao i osiguravanju pristojnih uvjeta za rad”, dodala je.

Zastupnici i zastupnice su također istaknuli važnost primjenjivanja pravila o javnim nabavama i državnoj pomoći, kako bi se u regiji povećala transparentnost te potakla Energetska zajednica da se obaveže na smjernice Europske unije do 2050. godine i prioritetno primijeni klimatske ciljeve za 2020. i 2030. godinu.

“Snažno podržavamo stavove predsjedavajućih Delegacija koji se tiču važnosti primjenjivanja pravila o javnim nabavama i državnoj pomoći, jer je naše istraživanje pokazalo da korupcija na visokim pozicijama u energetskom sektoru Jugoistočne Europe nije endemska pojava”, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor organizacije SEE Change Net.

“Ove godine se od svih zemalja očekuje da se obavežu na smanjenje emisija stakleničkih plinova za potrebe globalnog ugovora o klimatskim promjenama koji će biti potpisan u prosincu u Parizu. Poziv zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta za djelovanje na području klimatskih promjena u Jugoistočnoj Europi se poklapa s ovim globalnim pokretom za prelazak na obnovljive i čiste energetske sustave, rekla je Dragana Mileusnić, koordinatorica za energetske politike Jugoistočne Europe pri Climate Action Network Europe. “Očekujemo od svih zemalja članica Energetske zajednice da se obavežu na ove ciljeve prije konferencije u Parizu”, zaključila je.